Kehribar tesbih renk değiştirme özelliği kullanıcılara şaşırtıcı gelse de aslında bu tamamı ile kehribar içerisinde bulunan doğal bileşenlerin güneş ışınları ya da dışarıdan herhangi bir alev ısısına maruz kalması ile gerçekleşmektedir.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Kehribar taşında zamanla güneş ışığı ve ısıya bağlı olarak renk değişimi yaşanabiliyor. Aksesuar ve takı olarak kullanılmasının yanı sıra taşıyan ve kullanan insanlara fiziksel ve psikolojik olarak da fayda sağlar.
Doğal halinde renk değişim özelliği bulunmamaktadır. Bakalit tesbih renk değiştirmediği gibi toz kehribar modeli için de herhangi bir değişim gözlenmez. Çam ağacı reçinesi olan tüm kehribar modelleri üretim aşamasında özel işlemler gördüğünden modeller arasında farklar gözlenebilir.
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
İlgili 37 soru bulundu
Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar. Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise sürtünme testidir. Bu test için öncelikle kehribarı bir beze sarmanız ve yaklaşık 20-60 saniye boyunca ovmanız gerekir.
Yaklaşık bir ay içerisinde sıkma kehribar tesbihin daha parlak ve özel bir renk aldıklarını görebilmeniz mümkün olmaktadır.
Kehribar tesbihler ısıyla ve sürtünme ile renk değiştirebilmektedir. Bu yüzden kehribar tesbihlerin renk değiştirmesi için bol bol elde oynanması ve tesbih çekilmesi gerekmektedir. Ayrıca kehribar tesbihler ışık etkisi ile de renk değiştirebilmektedirler.
Koyu renkler daha çok ısıl işlem ile elde edilmektedir. Isıl işlem de kimyasal kullanılmaz dolayısı ile kehribar zarar görmez. Kehribarın farklı renkleri arasındaki etki değeri önemsenmeyecek kadar az ölçüde değişmekte. Yani seçeceğiniz her renk aynı etkiyi gösterecektir.
Tam olarak kesin ve belirli bir zamanı olmayan renk değişimi, tesbihin ısı ve güneş ışığı alması sonucunda meydana gelen bir değişmedir. Yeteri kadar güneş ışığına ve ısıya temas eden kehribar tesbihler zaman içerisinde kesinlikle renk değiştirecektir.
Özellikle nazara karşı koruyucu olması sebebiyle kehribarın dinimizdeki yeri sorgulanabilmektedir. Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir.
Ya da en iyi damla kehribar hangisidir? Damla kehribar, özelliği itibariyle son derece kıymetli ve özel ürünlerdir.
Kehribar kullanılarak yapılan takıların temizlenmesi için ise bu takılar sirkeli suyla ıslanılan bir bez yardımı ile 5 dakika boyunca ovulmalı ve takılar bu şekilde temizlenmelidir.
Kuka ya da sıkma kehribar tesbihler kullandıkça zamanla renk almakta ve tok bir renk tonuna sahip olmaktadır. Ancak renk değiştiren tesbihler ışı ve ışık kaynağına göre renk değiştirir ve kullanılmadığı durumlarda kendi orijinal rengine döner.
Alacağınız tesbihi kullandıkça da orijinal olup olmadığını da tayin edebilirsiniz çünkü kehribar tesbih zaman içinde renk değiştirmesiyle de ünlüdür. Tesbihi kullandıkça ve tesbih ısıya maruz kaldıkça renk değiştirir.
Baltık Denizi'nden (Rusya, Polonya) çıkarılan kehribar, yüzyıllardan beri kadınların süs eşyalarından en gözde sayılan taşlardan biri olarak benimsenmiştir. Parlaklık ve renk açısından onu hiçbir saydam taş ile kıyaslamak mümkün değildir.
Özellikle sabun, deterjan, temizlik kimyasalları gibi maddeler kehribar taşına zarar vereceğinden bu maddelerden uzak tutulmalıdır. Banyoda ve duşta sabun ve şampuan zarar vereceği için Damla Kehribar Kolye ve diğer kehribar taşından hazırlanan takılarımız çıkarılmalıdır.
Kehribar taşları, düzenli bakım gerektirir. Kehribar takılarının birkaç haftada bir, toprağa gömülerek temizlenmesi önerilir. Toprağa gömülen kehribar taşları, topraktaki mineraller sayesinde temizlenir ve enerjileri yenilenir.
Kehribar tesbih elde çekilirken vücutta bulunan elektriği bertaraf eder. Bu sayede nazara karşı da etkili bir savunma sağlar. Bağışıklığı sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç gösterilmesine destek olur.
Bu testi yapmak için yaklaşık 7 çay kaşığı tuz ve orta boy bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir sonraki adımda bu suya bir kehribar taşı ekleyin. Gerçek damla kehribar bu suda kolayca yüzer, çoğu sahte kehribar ise çabucak batar.
Zar kehribar tesbih renkleri ağırlıklı olarak turuncu veya bal köpüğü olarak bilinse de altın sarısı gibi renkleri de mevcuttur. Arpa şeklinde atölyelerde kesimi yapılan zar kehribar tesbih misket ya da fıçı gibi kesim çeşitleri ile üretimi yapılarak satışa sunulmakta ve koleksiyoncuların ilgisini üzerine çekmektedir.
Ateş kehribarı ise doğal kehribar değildir. Kehribar taşına benzerliği rengi ve parlaklığıdır. Ateş kehribar, kehribar taşı gibi çam ağaçları reçinesinden oluşmaz ve toprak altından çıkarılmaz. Günümüzde son derece popüler olan bu kehribarın malzemesi usta kişilerin ellerinde takı ve aksesuar halini alır.
Milyonlarca yıllık mucizevi damla kehribar, karşımıza çeşitli renk ve formlarda çıkmaktadır. Kehribarın doğada 250 farklı renk tonu bulunmaktadır. Kehribarin renkleri çoğunlukla kahverenginin tonları, turuncu ve sarının tonları, yeşil, kırmızı ve bal rengindedir.
Damla kehribar taneleri çekildikçe ve kullanım süresi uzadıkça, açık sarı renkten farklı tonlara evrildiği görülmektedir. Bu özelliği sayesinde de ilgi çeken bir aksesuar olan damla kehribar gümüş tesbih, kehribar ile gümüşün muhteşem uyumu sayesinde tutkunlarının elinde daha da kıymetlenmektedir.
Orjinal kehribar tesbihler hafif ancak odunsu bir kokusu vardır. Bu koku çam reçinesi kokusudur. Bunun nedeni çam ağacı reçinesi fosilinden oluşmasıdır. Ancak orjinal kehribar tesbihlerde çok yoğun bir koku beklemeyin genellikle taneleri veya imamesi ovuşturulduğunda bu hafif kokuyu alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri