İkonik Jestler Bir elma dan bahsederken elimizi sanki elma tutuyormuş gibi yuvarlak yapmamız ikonik jestlere bir örnektir. Yürüyen bir adamı anlatırken diğer parmakları kapatarak işaret ve orta parmağımızı sanki iki bacakmış gibi masa üstünde yürütmemiz de yine ikonik bir jesttir.
Bir eylem, şekil, yer, yön veya ha- reket gibi anlamları ifade eden temsili jestler (representational gestures) ise ifade ettikleri kavramla görsel benzerliği bulunan ikonik jestler (iconic gestures), işaret etme jestleri (deictic gestures) veya soyut anlamları metaforik olarak ifade eden jestlerden (metaphoric ...
Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş, el, kol, ayak, bacak ve bedenin kullanımı da jestleri oluşturur. Örneğin genellikle sohbet sırasında göz kırpma, baş sallama, kolları açma gibi hareketler söyledikleriniz veya duyduklarınız hakkında mesajlar verir.
Esas jest ve mimikler, düşünce ve duygularımızı destekleyen, onları somutlaştıran hareketlerimizdir. Örneğin, sohbet sırasında göz kırpma, baş sağlama, kolları açma gibi işaret ve hareketler iletmek istediğimiz ve programladığımız bir mesajı içeren jestlerdir.
Vücudumuzun baş, el, kol, ayak, beden duruşu ile verdiğimiz mesajlar jest olarak isimlendirilmektedir. Jest, genellikle mimik bütünü içinde ele alınmaktadır. Yani jest, mimiğin başlıca elemanı kabul edilmektedir. Mimik ise, insanların hisleri ve duyguları neticesinde oluşan yüz hareketlerine verilen isimdir.
İlgili 45 soru bulundu
Ayrıntıda, değişik ifadelerin bileşiminde belki. Ancak Paul Ekman'a göre, 6 mimik evrensel: Sevinç, öfke, korku, üzüntü, tiksinti ve şaşırma.
Teknik ve Kod Jestler
Bu kişilerin anlatım için kullandıkları jestler birbirleri ve onlarla ilişkili olanların anladıkları teknik jestlerdir. Kod jestler, dilsiz alfabesinin ellerle kodlanması ve ellerle yazılması gibi, bilgiyi sistemli bir şekilde kodlayan jestlerdir (Baltaş, 2000:44).
Mikro ifadeler temelde 6 evrensel hissi dışa vururlar: iğrenme, kızgınlık, korku, üzüntü, mutluluk, şaşkınlık .
İkincil jest ve mimikler
Esneme, hapşırma, öksürme, kaşınma, uzun süre ayakta durunca bacakları oynatma gibi hareketler buna örnektir.
İkincil jest ve mimikler, bilinçaltının hareketlere döküldüğü, istemsiz olarak sergilenen ve iletişime dolaylı olarak katkıda bulunan hareketlerdir. Bu hareketleri, konuşmacı ve dinleyiciler açısından ayrı ayrı ele almak gerekir.
Örneğin, bir kişi bir şeyleri anlatırken, el sallayarak veya yüzünü buruşturarak (jestler) duygularını belirtir. Mimikler ise yüz ifadeleridir ve daha küçük bir alana yayılır. Bir kişinin duygularını göstermek için göz kırpması, gülümsemesi veya kaşlarını çatması gibi yüz ifadeleri kullanır.
Jest ve mimikler "esas" ve "ikincil" olarak ayrılır.
Jestler, genel olarak elleri, parmakları, kolları, yüz ifadelerini ve vücut pozisyonlarını kullanarak iletişim amacıyla üretilen eylemler olarak tanımlanmaktadır.
Taklit jestler, rüzgârın veya köpeğin sesini taklidi gibi, bir insanın olmadığı veya olamayacağı bir şeyi taklit etmesidir. Bu jestlerde genellikle eller etkin rol üstlenir. Şematik jestler: Kısaltma ve özetleme ile ilgili taklitler olup mimik jestlerin bir başka türüdür.
Mimik kelimesinin anlamı beden dili olarak ifade ediliyor. Kişinin kendini el, yüz veya kol gibi hareketler ile ifade etmesi ya da karşısındaki kişiyi anladığını bu şekilde ifade etmesi mimik olarak tanımlanıyor.
Yunanca “kinema” kelimesinden türetilmiş olan “kinezik” ise beden dilini inceleyen bir bilim dalıdır.
Her hareketimizi olduğu gibi mimiklerimizi de doğru ve yerinde kullanmak önemlidir. Mimiklerimizi abarttığımızda, karşı tarafın bize güven duymasını engelleriz. Duygularımızı yansıtmaya yeterli olacak şekilde kontrollü mimikler ise konuşmamızı desteklemede bize oldukça yardımcı olabilir.
Mimik bir duygu ve düşüncenin kaş, göz, ağız, yüz hareketleriyle anlatılmasıdır. Mimikler, bir duyguyu veya düşünceyi anlatmak ve duyguları pekiştirmek için kullanılmaktadır.
Bayanların başlarını yana eğik durumda tutup bakmaları duygusal bir ortam yaşadıklarını gösterir. Liseli kızların kitaplarını göğüs hizasında kavrayarak tutmaları, erkeklerde göremeyeceğimiz bir davranıştır. Bayanlar, çevreyi kısa süreli bakışlarla algılarken erkeklerin bakış süresi daha uzundur.
Jack, elde ettikleri veriler ışığında aslında altı değil dört temel yüz ifadesi olduğunu, bu ifadelerin sosyal-spesifik fonksiyonu sunmak için zamanla değiştiğini söyledi. Araştırmacılar, sahip olunan dört temel ifadeyi mutluluk, üzüntü ve korku/şaşkınlık, öfke/tiksinme olarak grupladı.
İnsan Ekolojisi uzmanı araştırmacı Adam Anderson ve yardımcısı, psikolog ve nörobilimci Daniel Lee, ortak 6 yüz ifadesini modellediler: Bunlar üzüntü, tiksinme, öfke, sevinç, korku ve şaşkınlık idi.
Taklit jestler rüzgarın veya köpeğin sesinin taklidi gibi, bir insanın olmadığı veya olamayacağı bir şeyi taklit etmesidir. Bu jestlerde genellikle eller etkin rol üstlenir. Kısaltma ve özetleme ile ilgili taklitler olup mimik jestlerin bir başka türüdür.
Aslında her bir jest, düşünce ve duygu ürünü olduğu için doğal olarak bu özelliklerini barındırır. Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş, el, kol, ayak, bacak ve bedenin kullanım de jestleri oluşturur. Jest ve mimikler “esas” ve “ikincil” olarak ayrılır.
Jest ve mimikler, "esas" ve "ikincil" olanlar olarak iki ana grupta sınıflandırılırlar. "Esas" jest ve mimikler kendi içinde üç alt gruba ayrılırlar (Baltaş Z. ve A. 1992: 36- 40). Esas jest ve mimikler: Duygu ve düşünceleri destekleyen, onları somut hale getiren hareket- lerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri