İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu” olarak tanımlamaktadır. “Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık.” atasözü bu tanımı örneklemektedir.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Türkçe Sözlük'te ikileme “Anlamı güçlendirmek için aynı kelimenin tekrarlan- ması, anlamları birbirine yakın, karşıt olan veya sesleri birbirini andıran kelimelerin yan yana kullanılması.” şeklinde tanımlanır (TS 1998:1060).
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı Sözcüğün Tekrarlanmasıyla Oluşan İkilemeler: » koşa koşa, ağır ağır, iri iri… Eş Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » akıllı uslu, ses seda, güçlü kuvvetli, kılık kıyafet… Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük…
İlgili 30 soru bulundu
“Aynı sözcüğün yinelenmesi, anlamları yakın ya da karşıt, sesçe benzer sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
“Yarın akşam dışarıda cızbız köfte yiyeceğiz.” Bu cümledeki “cızbız” ikilemesi de bitişik bir şekilde yazılır. Şipşak, hoşbeş, yüzgöz, altüst, karmakarışık gibi sözcükler de yukarıdaki örnekler gibi bitişik bir şekilde kullanılır.
Anlamı pekiştirmek, güçlendirmek, anlatımı daha çekici hale getirmek için aynı sözcüğün, eş, yakın, karşıt anlamlı veya sesleri birbirini çağrıştıran sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan sözcük grubuna “ikileme” denir.
Türkçede bazı ikilemeler eş bazıları ise zıt anlamlı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Saçma sapan gibi ikilemelerde ise kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemede sapan sözcüğü gerçek anlamında kullanılmadığı için sadece saçma sözcüğü anlamlı kabul edilmektedir.
Klasik İkilem
Klasik bir ikilem , sonuçların eşit derecede istenmeyen veya eşit derecede elverişli olduğu iki veya daha fazla alternatif arasında yapılan bir seçimdir. İkilem tipik olarak ahlaki veya etik bir kriz içermez, ancak kişinin veya karakterin hayatı kararları sonucunda değişebilir.
2. İkinci ikilem türü, seçeneklerin birden fazlasının ya da tamamının kendi başına iyi olduğu ve birisinin seçilmesi durumunda diğerinden vazgeçilmesinin gerektiği bir durumdur.
Bireyin toplumsal koşullar ve zorlamalar karşısında iki farklı seçenekten birini tercih etmek zorunda kalmasına etik ya da ahlaki ikilem denir. Bu ikilemde, her iki seçenek de aynı oranda doğru ya da yanlış olabilir.
o Yönelme ekli ikilemeler: bu ikilemelerden biri yada ikisi yönelme durumu eki almış olarak karşımıza çıkarlar. ağız ağıza, baş başa, başa baş, burun buruna, diz dize, el ele, göz göze, kafa kafaya, kucak kucağa, kol kola, omuz omuza, saç saça, sırt sırta, soluk soluğa, yan yana, yüz yüze.
Türkiye Türkçesinde atf-ı tefsiri, ikiz kelime, ikilemeli ad, ikizleme, tekrar, bağlam öbeği, ikileme ve koşma gibi çeşitli adlandırmalarla karşılanan ikilemeler için Kazak Türkçesinde qos söz veya qosarlama terimleri kullanılır.
dökük, sarmaş dolaş, tatsız tuzsuz, yalvar yakar, yaz boz, yorgun argın gibi bu ikilemeler genellikle birbirinden bagımsız iki sözcükten oluşmaktadırlar.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Anlamı güçlendirmek amacıyla aynı kelimenin, yakın anlamlı kelimelerin veya zıt anlamlı kelimelerin tekrarıyla oluşan sözcük grubuna ikileme denir.
İkilemeler ayrı yazılır. Ancak hırgür, gırgır, paspas, altüst, birdenbire, gitgide, birbiri... gibi sözcükler ikileme olmak- tan çıkıp kalıplaştığı için bitişik yazılır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Ser kelimesi baş demektir. Sere serpe kelimesi ise baştan başa ve rahat bir biçimde anlamına gelir. Bu sözcük çoğunlukla pekiştirme sanılsa da aslında bir ikilemedir. Cümle içerisinde anlamı güçlendirmek için kullanılır.
- Baştan aşağı/Tepeden tırnağa – Von Kopf bis Fuβ “Baştan aşağı, tepeden tırnağa, tamamıyla” anlamlarında kullanılan ikilemeler Almancada aynı anlamda, ancak farklı uzuvlarla ifade edilmektedir.
İkilemede ses yansımalarının aynen tekrarlandığı gruplar, “tam ikileme”, (küt küt, pat pat) aynen tekrarlanmadığı gruplar ise, “kısmî ikileme” (çatur çutur, paldır küldür) adlandırmalarıyla, “Yansımalarda İkileme” başlığı altında incelenmektedir.
En az 3 -4 rengi bünyesinde barındıran tüm nesne ve mekanlar rengarenk olarak nitelendirilir. Bu kelime pekiştirme eklerinden biri olan ''a'' ekiyle oluşturulmuştur. Rengarenk sözcüğü hem renkli hem de çeşitli manasına gelir.
Çevire çevire her yanını gözden geçirmek anlamına gelen bu ikileme bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle evirmekçevirmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı evirmek çevirmek şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri