Çoğul gebeliklerde sık görülen riskler Erken eylem ve doğum, gebelik şeker hastalığı, gebelik hipertansiyonu, rahim ağzı yetmezliği, erken su kesesi açılması, gebelik-doğum-doğum sonu kanamalar ve gelişme geriliği çoğul gebeliklerde sık görülen risklerdir.
Çoğul gebelik ile dünyaya gelecek olan bebeklerde doğumsal kusur riski, tekil gebelik ile doğan bebeklere oranla daha fazladır. Kan hücresi yapımı çoğul gebeliklerde daha hızlı olduğundan demir ve folik asit ihtiyacı artar. Çoğul gebeliğe bağlı olarak kansızlık, tekil gebeliklere göre %10-20 daha fazla olur.
İkiz gebelik, tekil gebeliklere oranlar daha risklidir. Bu nedenle, tekil gebeliklere göre daha sık kontrol ve muayene gerektirmektedir. İkiz gebeliklerde, ilk aylarda düşük riski ve son aylarda erken doğum riski vardır. Çoğul gebeliklerde doktor kontrolleri, iki haftada bir olacak şekilde ayarlanmalıdır.
İkiz bebeklerin doğumları ortalama 36 ila 37'nci haftada gerçekleşir. Ancak ikiz bebeklerin daha erken doğması da mümkün olabilir. Doğum 34'üncü haftadan sonra gerçekleştiği takdirde, bebekler geç prematüre olarak kabul edilir. Bebeğin doğum haftası ne kadar erken olursa, oluşabilecek risklerde artış görülebilir.
Çoğul gebeliklerde preterm doğumu önleyen Rutin bir önleyici tedavi yok. Preterm doğum prediksiyonunda en etkili metod trans- vajinal ultrason ile serviks uzunluk ölçümüdür. Henüz etkin bir önleyici tedavi olmadığında çoğul gebeliklerde rutin servikal uzunluk ölçümü araştırma dışında tavsiye edilmez.
İlgili 26 soru bulundu
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
20. haftadan sonra 37. haftaya kadar gerçekleşen tüm doğumlar erken doğum olarak tanımlanır. Ancak gebelik 20. haftaya ne kadar yakınsa bebeğin kaybedilmesi ya da ciddi komplikasyonlar görülmesi riski o kadar fazladır.
Artan Ağırlık ve Karın Çevresinde Genişleme: İkiz gebelikte, rahim daha büyük olduğu için karın bölgesi hızlı genişler.
Artan anne yaşı ile birlikte kaybolan ikiz sendromunun görülme oranlarında da artış olduğu düşünülmektedir. Bu durumda hamilelik gidişatında çoğu kez hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bazen ise ikiz eşinin kaybedildiği dönemde hafif bir vajinal kanama ve yine hafif bir ağrı görülebilir.
İkizler ve üçüzler sıklıkla doğum gerçekleşmeden sağlıklı olmaları için gereken ağırlığa ulaşamazlar. Normal doğumlarda bebekler ortalama 3 kilo civarı doğarken ikiz bebekler ortalama 2, 5 kilogramdır. Üçüzlerde genellikle her bebek başına 1, 8 kilogram ve dördüzlerdeyse 1, 36 kilogramdır.
Birden fazla ikiz ve üçüz bebeklerin emzirilmesinde anneler çok fazla zorluk yaşar. Çünkü iki bebeğin bakımı gibi gerçekten beslenmesi ve emzirilmesi de zordur. Ama yine de pek çok anne ikiz veya üçüz bebeklerini beslenme konusunda oldukça başarılı olur.
İkili test, tekil ve ikiz gebeliklerde uygulanabilen ve bebeğin belirli bir kısım kromozom hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgi veren bir tarama testidir.
Cinsel Perhiz Daha Erken Başlayabilir
Cinsel perhiz konusunda tek gebeliklere göre kısıtlamalar daha erken başlayabilir. İkiz bebek gebeleri için ilk 8 hafta ve son 8 hafta cinsel ilişki önerilmez. Fakat çoğul gebeler yine de bu konuda doktor tavsiyesine göre hareket etmeliler.
Bu gibi durumların yaşanabileceği varsayılarak ikiz bebeklerin varlığının kesin olarak bilinmesi için 7. ve 8. haftalara kadar beklemek gerekmektedir. Ek olarak gebeliğin 7. ve 8. haftalarında bebeklerin kalp atımları başlamaktadır.
Babaları farklı olan ikiz bebekler oldukça nadir görülen bir durum. Tıpta “heteropaternal süperfekondasyon” olarak adlandırılan vakada, kadının kısa bir zaman diliminde iki yumurtasının olması ve bu yumurtaların yine birden fazla erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle de ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
Bu haftada doğarsa yaşama şansı yüzde 99'un üzerinde. Erken doğum ihtimali olan bebeklerde akciğerlerin geliştirmek için yapılan iğneye bu haftadan sonra gerek duyulmaz çünkü akciğerlerdeki hava keseciklerini döşeyen surfaktan isimli madde yeterli mik- tarda üretilmektedir.
Kaybolan İkiz Sendromunun Anne ve Diğer Bebeğe Etkisi
Serebral palsi ve düşük ihtimalinde artış olur. Eğer embryonik periyottan ( 8. hafta) sonra ikiz bebeklerden biri ölürse amniyotik sıvı , ölü bebek içindeki ve plasentadaki sıvı emilir. Geriye baskı sonucu düzleşmiş fetal doku (fetal papirekus) kalır.
"Bebeğin diğer bebeği yemesi diye bir durum söz konusu değildir, literatürde de böyle bir şey yoktur. Ancak twin twin denilen bir sendrom vardır. Bu sendromda bir bebeğin kanı diğer bebeğe geçer. Bir bebekte aşırı gelişme olurken diğer bebekte ise zayıflık, besleneme ve ölümle sonuçlanabilir.
Fakat tüp bebekte ikiz gebelik değerleri tekil gebeliklere oranla %30-50 gibi bir oranda daha yüksek olabilir. 3-4 haftalık bir ikiz gebelikte Beta HCG düzeyi 5.000-10.000 mIU/mL, 4-5 haftalık bir ikiz gebelikte ise Beta HCG seviyesi 10.000-50.000 mIU/mL aralığında olabilir.
Hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılma üçüncü trimester döneminde görülür. Bazı gebeliklerde ise ikinci trimester döneminde görülebilir. Gebeliğin altıncı ayından itibaren anne adayları karın sertleşmesi yaşamaya başlayabilir.
İkiz Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı
Kilo alımı boy, vücut tipi, gebeliğe başlangıç kilosu ile bağlantılı olmakla birlikte gebelik boyunca 15-20 kg alınmalı. İkizlerde ilk 3 ayda 2-3 kilo almak yeterli. 2. ve3. trimesterde ortalama haftada 600 gr kilo alınmalı.
Daha fazla şikâyet yapabilir. Bulantı, kusma, mide ekşimesi, uykusuzluk, yorgunluk gibi normal gebelikte görülen şikâyetlerin şiddeti, çoğul gebeliklerde daha da artabilir. Karın ağrısı, nefes daralması ve leğen kemiğinde baskı hissedilmesi de oldukça yaygındır. Daha sık kontrolleri gerektirir.
NST kaçıncı haftada yapılır? NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
7 aylık doğan bebek yaşar, 8 aylık doğan bebek yaşamaz hurafesi o kadar yaygındır ki, hemen her ülkede bu boş inancın izlerine rastlanmaktadır.
Günümüzde vaktinden önce ya da farklı bir deyişle 7 aylık prematüre doğan bebekler, hekimlerin uygun gördüğü süre boyunca kuvözde özel bakım altında tutularak, sağlık durumları sürekli gözlenir. Daha sonra zamanında doğan bebekler gibi yaşamlarına devam ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri