Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Arapça flḥ kökünden gelen fallāḥ فلّاح “çiftçi, toprak işçisi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça falaḥa فَلَحَ “yardı, toprağı sürdü” fiilinin faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
paşamdan duyana dek varlığından habersiz olduğum epey eğlenceli bir türkü. yöresi gaziantep, derleyen hasan beydili imiş.
Adana, Mersin ve Hatay civarlarında çok fazla oldukları söylenir. Adana'da sadece bazı mahallelerin fellahlardan oluştuğu da söylenir. Yalnız zararsız ve kendi halinde kişiler olduğu da aşikar. Kısaca Adana'ya çalışmak için gelen Arap kişilere deniyor.
adana'lı yaygın topluluk kendine, alevi, arap alevisi, nusayri bazen fellah der ama arap uşağı demez. uşak türkçe'de (sadece lazlarda çok görüldüğü sanılır (bkz: uşağum)) evlat, çocuk anlamına geldiği için yöresel anlamda arap evladı demektir.
İlgili 31 soru bulundu
özetle, çukurovada yaşayan arap alevilerinin çoğunluğu lübnan lazkiye ve nusayri dağlarından geldiği, bu göçler arasında ibrahim paşanın 19. yy da getirdiği askerlerden önce bu bölgede nusayrilerin yaşadığı, mısırdan gelip yerleşenlerin ise azınlık olduğu çıkarımında bulunabiliriz.
Arap Alevileri, Suriye kıyılarında ve kıyıya yakın kasabalarda Sünniler, Hıristiyanlar ve İsmaililerin de yaşadığı baskın bir dini grubu oluşturmaktadır. Arap Alevileri, Türkiyede'ki Aleviler ile isim benzerliğinden dolayı karıştırılmaktadır. Arap Alevileri, Nusayri veya El-Alaviyyun olarak hitap edilmektedirler.
Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Nusayriler ve inançları
yüzyıl civarında Irak'ta ortaya çıktı. Kuzey Suriye ile Hatay-Adana arasında yayıldı. Kurucusunun Muhammed bin Nisayr olduğu kabul edilir. İslam'ın evrensel büyüklerinden başka Nusayriligin ruhani önderleri, evliyaları tamamen Arap'tır.
Mışmış TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Kayısı veya zerdali.
Mustafa Çinkılıç & Celal Bakar - Bahçada Mış Mış [ Gaziantep Türküleri © 1997 Kalan Müzik ] - YouTube.
Sevcan Orhan - Arabım Fellahi - YouTube.
“Suriye'de Dürzi-Nusayrî-İsmaili ve Sünni İlişkileri”, 487. Nusayrîlik, Kûfe'de ortaya çıkan aşırı görüşlere sahip birçok Şii gruptan (gulât) günümüze kadar varlığını sürdürmüş mezheplerden biridir.
Adana yöresi ile özdeşleşen fellah köftenin ismi, Arapça kökenlidir ve 'çiftçi' anlamına gelir. İnce bulgur ile hazırlanan bu yemeğin, karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir.
Arapça flḥ kökünden gelen falāḥ فلاح "refah, başarı, mutluluk, güvenlik, huzur, kurtuluş" sözcüğünden alıntıdır.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Adana ve çevresinde ikamet edip bu yörenin yerlisi olan Arap asıllı vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu, Çukurova'ya Suriye, Mısır ve Lübnan'dan gruplar halinde XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde göç etmişlerdir.
Kökenleri. Adnan, Adnanî Araplar'ın geleneksel atası olarak kabul edilmektedir. Sonradan Araplaşmış olan Araplar olarak bilinmektedirler. Adnan'ın soyu ise İsmail'in büyük oğlundan zuhur eden "Kedarlar" aşireti'ne dayandırılmaktadır.
İbrâhim'in bütün Araplar'ın atası olarak zikredilmesini (Hac 22/78) ve Hz. Peygamber'in bütün Araplar'ın Hz. İsmâil'in çocukları olduğunu söylemesini (İbn Sa'd, I, 51) dikkate alan Cevâd Ali ise bu rivayetin doğruluğuna inanmaktadır (el-Mufaṣṣal, I, 473).
Alevi ismi İttihat döneminde verilmistir. Aslı Bektaşi ve Kızılbaş olarak iki ana gruba ayrılabilir ( başka gruplar da vardır). Bunlar kahır ekseriyetle Türkmen kökenlidir.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Kürt Aleviliği kavramına yüklenen diğer bir anlam, Türk Aleviliğinden bağımsız olarak değerlendirilen ve Zazaca ile Kurmançça konuşan bazı Kızılbaş (Alevi) aşiretlerin oluşturduğu sosyolojik yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri