Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'ndeki Oregon Ulusal Başvuru Araştırma Merkezi'ne göre, gece geç yemenin kilo aldırdığı doğru değil. 2006 yılında bilim adamları, gündüz ve gece sırasında yenen kalorileri karşılaştırdı. Sonuç, aynı miktarda kalori aldığınız sürece, saatin bir önemi yok.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Akşam 20:00'dan sonra yemek yemek hem kilo aldırır hem de kalp-damar hastalıklarını, reflüyü ve insülin direncini tetikler.
Yani, gece yemek yediğinizde şeker dengesi, sindirim sistemi, kalp ve damar sağlığı bozulmaya başladığı için doğal olarak kilo alırsınız. Bu durumda kilo almak bir sonuçtur. Gece yemeye devam ettiğiniz takdirde bu sağlık sorunları derinleşir ve açlık atakları ile baş etmek giderek zorlaşır.
Defalarca gece geç saatte yemek yemeye devam edersek, eninde sonunda bedenimizi sıkı sıkı bir arada tutan bağ dokusu gevşemeye başlar. Oluşan boşluklar balansı bozduğu için, tek çare boşlukları beyaz yağ oluşturup doldurmaktır. Böylece göbek, kalça veya basenimizde bir yağ halkası oluşmaya başlar.
İlgili 31 soru bulundu
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar. Bu reaksiyonlar sayesinde vücut hücreleri aktivitelerini devam ettirirler.
Yatmadan önce ne yemek zayıflatır sorusuna verilecek en etkili cevap karabiberdir. Yatmadan önce tükettiğiniz gıdalarda baharat olarak karabiber kullanmanız: Vücudunuzun uyurken yaktığı yağ oranını artırır. Yalnızca yatarken değil, her öğünde karabiber tüketmek kilo vermeyi hızlandıran ve kolaylaştıran bir yöntemdir.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Uyku saatlerine dikkat
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Bilim insanları belirli bir saat konusunda hemfikir değiller, ancak ortak görüş yatmadan önceki üç saat içinde olduğu yönünde. Yani saat 11'de yatıyorsanız, akşam 8'den sonra yemek yemeyin. Bu saatten sonra gece atıştırmalarını yasaklamak, asit reflü hastalığının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Akşam yemeğinden yaklaşık 20-25 dakika kadar sonra yenilen elma da yenilenlerin eritilmesini sağlayabilir. Elma hazmı kuvvetlendireceğinden bağırsakların çalışmasını sağlar. Bu da yemeklerin eritilmesine kolaylık sağlayacaktır. Akşam yemekleri ardından bir bardak soda içimi de mideyi hafifletecek ve rahatlatacaktır.
Gece yeme sendromu genelde stres, depresyon ve düşük özgüvenle yakın ilişkili olurken, şişman kişilerde görülme sıklığı, zayıf veya normal ağırlıkta olan bireylere göre daha fazladır. Bu kişiler yetersiz uyudukları ve aralarda uyanıp yedikleri için sabah uyandıklarında çok tok olurlar ve yeme istekleri olmayabilir.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır. Gece ekmek yemeniz kilo almanıza neden olabilir.
Yediklerimizin yağa dönüşmesi için vücut, eşit miktarda karbonhidrat-protein birlikteliğine ihtiyaç duyar. Eğer aldığınız fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün suyu ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirirseniz, yediklerinizin yağa dönüşmesini önlemiş olursunuz.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Akşam yemeğini geç saatlerde yemek kilo aldırır mı? Bazı örnekler gece yemeğini atlayarak, kilo verildiğini gösterse de, araştırmalar ve deneyimlerim, akşam yemeğini geç saatte yiyenlerin de kilo vermeye devam edebileceğini ya da ideal vücut ağırlıklarını koruyabileceğini gösteriyor.
Uyumadan önce içilen bir bardak süt kilo vermenize yardımcı olan bir diğer içecektir. İki şekilde etki eder. Süt yağı midede yavaş sindirilir, böylece sizi daha uzun süre tok tutar. Bu da sabahları beklediğinizden daha aç kalkmanızı engeller.
Gece yoğurt yemenin kilo yapma eğilimi yoktur, çünkü yoğurt doğal olarak düşük kalorili bir gıdadır ve gece yendiğinde diğer öğünlerle aynı etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri