Tek bir yumurtanın tek bir spermle döllenmesi ve bu döllenmiş yumurtanın bölünmesi sonucu oluşur. Tek yumurta ikizleri genetik olarak aynıdır. Cinsiyet ve kan grupları aynıdır, sadece parmak izleri farklıdır. Tek yumurta ikizlerinin sıklığı tüm dünyada aynı olup 1/250 kadardır.
Çift yumurta ikizlerinde iki ayrı yumurta iki ayrı sperm tarafından dölleneceğinden , dölleyen sperm hücresinin cinsiyet kromozomu özelliğine bağlı olarak bebekler aynı ya da farklı cinsiyette olabilir.Kan grupları, göz ve saç renkleri tamamen farklı olabilir.Tek yumurta ikizleri ise bir yumurta ve bir spermin ...
Tek yumurta ikizlerinin genomları yani DNA dizilimleri aynıdır. Cinsiyet, kan grubu, saç ve göz rengi gibi bizi biz yapan birçok özelliğimiz DNA tarafından belirlenir. Bu nedenle tek yumurta ikizleri birbirine çok benzer.
Çift Yumurta İkizleri (Dizigot İkizler)
Bu ikizler, genetik olarak aslında benzer değillerdir. Sadece aralarında yaş farkı bulunmayan kardeşlerdir. Bu ikizlerin fiziksel görünümleri, kiloları ve hatta cinsiyetleri bile birbirinden farklı olabilmektedir. Dizigotik ikizlerin sadece %30'u farklı cinsiyettedir.
Annenin ikiz olması, babanın ikiz olma durumundan daha etkilidir. Öyle ki, çift yumurta ikizlerinden biri erkek ise, bu kişinin çocuklarının ikiz olma ihtimali 125'te 1 oranda görülür. Kısırlık ve gebe kalamama durumlarında uygulanan tedavi yöntemleri de çoğul gebeliklerin sayısını önemli ölçüde artırmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
İkiz bebeklerin oluşumunda ilk faktör genetik olmaktadır. Ailenizin önceki nesillerinde ikizleri varsa, ikizleriniz olma olasılığı daha yüksektir.
Çift yumurta ikizlerinde (dizigotik) ise iki ayrı yumurta hücresinin, aynı anda iki farklı sperm tarafından döllenmesi sonucu meydana gelir. İkiz gebelik, genellikle anne adayının yaşına, genetik faktörlere ve önceki gebelik öyküsüne bağlı olarak değişir.
Cinsiyet ve kan grupları aynıdır, sadece parmak izleri farklıdır. Tek yumurta ikizlerinin sıklığı tüm dünyada aynı olup 1/250 kadardır.
Babaları farklı olan ikiz bebekler oldukça nadir görülen bir durum. Tıpta “heteropaternal süperfekondasyon” olarak adlandırılan vakada, kadının kısa bir zaman diliminde iki yumurtasının olması ve bu yumurtaların yine birden fazla erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle de ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
Bu nedenle, tek yumurta ikizlerinin kan grupları, aynı DNA'dan dolayı aynıdır. Ancak, bazı nadir durumlarda, tek yumurta ikizlerinin kan grupları farklı olabilir. Bu, şu durumlarda olabilir: Döllenme sırasında DNA'da bir mutasyon meydana gelmesi.
Çift yumurta ikizi ise, çift yumurtayı iki spermin döllemesidir. Bu bebekler farklı görünüş ve genetik koda sahiptir. Genelde cinsiyetleri farklıdır. Tek yumurta ikizleri ise genelde aynı cinsiyette olur.
Aynı genetik bilgiyi taşıyan tek yumurta ikizlerinin parmak izleri bile birbirinden farklıdır.
Monozigotik ikizler, genetik olarak birbirlerine çok benzemelerine rağmen, aynı değillerdir.
Anne ve babanın kan grubu Rh(-) olduğunda çiftin hiçbir zaman Rh(+) çocukları olamaz. İkisi de Rh(+) olduğunda ise çiftin hem Rh(-) hem de Rh(+) çocukları olma olasılığı vardır. Kan grupları şöyle belirlenir: 0 grubu ve AB grubuna sahip bir çiftin çocukları her zaman ya A grubu ya da B grubu olur.
İkizlerin cinsiyetleri farklı ise bunlar çift yumurta ikizleridir. Cinsiyet aynı ise plasentaları incelenir (Lambda İşareti). Plasentanın ve amniyon kesesinin tek olması monozigotik (tek yumurta ikizi) olduğunu gösterir.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Cinsel Perhiz Daha Erken Başlayabilir
İkiz bebek gebeleri için ilk 8 hafta ve son 8 hafta cinsel ilişki önerilmez. Fakat çoğul gebeler yine de bu konuda doktor tavsiyesine göre hareket etmeliler.
Babaları farklı olan ikiz bebekler oldukça nadir görülen bir durum. Tıpta “heteropaternal süperfekondasyon” olarak adlandırılan vakada, kadının kısa bir zaman diliminde iki yumurtasının olması ve bu yumurtaların yine birden fazla erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle de ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
İkiz gebeliklerin bir bölümü kendiliğinden oluşurken, bir bölümü ise aşılama, yumurtlamayı kolaylaştıran hapların kullanımı, IVF (tüp bebek) gibi üremeye yardımcı prosedürlere bağlı ortaya çıkıyor.
Tek gebelikler çoğunlukla 39. haftadan sonra doğar. İkiz gebelikte ortalama 36. ve üçüz gebelikte 32. haftada doğum olur.
Tüp bebekte görülen ikizlerin hemen tamamına yakını çift yumurta ikizleridir. Tek yumurta ikizlerinden bahsedersek; Kan grubu, cinsiyet, göz rengi gibi tüm kalıtsal özellikleri aynı olan bu kardeşler birbirlerine görünüş olarak çok benzerler.
İkiz gebeliklerde beta hCG seviyesi tek gebeliğe göre artar. Ancak her yüksek beta hCG çoğul gebelik anlamına gelmez. Mol gebelik (üzüm gebeliği) ve bazı kanserlerde beta hCG çok fazla artabilir.
İkiz gebelik ultrasonla tespit edilebilmektedir. İkiz gebeliğin kendini belli etmeye başlaması hamileliğin 5. ve 6. haftalarında gerçekleşir. Eğer ultrason görüntülerinizde iki adet kese varsa, bu ikiz gebeliğinizin var olduğu anlamına gelebilmektedir. Ancak bu ikiz gebeliğin sadece oluşum aşamasıdır.
Çok nadir olarak yaşanan Heteropaternal süperfekondasyon nedeniyle ikiz olarak dünyaya gelen bebeklerin babaları farklı kişiler olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri