Fiziksel özellikler. Cıva, sıvı halde bulunan tek metaldir. Brom da aynı şekilde sıvı halde bulunur; fakat brom, metal değildir. Cıva -38,85°C (-37,93°F) donma ve 365.6°C'de (690.1°F) kaynama noktalarına sahiptir.
Civanın aerosol (kırık bir termometreyi vakumlama) veya buhar (civa ısıtma) yoluyla solunması pnömoniye, akut kalp dışı akciğer ödemine ve nörolojik hasara neden olabilir. İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür.
İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir. Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir.
Cıvanın tüm kimyasal formları toksik bulgulara neden olabilir. Ciddi zehirlenmelerde sinir sistemi, Page 5 böbrekler, solunum sistemi, immun sistem, ağız, diş ve diş etleri ile cilt etkilenmektedir.
Türkiye, insan ve çevre sağlığını tehdit eden cıva kullanımı, emisyon ve salımlarını kontrol altına almak için 2014 yılında imza attığı Minamata Sözleşmesi'ne resmen taraf oldu. Buna göre, cıva madenciliği ve cıva içeren zararlı ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatı yasaklandı.
İlgili 31 soru bulundu
Bu elementin, okul laboratuvarlarında muhtelif amaçlarla kullanıldığına da dikkat çekilen duyuruda, cıvanın buharlaşması sonucu solunması ve gıdaların içine bulaşıp ağızdan alınmasıyla ortaya çıkan zehirlenme bulguları kolay ayırt edilemediğinden, tanının da kolay konulamadığına işaret edildi.
Civa klorür en toksik inorganik civa bileşiklerindendir. Ağız yoluyla alındığında 0,5-2 g'ı öldürücüdür. Organik civanın öldürücü miktarı 10-60 mg/kg'dır. Kronik olarak 10 mikrogram/ kg/gün alındığında ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir.
· Civanın dökülmüş olduğu alana toz sülfür veya çinko serperek civanın bağlanmasını sağlayabilirsiniz. · Civa ile cilt temasınız oldu ise temas bölgesini hemen alkali sabun, su ve bir miktar toz sülfür ile yıkayınız. Sülfür civa ile birleşerek çözünemeyen sülfid haline geçecektir.
Termometrede 1 ml cıva var desek 13 gram eder ki tüm termometre o kadar ağırlığa sahip değildir. Mutlaka dipte cıva olur, suya karışmaz. Cıva kokmaz, metaldir.
Cıva; yoğunluğu çok yüksek olan ve metalleri çözerek. amalgam adı verilen bir tür alaşım oluşturma. kabiliyetine sahip metaldir. Bu özelliğinden yararlanarak cevherden altın elde.
İnce cam boru içindeki sıvı; cıva ise cıvalı termometre, alkol ise alkollü termometre adını alır. Cıva –-39 santigrat derecede donar, 357 santigrat derecede kaynar. Cıvalı termometreler ile –-39 santigrat derece ile 357 santigrat derece arasındaki sıcaklıkları ölçebiliriz.
Litre hacimdir , kilo ise ağırlık birimi. 1 Litre civa 13.6 kilodur. 1 Litre su 1 kilodur.
Olası cıva zehirlenmesi belirtileri şunları içerebilir;
Daha yüksek metalik cıva seviyelerine maruz kalmanın öksürüğü, göğüs rahatsızlığı, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, boğaz dişeti, göz tahrişi, şiddetli titreme ve davranış veya görmedeki değişiklikler olabilir.
Otopsi beyin dokusu örneklerinde cıva ve kurşun seviyeleri belirlenmiştir. Örneklerdeki cıva seviyesini belirlemek için soğuk buhar yöntemli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, kurşun seviyesini belirlemek için grafit fırın teknikli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi kullanılmıştır.
Elementel civa kolaylikla deriden emilebilir. Civaya korunmasiz dokunmak ciddi zehirlenmelere yol açabilir (14). Elementel civanin parlak, kursuni görünümü çocuklar için oldukça çekicidir (15). Yüksek düzeylerde civa sinir sistemi, cilt, solunum sistemi, kardiyovasküler sistemde bulgulara neden olabilir.
Cıva, hava, su ve toprakta birkaç şekilde bulunur. Bunlar, elementel cıva, inorganik ve organik cıva bileşikleri şeklindedir. Gümüş renkli, ağır bir metal olan cıva, oda sıcaklığında (25oC ) sıvı halde bulunan 5 elementten (galyum, brom, sezyum, cıva ve fransiyum) birisidir.
Türkiye Klinikleri Oftalmoloji Dergisi. Civa doğada yaygın bulunan, renksiz ve şekil değiştirebilen fiziksel özelliklerinden dolayı insanların dikkatini çeken zehirli bir metaldir.
Bir zamanlar Saatli Maarif Takvimi ile birlikte her evin duvarını süsleyen ve çocukların ateşini ölçmek için ecza dolabında bulundurulan cıvalı termometreleri Sağlık Bakanlığı yasakladı. Camdan yapılan bu termometreler, kolaylıkla kırılıyor ve içindeki cıva açığa çıkabiliyor ve oda ısısında kolayca buharlaşabiliyor.
Cıva bileşikleri alerjik reaksiyonlara, deride tahrişe veya sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Cıvaya aşırı maruz kalındığında titreme, halsizlik, hafıza kaybı, dermatit ve böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi klinik belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
Cıva 500gr | 2.647,57 TL.
Bilgehan Güzel bu soruyu şöyle cevapladı: * Cıva yere döküldüğü takdirde ortam hemen boşaltılmalı. * İlk yapılması gereken şey; eğer varsa onun üzerine kükürt döküp orayı ıslatmak ve temas eden herşeyi kalın çöp poşetleri içerisine alıp özel atık birimlerine bunları teslim etmek.
Ayrıca medikal oksijen tüpleri, manyetik eşyalar, cıva içeren termometre gibi aşındırıcı özellikte ürünler, lityum içeren piller ve güvenlikli ataşe çantaları da uçağa alınmayan eşyalardandır.
Antik Çağlarda cıva, daha güzel görünmek için çok sık kullanılırdı. Cildi beyazlatmak ve gençleştirmek için kullanılan cıva; ciltte tahrişe, kızarıklığa, yanıklara ve hatta cilt kanserine neden olabilen son derece toksik bir madde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri