[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
[1] Aynı anda iki iş birden yapmak.
Dikkat edilmesi ve ciddiye alınması gereken en önemli atasözlerinden biri iki karpuz bir koltuğa sığmaz atasözüdür. Bazı işlerin doğru şekilde yapılabilmesi amaçlı, uyarı niteliği taşıyan bir atasözü olarak da öne çıkıyor.
“Karpuz kestim suyumuş” Kırşehir, “Karpuz kestim yiyen yok” Ankara, “Karpuz kestim sulandı” Gaziantep, “Đki karpuz bir koltuğa sığar mı”.
Mızrak Çuvala Sığmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bazı şeyler apaçık ortadadır, herkesin gözü önündedir ve herkesçe bilinir. Nasıl ki uzun bir mızrak bir çuvalda saklanamazsa, bu bilinen şeylerin de üstü örtülemez, gizlenemez.
İlgili 20 soru bulundu
Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
Bir Koltuğa İki Karpuz Sığmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: aynı zamanda birden çok işle ilgilenmek başarı için sakıncalıdır.
Bu atasözünün anlamı şu şekildedir: Önemli bir işi başarmak için bütün gayretimizi ona yöneltmemiz, dikkatimizi dağıtmamamız gerekir. Bir kimse, ne kadar akıllı ve çalışkan olursa olsun, iki büyük işi aynı zamanda yapamaz. İki karpuz bir koltuğa sığmaz atasözü tavsiye cümlesi olarak kullanılır.
- Nefesine güvenen borazancıbaşı olur: Başarı sağlanacağına güvenen kişiler büyük işlere girmelidir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Öküz Öldü Ortaklık Bozuldu Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birçok insan arasındaki ortak çıkar sona erdiğinde aradaki güven de biter. Artık o kişiler kendi yollarını çizer ve ortak şekilde hareket etmezler. Böyle durumlara karşı da öküz öldü ortaklık bozuldu atasözü kullanılır.
Kavun ve portakal meme, karpuz but lobu demek.
Kaz Gelen Yerden Tavuk Esirgenmez.
Türk Dil Kurumu açısından Demir tavında dövülür atasözünün anlamı 'Her işin yapılması için mutlaka uygun bir zaman vardır' şeklinde ifade edilir. Fırsatlar ve doğru çalışmalar gerçekleştirebilmek için, her daim doğru zamanı beklemek çok önemlidir.
Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Karpuz Kabuğunu Görmeden Denize Girme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işi en uygun zamanı gelmeden yapma.
b. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. * Acı patlıcanı kırağı çalmaz. * Rüzgâr eken fırtına biçer (Rüzgâr ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
Çatal Kazık Yere Batmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Anlamı Nedir? Bu atasözünün anlamı; Bir konuda ya da bir işte birden çok kişi söz sahibi olursa o iş ve konuda iyi şeyler olmayacağı ve kötü gideceği şeklinde açıklanmaktadır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Bir kimseden verebileceği kadar bir şey alındıktan sonra dolambaçlı yol ile aynı şeyi bir kez daha almaya çalışmak, boşuna emek harcamaktır.
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük veya önemsiz şeyler de çoğu kez büyük etkiler yapabilir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
[1] Yakınlarımızın güzel şeylere kavuşması, onlardan bizim de yararlanmamız olasılığının doğması demektir.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri