Reddi Miras Beyanı İptal Edilebilir Mi? Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Mirasın Reddi Beyanı Geri Alınabilir mi? Kural olarak ret beyanı Sulh Hukuk Mahkemesi hakimine ulaştığı andan itibaren hüküm doğurur ve bu andan sonra geri alınamaz. Ancak hata, hile veya korkutma ile, başka bir deyişle, irade bozukluğuyla sakat olan bir ret beyanının iptal edilmesi mümkündür.
Reddin iptaline karar verilirse, miras resmen tasfiye edilir. Bu suretle tasfiye edilen mirastan reddeden mirasçının payına bir şey düşerse bundan, önce itiraz eden alacaklıların, daha sonra diğer alacaklıların alacakları ödenir.
TMK m. 606 mirasın reddi için mirasçılara 3 ay süre tanır. 3 ay içinde reddi miras yapılmazsa TMK m. 610/1 gereği mirası red hakkı düşer. Buna göre, yasal reddi miras süresi içinde ve şekle uygun bir şekilde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız ve şartsız olarak kazanmış sayılır.
Reddin iptali davasında dava açma süresi altı aydır. Sürenin başlangıcı ise mirasçının mirası reddettiği andan itibaren başlamaktadır. Yani mirasçı mirası reddettiği andan itibaren altı aylık süre işlemeye başlar. Altı aylık süre hak düşürücü niteliktedir.
İlgili 33 soru bulundu
Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilmektedirler. Ret iptal edilirse, miras resmi tasfiyeye tabidir.
Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir. Mirasçı ret beyanının iptalini dava yolu ile ileri sürecektir.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Reddi Miras Nüfus Kütüğüne İşlenir Mi? Miras bırakanın vefatı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yapılan kayıtsız ve şartsız reddi miras beyanı; sulh hukuk mahkemesince tutulan özel bir kütüğe kayıt edilir. Nüfus kütüğüne işlenmez.
En yakın yasal mirasçıların reddi, kendilerinden sonra gelen mirasçılar yararına olmadıkça ve bunlar Yasanın 614. maddesinde gösterilen usul çerçevesinde mirası açıkça kabul etmedikçe miras, sonra gelen mirasçılara geçmez.
Mirasın reddi süresi, mirasçıların mirası reddetme hakkını kullanmak için sahip olduğu süreyi ifade eder. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirasın reddi süresi üç aydır. Yasal mirasçılar, miras bırakanın ölümünden itibaren üç ay içerisinde mirası reddetmelidirler.
Bilindiği üzere mirasın reddi hakkı TMK 606 gereğince mirasçılara 3 aylık bir süre için tanınmıştır. Bu 3 aylık süre ise mirasçıların mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat edemezlerse mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri an itibariyle başlamaktadır.
Hükmen ret halinde mirası kabul eden bir mirasçı yoksa miras mahkeme tarafından resmen tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları malvarlığından ödenir. Resmi tasfiye sonucunda miras bırakanın borçlarına rağmen yine de bir miktar mal ya da para kalmışsa bunlar miras reddedilmemiş gibi mirasçılara paylaştırılır.
Kanunda, mirasın reddine ilişkin sulh hukuk mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak işlem yapılacağı belirtilmiştir. Noterden mirasın reddine dair işlem yapılacağı düzenlenmemiştir, mirasın reddine ilişkin işlemler noterde yapılamaz.
Reddi miras tüm borçları kapsar. Borçlar silinmez, mevcutturlar. Ancak siz borçlardan sorumlu olmazsınız. Alacaklılar reddi miras yaptığınızı otomatikman bilemez.
Reddi Miras Yapınca Miras Kime Kalır? Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirası reddeden kişi muristen önce ölmüş gibi kabul edilir. Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer.
Bu kapsamda vatandaşların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararları, Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilen uygulama ile 16 Aralık 2016'dan bu yana e-Devlet üzerinden de görüntülenebiliyor.
Mirasın reddi emeklilik bağlığı aylığı bağlanmasını engel teşkil etmez. Mirasın reddi halinde anne babası yada eşine kaybeden kişiye reddi miras yapmış olsa dahi emeklilik aylığı bağlanır. Yani mirasın reddi emeklilik maaşı dul ve yetim aylığı almaya engel teşkil etmez.
Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa kredi kartı borcu, kişinin mirasçılarına kalır. Mirasçılar reddi miras yaparsa vefat eden kişinin borcunu ödemek durumunda kalmazlar. Ancak bu durumda, kredi kartı borcunun yanı sıra miras kalan tüm mal varlığından da feragat edilmesi gerekir.
Bunun sonucu olarak mirası red eden kişinin, miras bırakanın üst soyundan mirasçı olmasına bir engel yoktur. Örneğin; Babasının mirasını reddeden bir kişi, babasından sonra ölen babasının babası (dedesi) veya babasının annesine (ninesine) mirasçı olması mümkündür.
Kanunda özel hüküm bulunmadığı ve Sulh Hukuk Mahkemelerinin görevini açıklayan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 4. maddesinde gösterilen davaların dışındaki her dava Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür. Mirasın reddinin iptali davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Mirasın Reddinin İptali Davasında Süre
Reddi mirasın iptali davası, ilgili mirasçının mirası reddettiği tarihten itibaren 6 ay içinde açılmalıdır. Bu süre zamanaşımı süresi değil, hak düşürücü süredir.
Mirasın reddinin iptali TMK'nın 617. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre, malvarlığı borcunu karşılamaya yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar verme kastıyla mirası reddederse ve yeterli bir güvence göstermezse, ala- caklıları veya iflas idaresi, mirasın reddini iptal ettirebilirler.
E-devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra miras sorgulama kısmına giriş yapılmalı ve açılan internet sitesi sayfasına ölen kişinin yani miras bırakanın Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası yazılarak sorgula tuşuna basılmalıdır.
nolu kararında belirttiği üzere söz konusu talep borca itiraz süresindenden sonra yapıldığı için borca itiraz talebi olmayacak ancak bu durumda da muristen dolayı mirasçılara yapılan icra takibi kesinleşse bile sonrasında alınan mirasın reddi belgesi, hacizleri kaldıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri