İktisat, diğer adıyla ekonomi, adından da anlaşılacağı üzere finansal konularla ilgili bir bölümdür. Sayısal dersleri ağırlıklıdır, biraz işletme dersi de verilir iktisat öğrencilerine.
Arapça'daki “kast” kökünden türetilmiş olan iktisat kelimesini Batı dillerinin hemen hepsi ekonomi olarak kullanmaktadırlar. Bu kelimenin çeşitli dillerdeki yazılışı farklıdır: Fransızca- economie, İngilizce-economics, İtalyanca-economia, Almanca- ökonomie.
Ekonomi mi iktisat mı? Bu sorunun pratikteki kısa yanıtı: Bir fark yok! Bazı üniversiteler Ekonomi Bölümü diyor, bazıları İktisat! Aynı akademik disiplin için kullanılan iki farklı kelime demek yanlış olmayacak.
Ekonomi ve Finans, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan, sadece Eşit Ağırlık puan türüyle tercih edilebilen bir 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümde amaç gerek kurumsal, gerekse küresel bazda ekonomik gelişmelere karşı doğru hamleleri gerçekleştirebilecek profesyonellerin eğitilmesidir.
Ekonomist veya iktisatçı, sosyal bilimlerin bir dalı olan ekonomi alanında uzmanlaşan kişi. Ekonomistlerin çalışma alanları arasında akademi, devlet kurumları ve özel sektör yer almaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Ekonomi, üretimden tüketime kadar pek çok aşamayı kapsayan genel bir kavramdır. Aynı zamanda Ekonomi bölümü ticaret, ithalat ve ihracatı inceleyen bir bölümdür. Ekonomi bölümü ise, tüm şirketlerin, devletlerin ve kurumların yürüttüğü tüm parasal işlemleri inceleyen bir bölümdür.
Ancak, iktisatçıların ortalama maaşları hakkında genel bir fikir vermek gerekirse, yeni mezun bir iktisatçının aylık brüt maaşı ortalama 19.000 TL ile 27.000 TL arasında değişebilirken, deneyimli bir iktisatçının maaşı 27.000 TL ve üzeri olabilir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Önce ele alacağım bölümleri sıralayayım: Ekonomi (iktisat), işletme, kamu maliyesi (maliye), uluslararası finans, ekonometri, bankacılık ve sigortacılık, dışticaret, uluslararası ticaret ve finansman, pazarlama (marketing), çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri.
İktisat bölümü mezun adaylar, her yıl yapılan KPSS ALAN Sınavı puanıyla Gelir Uzman Yard. ,Defterdarlık Uzman, Müfettiş, Denetçi ve Denetmen Yardımcılığı vb. mesleklerini icra edebilmektedirler. Sınava hazırlanan herkese başarılar dileriz.
İktisadi ve İdari Bilimler mezunu ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; bu bölümleri başarıyla tamamlayan mezunlar, ekonomi ve idari işler ile ilgili faaliyet gösteren birçok alanda iş imkanı bulabilirler.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Ekonomist maaşı aylık ortalama 46.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Ekonomist maaşı 36.800 TL iken, en yüksek ise 118.800 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Ekonomi bölümü mezunları, ticaret ve alışveriş ilişkisinin var olduğu her sektörde kendilerine iş bulabilir. Öte yandan ekonomistler, lisans eğitimleri süresince edinmiş oldukları deneyimle içinde bulunmak istedikleri çalışma biçimine karar verebilirler.
Eşit ağırlık bir bölüm olduğundan Matematik ve Türkçeden biraz biraz olmalıdır. Sözel dersler olmakla birlikte matematiksel derslerde mevcuttur. Belli başlı dersler ana dersler olup sizi zorlar ama derslere özen gösterildiğinde gayet rahat geçebilirsiniz.
İktisat diğer adıyla ekonomi; üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve paylaşım ile ilgili etkinliklerin tümü ile bu etkinlikleri inceleyen ve değerlendiren bir sosyal bilim dalıdır.
İktisat (EA) TYT-AYT Net Sihirbazı
İktisat bölümü mezunu doğal girişimcilik bilgileriyle de donatıldığından ötürü lisans eğitimini tamamladıktan sonra kendi iş fikrini hayata geçirebilir yani şirketini açabilir. Bu alan mezunlarının istihdamının yüksek olduğu diğer sektörler arasında ise finans ve borsagelmektedir.
Üniversitelerin dört yıllık ya da iki yıllık eğitim veren iktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler ekonomist olarak çalışabilmektedirler.
Bölüm sayısal ağırlıklı ve araştırmacı bilgiye aç öğrenme isteği olan ekonomiye ilgi duyan insanlar için uygundur. İktisat bölümünde daha çok teorik dersler alıyoruz. Bu bölümü tercih edecek kişinin analitik düşünme becerisi olmalı ve sayılarla arasının iyi olması gerekir.
İktisat bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
İktisat mezunları özel sektörün pekçok alanında (finans, işletme, muhasebe, müfettişlik, danışmanlık), yüksek gelirli mevkilerde kolaylıkla iş bulabilirler. İktisatçılar aynı zamanda iyi bir matematik, ekonometri, sosyal bilim ve tarih alt yapısına sahiptirler.
İktisat bölümü mezunlarının vergi daireleri, devlet bankaları ve devletin ekonomi ile ilgili her alanında iş bulma imkanı vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında, denetçi, denetmen ya da müfettiş olmaları da mümkündür. Ayrıca bu kişiler TBMM yasama uzmanı ya da gümrük müfettişi olma hakkına da sahiptir.
İktisat mezunları bir çok kamu kurum ve kuruluşlarda çalışabilirken, özel sektörde de bir çok iş ile ilgilenebilirler. Sayısal ve ya istatistiksel tarafınız iyiyse ve bir iktisat mezunuysanız; muhasebe, finans, banka, gümrük veya benzeri sektör gruplarında çalışabilirsiniz.
Çalışacakları alan olarak akla ilk olarak finans sektörü gelse de, ekonomi bölümü mezunu her sektörde çalışma imkanına sahiptir. Hem özel sektörde, hem kamuda çalışma imkanları vardır. Uzmanlık, denetçilik, dış ticaret, pazarlama, yöneticilik, ekonomi yönetimi gibi pek çok alanda çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri