İkili Tarama Testi Sonucu Kan testinin sonuçlarının çıkma süresi yaptırdığınız sağlık kuruluşuna veya farklı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çoğu sağlık kuruluşunda ortalama 3 gün içerisinde sonuçları alabilirsiniz. İkili kan testi ilk 3 aylık yani birinci trimester döneminde yapılan bir testtir.
İkili tarama testi sonucu ne zaman çıkar? İkili tarama testi sonuçları genellikle 1-2 gün içerisinde alınır. Testin uygulandığı sağlık merkezi ve kan numunesinin incelendiği laboratuvarın yoğunluk durumuna göre bu sürede değişiklikler olabilir.
16-18 haftalar arasında ultrasonografi eşliğinde ince bir iğne ile bebeğin içinde yaşadığı amnion kesesi içine girilip 20 cc amnion sıvısı örneği alınarak uygulanır. Sonuçlar yaklaşık iki haftada çıkar.
Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
Kan testi yapılırken kandaki beta HCG ve PAPP-A değerleri incelenir. Beta HCG'nin yüksek, PAPP- A değerinin düşük olması ikili tarama testi sonucunun pozitif olarak değerlendirilmesine sebep olur. Sonuç pozitif çıkarsa farklı değerlendirme testleri yapılması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Ense kalınlığı ölçümü, gebeliğin 11.-13. haftalarında baş-popo mesafesi 45 mm ile 84 mm arasındayken yapılır.
Devlet hastanesinde yapılan ikili tarama testinde test için ödenmesi gereken ücret SGK kapsamında değerlendirilir. Hastanede ikili tarama testi yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi almalısın.
İkili testler öncesinde anne aç ya da tok olabilir. Annenin yemek yemesi ya da aç olması sonuçlar üzerinde etkili bir durum değildir. Dolayısıyla da test öncesinde annenin aç ya da tok olması fark etmez.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı tarafından 2 bin 155 anne adayı ile yapılan araştırmada, eylül ayında hamile kalan annelerin erkek çocuğa sahip olma olasılığının yaklaşık iki kat daha fazla olduğu belirlendi.
İkili Test: gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela Down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.
Nedeni henüz tespit edilemeyen bu genetik farklılık, tipik bir yüz siması, badem biçimli göz, düşük kas yoğunluğu, sarkık dil, el ayasında yarık, ayak başparmağı ile ikinci parmak arasında genişlik gibi tipik belirtilerin bazen bir arada bazen de birkaçının görülmesi ile kendini gösteriyor.
Ortalama görülme sıklığı 800 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Ancak anne yaşı 35 olduğunda Down Sendromlu bir çocuğa sahip olma riski 350 de 1' e yükselmektedir. Bu risk 40 yaşında 100 de 1 olmaktadır. Dolayısıyla 35 yaş üzerinde gebe kalan annelerin çocuklarında risk artmaktadır.
Down Sendromlu fetüslerde, anne karnında yapılan detaylı ultrason muayenelerinde sadece %60'ında ultrason bulgusu olur. Diğerleri bulgular itibariyle tamamen normal bebeği taklit edebilir. Bulgular göz önüne alındığında tarama testlerini bütün gebelere uygulanmasının önemi büyüktür” dedi.
İkili Tarama Testi Sonucu
Kan testinin sonuçlarının çıkma süresi yaptırdığınız sağlık kuruluşuna veya farklı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çoğu sağlık kuruluşunda ortalama 3 gün içerisinde sonuçları alabilirsiniz. İkili kan testi ilk 3 aylık yani birinci trimester döneminde yapılan bir testtir.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
"İkili test"de (double test) her iki biyokimyasal değer bilgisayar programında değerlendirilir ve ortaya bir risk oranı çıkar. Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
Kız bebek hamileliğinde anne bol bol mide bulantısı, ağrı ve hassasiyet yaşar. Ayrıca, kız bebek belirtilerinden biri de annenin psikolojik olarak daha hassas ve alıngan olmasıdır. İyi haber: kız bebek hamileliğinde anne karnı yukarıda olduğu için son haftalarda daha az kasık ağrısı olur.
Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. - Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir. Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
Genel olarak, anne adayları doğmamış çocuklarının cinsiyetini, fetüsün pozisyonu uygun olmadığı sürece, açıkça görülebildiği ve tanımlanabildiği 22. Hafta civarında ikinci ultrasona kadar öğrenemezler. Ancak konusunda uzman radyologlar 11-14. Haftalar arasında genellikle bebeğin cinsiyetini görebilir.
üçlü test ve dörlü test :16-20. haftalar arasında yapılır.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur.
Laboratuvarımızda Ultrason ( BPD ölçümü Ense Kalınlığı) Çekimi Dahil SGK'lılara İndirimli Olarak Nakit 250 TL +KDV dir.
11. ila 14. hafta içerisinde gebelik dönemi için bu test gün içerisinde yapılabilmektedir. Bu konuda kişinin aç ya da tok olması ikili tarama testinin sonuçlarını herhangi bir şekilde etkilemez. Burada önemli olan gebelik dönemi için verilmiş süreç içerisinde bu testin uzman doktor kontrolü altında gerçekleşmesidir.
İkili test temelde bir tarama testi olduğundan, bu testin sonuçları herhangi bir hastalık açısından kesin tanı niteliği taşımaz.
Zorunlu bir test değildir. Anne ve baba onayı ile yapılır. İsteğe bağlı uygulanan bu testin en temel amacı ise hem gebede sbazı ultrason değerlendirmeleri hem de anne adayının kanında bulunan B-hCG ve PAPP-A düzeyini ölçmektir.
İkili tarama testi hamileliğin 11–14'üncü haftaları arasında yapılan Down ve Edwards (trisomi 21 ve 18) sendromlarının taranmasında kullanılan bir tetkiktir. Bu sendromların taramasını onaylayan tüm hamilelerde ikili tarama testinin mutlaka uygulanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri