Fırında kuşbaşı kuzu eti nasıl yapılır? Tepsinize eti, kabuğunu soyup kuşbaşı doğranmış domatesi ve sivri biber ile yağları karıştırıp koyun. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 200 derece fırına koyun, 45 dakika pişirin.
Sebzeleri ve marine edilmiş kuzu kol parçalarını fırın tepsinize dizin. Tepsinize çok az miktarda (1 parmak su bardağı) su ekleyebilirsiniz. Etlerin ve sebzelerin üstünün yanmaması için kapakla ya da pişirme kağıdı ile üstünü kapatın. 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
Önceden 160 derecede ısıtılmış fırına hazırladığınız kabı koyun, 2,5-3 saat pişirin. Süre sonunda eğer kızarmamışsa butun üzerine az bir tereyağı sürüp 15-20 dakika fırında kızartma işlemine devam edin. Kuzu butunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Etimizi pişirmek için 1 veya 2 fırın poşeti kullanabilirsiniz. Eti ve sosun bir kısmını poşetin içine yerleştirelim ve fırın poşetini kapatalım. Ardından bir tepsi içerisinde poşeti yerleştirip önceden 150 derecede ısıtılmış fırına tepsimizi yerleştirerek bir 20 dk pişirelim.
Dinlenen kuşbaşı eti buzdolabından çıkartın. Etleri süzmeden fırın kabına koyun. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin. Yaklaşık 30 dk kadar pişirin.
İlgili 41 soru bulundu
Tepsinize eti, kabuğunu soyup kuşbaşı doğranmış domatesi ve sivri biber ile yağları karıştırıp koyun. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 200 derece fırına koyun, 45 dakika pişirin. Daha sonra üzerini açıp 15 dakika bu şekilde kızartın. Sıcak servis yapın.
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde 10 dakika pişirin. Kuşbaşı yemeğiniz hazır.
Peki etin piştiğini nasıl anlarız? Pişmiş etin sırrı damak tadınıza göre, onu ne zaman ateşten alacağınızla ilgili bir durumdur. Eğer ızgara etini az pişmiş seviyorsanız pişirme süreniz kısa olmalıdır. Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir.
Et soğuk su ile yıkanır ve kağıt havlu ile kurulanır. Fırın kabına alınır. Üzerine sıvı yağ dökülür ve tuz, karabiber serpilir. Folyo ile kapatılır. 30-50 dakika kapalı olarak, 200 derece fırında pişer.
Öncelikle süzgüye aldığımız kuşbaşı doğranmış etlerin üzerine karbonatı serpip karıştırıp yarım saat kadar bekletiyoruz. Bu işlem etin kolay pişmesini sağlar, etler yumuşak olur. Daha sonra Tüm malzemeleri iri kuşbaşı şekilde doğrayıp fırın kabına alıyoruz.
Kuşbaşı doğranmış etleri çöp şişlere çok sık olmayacak şekilde dizip, tuzlayalım. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 200 derece fırında 20-25 dk pişirelim. Daha sonra tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp tekrar fırında 15-20 dk daha pişirdiğimizde çöp şişlerimiz hazırdır.
Etleri sosla karıştırın ve buzdolabında 5-6 saat dinlendirin. Etleri çöp şişlere dizin, yağlı kağıt serili tepsiye sıralayın. 170 derece ısıtılmış fırında pişirin.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın. Buzdolabında saklayacağınız zaman çiğ eti alt raflara, pişmiş eti üst raflara koyun.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
Kuzu etlerini pişirmeden önce, dilerseniz 1 saat sodada bekletebilir ve etlerinizi yumuşatabilirsiniz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri