İkili testler öncesinde anne aç ya da tok olabilir. Annenin yemek yemesi ya da aç olması sonuçlar üzerinde etkili bir durum değildir. Dolayısıyla da test öncesinde annenin aç ya da tok olması fark etmez.
İkili tarama testi basit bir kan testidir. Bu test için aç karna kan verme zorunluluğu yoktur. Bu nedenle kan vermeden önce normal bir şekilde yemek yiyebilir veya sıvı tüketebilirsiniz. Kan testinin sonuçlarının çıkma süresi yaptırdığınız sağlık kuruluşuna veya farklı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
11. ila 14. hafta içerisinde gebelik dönemi için bu test gün içerisinde yapılabilmektedir. Bu konuda kişinin aç ya da tok olması ikili tarama testinin sonuçlarını herhangi bir şekilde etkilemez. Burada önemli olan gebelik dönemi için verilmiş süreç içerisinde bu testin uzman doktor kontrolü altında gerçekleşmesidir.
Testin 14.hafta sonrasında doğru sonuç verme ihtimali düşüktür.
Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
İlgili 21 soru bulundu
İkili test ile nukal saydamlık değeri (NT) yani ense kalınlığı birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e kadar yükselir ve 3,5 mm'den düşük NT değeri normal kabul edilir.
İkili Test: gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela Down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur.
15-18. haftalarda ultrason eşliğinde karından bir iğne ile bebeğin amniyon kesesi içine ulaşılarak bebeğe herhangi bir zarar vermeden amniyon sıvısı alınır. İşlem yaklaşık 20 dakika sürer.
İkili tarama testi sonucu düşük riskliyse anlamı nedir? İkili tarama testi 1:1500 oranında olursa test sonucu negatiftir ve kromozomal hastalık riski düşüktür.
İkili test yaptıran anne adaylarının en çok merak ettiği konu yapılmış olan ikili tarama testinin ne zaman sonuçlanacağı olmaktadır. Yapılmış olan ikili testi sonuçları genellikle 1-2 günlük zaman dilimi içerisinde alınmaktadır.
Devlet hastanelerinde hastane yoğunluğu nedeniyle bir hafta on beş günde ancak sonuçlanmaktadır.
Ense kalınlığı ölçümü, gebeliğin 11.-13. haftalarında baş-popo mesafesi 45 mm ile 84 mm arasındayken yapılır.
Üçlü tarama test yaptırmak için hamilelerin aç ya da tok olması gibi bir şart yoktur. Günün her saatinde aç ya da tok olarak üçlü tarama test yapılabilir. Çünkü bu değerler açlığa ve tokluğa bağlı olarak değişen değerler değildir.
Burun kemiği ölçümü: İkili test için yapılan ultrasonografi de burun kemiğinin oluşup oluşmadığı da incelenir. Burun kemiğinin yokluğu veya olması gerekenden ince olması down sendromu olma olasılığını arttırmaktadır.
Sonuçlara göre 1:10 ila 1: 250 oran, pozitif ve yüksek riskli anlamına gelir. 1: 1000 ve daha yüksek çıkan oran ise negatif ve düşük riski ifade eder. Nukal saydamlık değeri bu testle birleştirildiğinde doğruluğu ifade eden oran %80'e kadar yükselir.
İkili tarama testi hamileliğin 11–14'üncü haftaları arasında yapılan Down ve Edwards (trisomi 21 ve 18) sendromlarının taranmasında kullanılan bir tetkiktir. Bu sendromların taramasını onaylayan tüm hamilelerde ikili tarama testinin mutlaka uygulanması önerilmektedir.
Ense kalınlığı, milimetrenin onda birini ölçecek hassasiyette ultrasonografi aletleri ile ölçülür. Genel olarak 3 mm.nin altı normal olarak kabul edilir. Ense kalınlığı arttıkça özellikle Down Sendromu için risk artışı mevcuttur. 11-14. hafta gebelik taramasında ense kalınlığı ile birlikte “ikili test”te yapılır.
Gebelikte tarama testleri (ikili, üçlü, dörtlü test), anne adayı bireyin sahip olduğu kromozom anomalili çocuk dünyaya getirme ihtimalini ölçmek amacı ile yapılmaktadır. Bu nedenle anne adayı birey ile testlerin yapımına başlamadan önce tarama testlerinin güvenilirliği ile ilgili detaylı bir şekilde konuşulmalıdır.
Kromozomlardaki bu tür anormallikler, bebeğin fetüs içinde ve hatta daha sonraki yaşamında büyümesini etkileyebilecek ciddi sağlık koşullarına ve bozukluklara yol açabilir. İkili tarama testi, Down sendromu veya Edward sendromu gibi belirli bozuklukların olasılıklarını önceden belirlemede etkili olabilir.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
Dörtlü tarama testi ne zaman yapılır? Dörtlü tarama testi genellikle hamileliğin 15 ila 18. haftaları arasında - ikinci üç aylık dönemde - yapılır. Ancak işlem 22. haftaya kadar yapılabilmektedir.
Gebeliğin, 11-14. haftaları arasında yapılan bu ultrason incelemesi, 'ense saydamlığı (nuchal translucency)'' olarak da bilinir.
Genellikle ikili kombine test yapmayan kişilere down sendromu riskini ölçmek için uygulanır. Bu haftalar arasında üçlü test veya dörtlü test yapılır.
11-14. haftalar arasında yapılan ultrason ile ense kalınlığı ölçümü yapılır. Ardından anneden kan alınır, kanda iki adet önemli hormon düzeyine bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri