Aşağıdaki hâllerde, kelimeler cezim ile okunarak durulur. Durulacak kelimenin son harfi üstün, esre veya ötre harekeliyse veya iki esre, iki ötre ise veya zamirse yada son harf şeddeliyse durmak istendiğinde normal şekilde son harf cezimlenerek okunur ve durulur.
Fethateyn (İki Üstün) (ــًـ):
“İki Üstün” alan harfin soluna, genellikle “Elif” harfi de yazılır. Geçişte okunmayan bu Elif, durulduğunda uzatma harfi görevi yapar. İki üstündeki Nûn sesi kalkar ve harf, üstün yönünde iki hareke miktarı uzatılarak okunur.
Vakf-ı hasen âyet sonunda ise ardındaki âyetin başından okunarak devam edilir; âyet ortasında yapılmışsa anlam bütünlüğünü sağlamak şartıyla o kelimeden veya daha geriden alınarak başlanır. Vakf-ı kabîhlerde yine mâna bütünlüğü göz önüne alınarak o kelimeden veya daha geriden başlamak gerekir.
Harf, “Cezimli” imiş gibi sükun ile okunur. Dammeteyn (İki Ötre)şu şekillerde yazılabilir: (ٌ ), (ُ ُ).
Tenvin : Harfin üstündeki iki üstün, iki esre, iki ötre, olduğunda tenvin olur.Tenvinden olan iki üstün, harfin kendi sesi ile eğer harf ince ise ''en'' kalın harf ise an sesi verir. Mesela be harfine iki üstün olan tenvin gelmişse'' ben'' olur. sesimiz ''r'' ise iki üstün gelince ''ran'' diye okunur.
İlgili 18 soru bulundu
ÖTRE: Harfin üstüne gelen bu işaret ince harfleri "u" ile "ü" sesi arasında bir sesle, kalın okunan harfleriyse "u" sesi ile okutur.
Bu noktada TS'de kapalı t (ة) ile biten Arapça kelimeler dikkate değerdir. Arapçada kapalı t ile biten kelimelerin telaffuzu, kelimede durma tercihine bağlı olarak değişmektedir. Bu kelimelerin telaffuzunda durulduğu zaman, kapalı t harfi /a/ veya /e/; durulmadığı zaman /t/ olarak telaffuz edilir.
Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce “ü” sesi Arapça'da bulunmaz. Kalın harfleri ötre ile okurken “u”, inceleri ise ü-u arası bir kalınlaştırma ile okumak gerekir.
Ötre; kalın okunan harfleri “u” sesiyle, ince okunan harfleri ise “u” ile “ü” arası bir sesle okutur (Pakdil, Ta'lim, 108; Kaya, Elif-bâ, 19).
Fetha hareke dilimizde üstün hareke olarak ifade edilmektedir. Türkçemizde sessiz harfleri birbirine bağlamada sesli harflerden istifade ediyoruz, Arapçada ise sessiz harfleri seslendirmek için harekelerden istifade ediyoruz. Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir.
Durmamak iyidir fakat okuyucu yorulduysa veya benzeri mümkün sebepler varsa durulabilir. ق - Durmamak iyidir. قف - Durmak iyidir. Ayetin anlaşılırlığını artırır.
Zamir, kendinden önceki ve sonraki harfin harekesine göre uzatılır veya uzatılmaz.
“Tı” ط : Durmanın mutlak olduğuna işaret eder ki -lâzım ve câiz gibi- bir kayıt ile sınırlandırılmamış demektir. Böyle yerlerde, üzeride durulan kelimenin sonrasından okumağa başlanırsa, mana güzel olur.
📌 Tı durağına vakf-ı mutlak adı verilir. Satırda veya ayet sonunda küçük tı harfi görüldüğü zaman durulması gerekir. Tı durağının görüldüğü yerde anlaşılması gereken bir cümlenin bitip diğer cümlenin başladığıdır. Bu sebeple tı durağında durulması gerekir.
Dammenin Tenvini iki damme olarak harfin üzerine yazılır. Kelimenin sonuna koyulan ( ًــــ ) şeklinde bir işarettir. “un” sesi verir.
Vakf-ı Mücevvez (Vakf-ı Mücevvez li vechin), bir yönden vasletmeyi, başka bir mana yönünden vakfetmeyi gerektiren yerlere konulmuştur. Vasl evlâ vakf câizdir. Yani durulabilir ama geçmek tercih edilmiştir. Durulunca geriden alınmaz.
Hareke (Arapça: حركات, okunuşu: Ḥarakāt), Arap alfabesindeki ünsüz harflere ünlü özelliği kazandırmak için kullanılan ek işaretlere denir. Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
AYN. Boğaz ortasından, ses telleri yani boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Zel (ذ), Arap alfabesinin dokuzuncu harfi. Bu harfin Yunanca benzeri delta (Δ, δ) harfidir. Ebced hesabındaki değeri 700'dür. Şemsî harflerdendir.
Sözlükte “kesmek, kesin bir şekilde yemin etmek ve bir işi hiçbir ilişiği kalmamak üzere bitirmek” anlamlarına gelir.
Kuranda Secavend Harfleri Ve Durakları
Mim harfi; mim harfi buluna secavend işareti duraklama gerekliliğini bildirmek için yer almaktadır. Secavend harflerinden olan mim harfi özellikle durularak anlamın bozulmasının önüne geçmeyi sağlamaktadır.
Te (ت), Arap alfabesinin üçüncü harfi. İbranice muadili Tav harfidir.
7- Te (He ye benzeyen kapalı Te)( ـة ) Harfi; Yuvarlağın üzerinde iki noktalı te. Daha önce gördüğümüz açık te den farkı, üstte iki noktadan dolayı her zaman te olacak ama noktalar kalktığında he ye dönüşecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri