31-40 Ayetleri.
NEBE (AMME) SURESİ FAZİLETLERİ
' Şeklinde buyurmuştur. Bundan dolayı imkanı ve vakti olanların ikindi namazından sonra okumaları önerilmektedir.
İkindi namazı
Kim Nebe Sûresi'ni ikindi namazından sonra okursa Allah onun rızkını genişletir. Ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır. Kıyamet günü Yüce Allah her bir kulunu nurlu kılar. Dünyadan cennetteki makamını görmeden de çıkmaz.
İkindi namazından sonra aşır okumak bid'at mıdır? Namazlardan sonra, ciddi bir mazeret bulunmadığı durumlarda, yerinden hemen ayrılmayıp bir süre daha zikir ve tesbîhâta devam etmek sünnettir.
Sonra namaz tesbihatına şu dua ile devam edilir: “Sübḥânallahi ve'l-ḥamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllahü vallahü ekber ve lâ ḥavle ve lâ ḳuvvete illâ billâhi'l-ʿaliyyi'l-ʿaẓîm.” Ve Âyete'l-Kürsî okunur: “Bismillâhirraḥmânirraḥîm.
İlgili 27 soru bulundu
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarnıdan sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”,öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme Sûresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarından sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”, öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme suresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifleri okunmaktadır.
Adını 2. âyette geçen nebe' ([büyük] haber) kelimesinden alır. Birinci âyetteki Amme, Amme yetesâelûn ibareleri, ayrıca Tesâül ve 14. âyetteki Mu'sırât (yoğunlaşan bulutlar) isimleriyle de anılmıştır (Âlûsî, XXX, 281).
Sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazı şeklindedir. İkindi namazından sonra her namazdan sonra olduğu gibi tesbihat yapılır. İkindi namazında farz bittikten sonra ilk şu denir: Allâhümme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ ẕe'l-celâli ve'likrâm.
Öğle namazından sonra okunan “Lekad sadakallahü…” ile başlayan aşır ise Fetih Sûresinin son üç âyetidir.
Sabah ve akşam namazlarının ardından yapılan tesbihatlarda okunur. Müslümanlar için oldukça ayrı öneme sahip olan Hüvallahüllezi suresinde Allah'ın 15 ismi zikredilir. Medine'de inen Haşr suresi toplamda 24 ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim'in 59. suresidir ve 'toplayıp sürme' anlamına gelir.
-Yine Amene'r-rasulü ayetleri hakkında ''Kim onları geceleyin okursa o ayetler okuyanın günahlarının af olunmasına yeter'' buyurması sebebiyle, bu amelin faziletini bilenler, Ümmeti Muhammed'e yatsı namazından sonra mutlaka Amenerrasulü okumayı tenbih etmişlerdir.
Nebe Suresi ikindi namazından sonra okunduğunda Allah o kimsenin rızkını arttırır. Güneş doğarken okunduğunda kişi bütün afetlerden korunur. İkindiden sonra okunduğunda kişi dünya ve ahiret saadetine sahip olur. Her türlü sıkıntı anında ferahlığa ermek için okunabilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadislerine göre her akşam yatsı namazından sonra okunması, okuyan kişinin günahlarının affedilmesine ve vefat etmesinin ardından kabir azabının hafifleyeceğine inanılır.
Peygamber Efendimiz, surenin her gün akşam namazından sonra okunmasını tavsiye etmiştir. Fakirlikten kurtulmak isteyenler, yoksulluktan bıkanlar, rızık, bolluk ve bereket isteyen kişiler, aksatmadan bu süreyi her akşam okumalıdırlar. Vakıa suresini ikindi namazının hemen akabinde rızkın artması için okunabilir.
Nebe (Amme) Suresi Mushaftaki sıralamada yetmiş sekizinci, iniş sırasına göre sekseninci sûredir. Meâric sûresinden sonra, Nâziât sûresinden önce Mekke'de inmiştir. Sûrede, ölüm ötesi hayatınvarlığını ispat çerçevesinde, kıyamet, öldükten sonra dirilme ve hesap için toplanma konularına yer verilmektedir.
Nebe Suresi okunuşu yani bir diğer adıyla Amme Suresi, Kur'an'ı Kerim okuyan ve namaz kılan vatandaşların merak edip araştırdığı sureler arasında yer alıyor. Kur'an'da 40 ayetten oluşan Nebe Suresi, kıyamet, öldükten sonra dirilme gibi konuları anlatan surelerdendir.
Surenin ismi, ikinci ayette kullanılan “enNebe” kavramı ile ilişkilendirilmiştir. Bu bağlamda Nebe terimi, suredeki manasıyla haber verme anlamına gelmektedir. 40 tane ayet-i kerimeden oluşan Nebe Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 78. suresi olarak bilinmektedir.
Hüvallahüllezi suresi veya duası olarak adlandırılır. Sabah ve akşam namazlarının ardından yapılan tesbihatlarda okunmaktadır. Hadis kaynaklarında yer alan bilgilere göre, Hüvallahüllezi Suresi okumanın çok önemli fazileti bulunur.
Öğle namazı tesbihatı için ilk olarak namaz bitirilip selam verilir. Sonrasında " Sübḥânallahi velḥamdü lillâhi ve lâilâhe illâllahü vallahü ekber ve lâ ḥavle ve lâ ḳuvvete illâ billâhi'l-ʿaliyyi'l-ʿaẓîm.” Ve Âyete'l-Kürsî okunur: “Bismillâhirraḥmânirraḥîm. Allahü lâ ilâhe illâ hüve'l-ḥayyü'l-ḳayyûm.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir. Son sünnet kılındıktan veya en son namaz kılındıktan sonra, üç kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir.
İkindi namazının sünneti ve farzı birbirinden farklıdır. Çünkü farz namazında 3. ve 4. rekatta Kuran'dan başka bir sure okunmaz. Sadece Fatiha suresi okunur.
Günün ilk vakit namazı olan sabah namazı tamamlandıktan sonra, "La havle velâ kuvvete illâ billâhi velâ hilete velehtiyale velâ mence velâ melca minellâhi illâ îleyh(i)." duası 7 kere okunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri