Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
İkili tarama testi bebekte genetik bir hastalık riskinin olup olmadığını saptamak için yapılan bir kan testidir. Bebeğin cinsiyeti ikili tarama testi ile öğrenilmez. Fakat aynı haftalarda yapılan detaylı ultrason muayenesi ile cinsiyet öğrenilebilir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
İkili tarama testi size kromozomal hastalıklar ile ilgili kesin bir sonuç vermez ancak hastalığın olasılığını bildirebilir.
Ultrasonda cinsiyet görmek için 12. haftayı beklediyseniz artık zamanı geldi. 12. haftada cinsiyet belli olur mu diye merak edenler için artık, “evet” cevabını verebiliriz. Bebeğin 11. haftada üreme organları oluşmaya başlamıştı ama dışarıdan fark edilmiyordu.
Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.Cinsiyet saptanmasında 16. haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu yüzden bebeğin cinsiyetinin doğru zamanlarda belirlenmesi önem taşır. Hazırlıklar, genellikle 16. haftada tespit edilen cinsiyet baz alınarak başlar. Fakat ultrason yöntemiyle cinsiyet tespitinde hata olabilir. Kız olarak belirlenen bebeklerde yanılma oranının erkek bebeklere göre daha fazla olduğu bilinir.
Bebeğin cinsiyeti ultrason ile görülebilir. 16. hafta ve sonrasında çekilen ultrason ile yüzde 95 oranında cinsiyet saptanabilir. Daha erken haftalarda (11 - 14. hafta taramalarında) bebeğin cinsiyeti yüzde 70 oranında saptanabilir ancak bunun değişebileceği bilinmelidir.
Yapılan araştırmalara göre erkek bebekler kızlara oranla daha hızlı bir biçimde tespit edilir. Gebeliğin 16. haftasından sonra ise bebek cinsiyeti kesin bir şekilde belirlenmiş olur. Bebeklerin cinsiyeti genetik olarak belirlenir. Cinsiyetin saptanması için belirli bir büyüklüğe ulaşması oldukça önemlidir.
Ultrason muayenesi ile cinsiyet belirlemek için öncelikle gebeliğin 16 ile 20. haftasında olmanız gerekir. Ultrason sırasında bir masaya uzanılır. Daha sonra ultrason uzmanı, anne adayının karnına bir jel sürer ve ultrason probunu karnına yerleştirir.
Erkek ve kız cinsel organları aslında 14'üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14'üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16'ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur.
İkili test; Down sendromu olan bebeklerin tespit edilmesine ilişkin yüzde 85 oranında doğru sonuçlar verir.
İkili Tarama Testi Yüksek Çıkarsa
İkili tarama testi sonucu 1:10 ile 1:250 oranından yüksek çıkarsa bu durum bebeğin Down sendromu gibi kromozomal hastalıklar konusunda yüksek riskli yani pozitif olduğu anlamına gelir ancak sonuç negatif çıksa da çocuğun genetik bir hastalığa sahip olma imkânı vardır.
Teste göre Serbest beta HCG'nin yüksek seviyeleri Down sendromu riskini tanımlar. Bunun yanında düşük protein seviyeleri ise Down sendromu riskini taşıdığını belirtir. Peki, ikili tarama testi aç karnına mı yapılır? Test öncesinde herhangi bir hazırlık gerekmez ve annenin aç ya da tok olması da sonucu etkilemez.
Ultrason kontrolünde 15-16. hafta itibariyle erkek bebeğin cinsiyeti anlaşılabilir. Bu haftada erkek bebeklerin üreme organı genellikle ultrasonda belli olacak kadar gelişmiş olur. Ancak hata payı en az olan sonuçlara 20. haftada ulaşabilirsiniz.
Bebek cinsiyeti kaçıncı haftadan sonra değişmez? Bebeğin cinsiyeti 20. haftadan sonra değişmez ve cinsiyet yanılması olmaz. Bu nedenle, bebeğinizin cinsiyeti ne olursa olsa 20. haftada ayrıntılı ultrasona girebilir ve cinsiyeti kesin olarak öğrenebilirsiniz.
Ense Kalınlığının Normal Boyutu
Ense kalınlığının üst limiti 3 milimetre olarak belirtilir. 3 milimetre ve üzeri ense kalınlıkları down sendromu bulgusudur ve değerlendirmeler gereklidir. Ultrasonografide ense kalınlığı 3 milimetre ve üstü çıkan bebeklerin burun yapısı da detaylı incelenir.
Gebeliğin ilk 12 haftası içinde bebeğin cinsiyeti pek anlaşılmaz. Gebeliğin 12. haftasının bitmesinden sonra vajinal ultrason ile tahmini bir cinsiyet belirleme yapılabilir. Bebeğinizin cinsiyeti gebeliğin 16. haftasından sonra belli olur. Özellikle de 20. gebelik haftasından sonra bebeğin cinsiyeti kesinleşir.
Erkeklerdeki testisler ve penis, kadınlardaki yumurtalık ve klitorisle eşdeğerdedir. Gebeliğin 7. ve 12. haftaları arasında bebeğin cinsiyet organlarının temelleri gelişir.
Bilinen en eski cinsiyet belirleme testlerinden biri, günümüze Antik Mısır'dan ulaşmış. Rivayete göre kadınların birkaç gün boyunca arpa ve buğday tohumları üzerine idrarını yapması istenir. Buğdayın filizlenmesi kız çocuğa, arpanın filizlenmesi ise erkeğe işaret eder.
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir.
13 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu? sorusunun yanıtı aslında tam olarak net değildir. Çünkü 13 hafta gebelikte cinsiyet tahmini yapılabilir ancak yanılma payı da vardır. Bebeğin cinsiyetini net olarak söyleyebilmek için 16.
Geç döllenme sonucu meydana gelen gebeliklerde bebeğin kız ya da erkek olması şansı da bu şekilde etkilenmez. Sadece gebelik süresi değişir. Geç döllenmenin olabilecek tek dezavantajı, son adet tarihi ile hesaplanan mevcut gebelik haftasının ultrason verileri ile uyumlu olmaması olacaktır.
Gebe anne uyandıktan sonra yaptığı ilk idrarı cinsiyet belirleme testiniz haznesine koyar. Yaklaşık olarak 10 dakika bekledikten sonra bebek cinsiyeti öğrenilebilir. Bu 10 dakika sonunda haznede meydana gelen renk yeşil olması halinde erkek bebek, turuncu ya da kırmızı olması halinde ise kız bebek olduğu anlaşılır.
Ultrasona girmediğiniz sürece, Çin Takvimi bebek cinsiyeti tahmininin güvenirliliği yalnızca %50'dir. Çin Takvimi cinsiyet belirleme ve gebelik planlaması uygulamaları giderek popülerleşse de bu yöntemi yalnızca fikir almak amaçlı kullanmanızı ve kesin bilgi için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri