Çok hafif pişmiş bir pizza hamuru elde etmeniz yeterli. Ardından pizzayı fırından çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Saklamak istediğiniz hamurun tamamına bu işlemi uygulayıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra aralarına pişirme kağıdı koyarak üst üste dizip buzdolabı poşetine aktarın.
Çiğ biçimde yerleştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli husus üzerindeki malzemelerin son kullanma tarihleridir. Malzemelerin son kullanma tarihi ile ilgili bir problem yaşamadığını sürece Pizzalarınızı yaklaşık bir yıl kadar buzdolabında dondurucu bölümü içinde muhafaza edebilirsiniz.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Saklamak istediğiniz hamurun tamamına bu işlemi uygulayıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra aralarına pişirme kağıdı koyarak üst üste dizip buzdolabı poşetine aktarın. Eğer çok büyük boy bir pizza yapmışsanız ve buzdolabı poşetine sığmıyorsa streç filmle sarıp dondurucuya koyabilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir. Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Kabının üstünü streç filmle kapatıp oda ısısında 24 saat mayalandırın. Mayanın az miktarda koyulmasına rağmen zaman geçtikçe hamurda çok güzel baloncuklar oluşacak. Sonra tezgahı iyice unlayıp hamuru yayın ve una bulayarak hafifçe yuvarlamaya başlayın. Sakın fazla yoğurmayın, hamur pamuk yastığı gibi kalmalı.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Tarifte yazdığım gibi bir gün önceden hazırlanıp, soğuk mayalanan ve dinlenen hamur çok daha lezzetli olur. Yani çıtır ve gevrek. Pizza hamurunu hazırladıktan sonra, istediğiniz malzemelerle sevdiğiniz gibi bir pizza hazırlayabilirsiniz.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır. Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
Pizza en fazla buzdolabında dört gün ve dondurucuda altı aya kadar. En iyi sonuçlar için, 3 ay içinde artıkları eritip yemenizi öneririm.
Saklayacağınız pizza dilimlerinin arasına yağlı kağıt koyun. Böylece pizzanın üzerindeki malzemeler diğer pizza dilimine yapışmayacaktır. Streç ile pizzalarınızı iyice sararak buzdolabına koyabilirsiniz.
Gerçek pizza hamuru mutlaka mayayla olmaktadır. Fakat birçok insanın midesini maya rahatsız edebilir ya da mayadan hoşlanmıyor olabilir. İşte bu tarifte maya sevmeyenler için mayasız pizza hamuru tarifi vereceğiz. Bu tarifte maya yerine yoğurt ve kabartma tozu kullanıyoruz.
Tarifte ılık süt kullanmanız hamurun daha iyi mayalanmasını sağlar. Sütü el yakmayacak sıcaklığa kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmalısınız. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam yakaladığınızda un ilavesi yeterli olacaktır.
Kabın üzerini kapatıp 1 gece oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz. Ertesi sabah hamuru unlu tezgaha alıyoruz. Hafif yoğurarak bir toparlak yapıyoruz.
Hazırladığınız pizzaları mutlaka hava almayacak şekilde paketleyerek buzluğa kaldırmalısınız. Bunun için kilitli poşetlerden ya da buzdolabı poşetlerinden birkaç kat üst üste kullanabilir, hava almadıklarından emin olduktan sonra buzluğa kaldırabilirsiniz.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Aksi takdirde hamuru toparlayacağım derken sert bir hamur elde edebilir, tarifin dilediğiniz şekilde olmamasına neden olabilirsiniz. Hamuru yoğurma aşamasında içine tuz ilave edin, ilk aşamada ilave etmeyin.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Maya hücreleri genel olarak 3-47°C arasındaki sıcaklık derecelerinde gelişirler. Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30°C arasındadır. Canlı hücreleri rutubetli ısıda öldürmek için 60°C' de 5-10 dakikalık ısıl işlem uygulaması yeterli olmaktadır. Sporları ise, 80°C'nin üzerindeki bir sıcaklıkta daha kısa sürede ölmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri