Buna göre ikna sürecinin temel kavramlarının (1) ilgi, (2) dikkat, (3) kavrama, (4) kabul ya da ret, (5) kaydetme ya da saklama ve (6) hareket, davranış, eylem ya da motivasyonel ve manipülatif sonuç olduğu söylenebilir.
İkna; buluş ,hazırlık,diyalog evrelerinden oluşan bir öğrenme süreci ile başlar. İkna sürecini başlatan kişi,iknayı etkili kılan olumlu yada olumsuz mesajlar,alıcılar ve geribildirim ikna sürecinin akışını gösterir.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos: Kaynağın inanılırlığı; Pathos: Duygusal çekicilik Logos: Mantıksal çekicilik; Bu üçünün farklı şekillerde bir arada kullanımı ikna kavramını oluşturmaktadır. İkna süreci toplu iletişim sürecinde olduğu gibi kaynak-ileti (mesaj) -kanal-alıcı temel ögelerinden oluşur.
İkna etmeye yönelik bir mesajın etkililiğini belirleyen birçok faktör söz konusudur, Dört temel faktör şunlardır: (1) Mesajın kaynağı, (2) Mesajın inandırıcılığı, (3) çevresel faktörler, (4) anlama ve mesajın saklanması. Bu faktörler büyük oranda örtüşür.
İlgili 16 soru bulundu
Her ikna edici iletişim durumunu oluşturan bağımsız değişkenler bu durumda karşımıza “kaynak, ileti, kanal, alıcı ve amaç” olarak çıkar.
İkna teknikleri, insanların düşüncelerini değiştirmek, davranışlarını değiştirmek veya kararlarını etkilemek için kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler arasında etkileyici konuşma, uyum, baskı ve ödül gibi çeşitli teknikler vardır.
İhtiyacı hissettir: İnsan bir konuya ikna olması için genelde ona bir ihtiyaç hissetmelidir. İhtiyaç varsa ikna kolaylaşır, ihtiyaç yoksa ikna zorlaşır. Kişinin kendini ikna etmesi içinde ilk olarak o konuda bir ihtiyaç duyması gerekir. Bu nedenle öncelikle kişi bu konuda bir ihtiyacı olduğuna inanmalıdır.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos, yani kaynağın inanılırlığı; pathos, duygusal çekicilik ve logos, yani mantıksal çekicilik; ya da bu üçünün farklışekillerde bir arada kullanımı ikna kavramınıoluşturmaktadır.
İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İknanın amacına ulaşmada kullandığı yöntem amaca doğru zorlamak yerine amacı ilgi çekici kılmaktır.
İkna Bilgi Modeli'ne göre reklam gibi ikna edici araçlara yönelik, tüketiciler zamanla bilgi toplamaktadır. Tüketici tarafından toplanan bu bilgiler tüketicinin ikna edici mesajlara yönelik olan düşüncelerinin yanı sıra, tüketicinin zihninde kendi ikna edilme durumları hakkındaki düşünceleri de kapsamaktadır.
ikna sürecinin başlatılmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Tutum değişimine etkili olabilecek kaynağa ait özellikler; Güvenilirlik, inanılırlık, fiziksel çekicilik, sevilme ve benzerlik olarak ifade edilebilir.
İletişim süreci ile ikna süreci arasında paralellik vardır. Çünkü ikna konusu, iletişim sürecinin de içinde yer alır. İkna ile iletişim arasındaki temel farkı ise “niyet” oluşturur. Niyet olmadan, iknadan söz edebilmek mümkün değildir.
Tanımdan da anlaşıldığı gibi burada iknaya özgü üç temel kavram dikkat çekmektedir. Bunlar; bilinçli niyet, davranış değişikliği ve mesajın aktarımıdır.
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
“Evet-Evet” Tekniği
Evet-evet tekniğinde müşteriye üst üste evet dedirtmek ve buna yönelik sorular seçip yöneltmek önceliktir asıl istek (ürünü satmak vb.) sona bırakılır ve alınan evet cevapları ardından bu isteğinde onaylanması beklenir. Bu durumda çoğunlukla evet yanıtlarının devamı gelir.
Birçok ikna tekniği bulunmaktadır. Bunlar; görüşmeler için limitleme, zeigarnik etkisi, ihtiyaç oluşturma, kapıya ayak koyma, bilinç yükseltme, mor inek tekniği, dilsel bağlar, yalın bilgi, kaybetme korkusu yöntemi, vb. tekniklerdir.
Karşı tarafı bir şeyin gerçek ya da yalan olduğuna inandırmaya ikna denir. İkna, aynı zamanda bir teklifi ya da öneriyi kabul ettirmek demektir. Bu konuda başarılı olan kişiler "ikna kabiliyeti yüksek" olarak nitelendirilir.
İkna etme, duygu ve düşünceleri delillerle, bilgilerle ve örneklerle karşıdaki kişiyi inandırmaya çalışmaktır. Bu uygulama öğrencilerin eleştirel bir bakış kazanmalarına yardımcı olduğu belirlenmiştir.
Beden dili iletişimin en önemli etkenlerinden biridir. İletişimi hem olumlu hem de olumsuz etkileyen beden dili etkili ve doğru bir şekilde kullanıldığında kişinin kendini daha iyi bir şekilde ifade etmesine yardımcı olur. Bu anlamda beden dili kullanımı insanların hayatında önemli bir yere sahiptir.
İkna sürecinde kaynak, mesajı kodlayan ve gönderen öğedir. Bu öğe; bir kişi olabileceği gibi, bir kurum, grup ya da toplum da olabilir.
İkna edici iletişim matrisi, insan hayatı boyunca sahip olunan insan ilişkilerindeki tüm bağımlı ve bağımsız değişkenler hakkında oluşan kesin ve tam verilerdir. Bağımsız değişkenler iletişimin pek çok yönü ve ögesi bakımından ele alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri