İklim değişikliği ile birlikte aşırı yağış sonucu yıkıcı seller görülebilir, yıllık yağış ortalaması düşük olan bölgelerde ciddi susuzluk ve kuraklık yaşanabilir. Ayrıca biyolojik çeşitlilik kaybının artması da sonuçlar arasında. Bu da tüm besin zincirini olumsuz etkiler.
Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altındadır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, gereksiz araç kullanımını azaltmak ve bisiklet ya da toplu taşımaya yönelmek, tasarruflu enerji sınıfında yer alan beyaz eşyaları tercih etmek önemsiz gibi görünmesine karşın küresel iklim krizi ile ilgili bireysel mücadelede atılabilecek en doğru adımlar olabilir.
Bilim insanları, iklim krizinin durdurulamaz etkileri arttıkça 2023'te daha fazla kuraklığa hazır olunması gerektiğini söylüyor. İklim krizini sınırlamanın tek yolu ise hızla karbon emisyonlarını azaltmak.
Küresel ısınma, mevcut hızıyla devam ederse, Dünya'nın ekosistemlerinde önemli bozulmalara neden olma ve birçok türün yok olmasına yol açma potansiyeline sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
Dünyanın 2 derece yerine 1.5 derece ısınması, dünya nüfusunun yüzde 50'ye kadar daha azının su sıkıntısı yaşaması anlamına geliyor. 1.5 derecelik ısınmada okyanuslar daha asidik hale gelecek. Okyanusların oksijen seviyeleri de azalacak ve bu da denizin ortasında “ölü bölgelere” yol açacak.
Bir felaket olarak nitelendirilebilecek 6 derecelik bir ısınma ile doğal felaketler basit olaylara dönüşecek. Dünyanın büyük kentleri sular altında kalacak ve terk edilecek. 6 derecelik artış şimdiye kadar var olmuş bazı türlerin yok oluşları olacak.
Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda "en sıcak ay" olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Copernicus İklim Değişikliği Servisinin aylık raporuna göre, Temmuz 2023, küresel olarak şimdiye kadar en yüksek sıcaklığın kaydedildiği ay oldu.
Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin “2022 Avrupa İklim Durumu” raporuna göre, geçen yıla aşırı sıcaklıklar ve geniş çaplı kuraklıklar damga vurdu. Copernicus iklim bilimcilerinden Julien Nicolas, aynı durumun 2023'te de yaşanmasının mümkün olduğu konusunda uyarıyor.
2023 İklim Değişikliği Konferansı, yani COP28 (28. toplantı), 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşecek.
İklim Değişikliği Eylem Planı, Türkiye'nin özellikle su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme, bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi olumsuz etkilerden önemli ölçüde etkileneceğini öngörüyor.
Anlaşmaya göre, küresel sıcaklık artışı yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutulacak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürülecek. İnsan faaliyetleriyle ortayan çıkan sera gazları azaltılacak. Dünya genelinde karbon salınımı 2030'a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050'ye kadar sıfıra indirilecek.
Tahminlere göre bu dönemde sıcaklıklar, sanayi öncesine göre 1,1°C ila 1,7°C daha yüksek olacak. Araştırmacılara göre 2022-2026 yılları arasında küresel ısınmanın 1,5 °C 'yi aşması olasılığı yüzde 48. Bu, bugüne kadar görülen en yüksek olasılık.
İklimlerde meydana gelen değişiklikler sadece fiziksel sağlığı değil psikolojik sağlığı da önemli ölçüde etkilemektedir. İklim değişikliğinin sonucunda ortaya çıkan aşırı hava olayları ve doğal afetler, akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi direk etkilere sebep olmaktadır.
- Görülen o ki, küresel ısınmayla ilgili hemen önlem alınmazsa, insanlığı zor yıllar bekliyor... Evet, bunlar önlenmezse, iklim değişikliğinin genel etkileri arasında beslenme bozuklukları, aşırı hava olaylarına bağlı ölüm, hastalanma ve örselenmeler, ishalli hastalık riski artacak.
İklimimiz değişiyor. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere bunun en belirgin işareti havanın giderek ısınmasıdır. 20. yüzyılın başından beri küresel sıcaklık neredeyse 1℃ arttı.
NOAA, 2023 yılında yıllık bir sıcaklık rekoru ihtimalini yaklaşık %12 olarak değerlendirirken, yılın en sıcak 10 yıl arasında yer alacağını ve muhtemelen ilk beşte olacağını belirtti.
Bu tip hava modellerini incelediğimizde 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu. 2021 yılında leyleklerin 16 Ağustos'ta Avrupa'dan güneye erken göç ettiğini söyleyen Bozyurt, kış aylarında benzer bir soğuk hava dalgasının Türkiye'de tekrar yaşanabileceğini belirtti.
Yayımlanan 12 aylık ölçümlere göre Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Hakkari, Van'ın batı kesimi, Bitlis, Muş, Bingöl ve Dersim gibi kentler “şiddetli kurak” bölgeler olarak sıralandı.
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
Araştırmaya göre, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılında 7,5 derece artacak. Bu durum, 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.
Bu yazın başlarında ABD İklim Tahmin Merkezi, 2023'ün büyük bir El Nino yılı olacağını duyurmuştu. El Nino, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator boyunca yayılan sıcak suyun neden olduğu geniş kapsamlı bir iklim modeli. Bu modelde Pasifik'teki bol miktarda ısı atmosfere aktarıldığı için ekstra sıcaklıklar ortaya çıkıyor.
Küresel sıcaklığın 3 derece artması, okyanusların da gelecek üç yüzyılda 2 ila 4 metre arasında yükselmesi anlamına gelecek. 2013'te yapılan bir analiz, Bangladeş'te deniz kabarmalarının dünya ortalamasına göre 10 kat daha hızlı gerçekleştiğini gösterdi.
Eğer 2°C ısınırsak, dünya çok daha kuru hale gelecektir, bunun da ekonomiler, tarım, alt yapılar ve hava modelleri üzerinde etkileri olacaktır. Artan sıcaklıklar, eko sistemlere ve adapte olamayan türlere zarar verecektir, bunlara mercan resiflerindekiler ve Kuzey Kutup Bölgesi alanındekiler de dahildir.
Bu çalışmada yapılan tahminler, karbon salımının azaltılması için harekete geçilen bir gelecek varsayılarak yapıldı. BM'ye göre ortalama sıcaklık artışının 1,5 derecenin altında kalabilmesi için karbon salımının 2030'da yüzde 45 azaltılması, 2050'de de tamamen bitirilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri