Arapça fwr kökünden gelen fawr فور “kaynama, feveran, acele” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça fāra فار “kaynadı, feveran etti” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.
ansızın,birdenbire, planlanmadan gerçekleşen durum. -nihat fevri oynama..nihat calima kacma...
Farsça kökenli bir kelime olması ile beraber yerleşik olarak fer sözcüğü Türkçede bulunmaktadır.
Farsça faryād veya firyād فریاد “yardım, imdat” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça frayād “yardım” sözcüğünden evrilmiştir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkçeyi oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu doğrultuda feryat figan sözcük grubunun anlamı, 'Çığlık çığlığa ağlamak, bağırarak ağlamak' biçiminde öne çıkmakta ve ifade edilmektedir. Özellikle kişinin başına çok kötü bir durum geldiği vakit, tüm gücüyle ve bağırarak çığlık içinde ağladığı anlar feryat figan olarak ifade edilir.
Fer kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Fer kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı fer şeklindedir.
Demir ismi, Türkçe kökenli bir kelimedir ve Türk toplumunda yaygın olarak kullanılan bir isimdir. Bu kelime, binlerce yıldır insanlık tarihinde önemli bir rol oynayan metal elementin adıdır.
Arş (Arapça: العرش), Arapçada taht ve koltuk anlamlarına gelen bir kelimedir, Allah'ın tahtı veya daha ayrıntılı anlatımlarda taht odası; İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı'nın dünyayı idare ettiği yerdir.
Sınırda kişilik bozukluğun temel özellikleri kişiler arası ilişkilerde impulsif (fevri) davranışlar, benlik algısında ve duygulanımda aşırı değişkenlik ve tutarsızlıktır.
normal şartlarda bir karar vermeden önce iki dakika da olsa düşünülmesi öngörülür. ancak bazen değil iki dakika, iki saniye bile düşünmeden öfkeyle bir halt yenir, işte bunun adı fevri davranıştır.
Fevt olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) yitmek; 2) ölmek.
Sözlükte “doğru ve düzgün olmak” anlamındaki svy (siven سِوًى) kökünden türeyen istivâ “mutedil, düzgün ve eşit olmak; karar kılmak, oturup yerleşmek; yönelmek, yukarı çıkmak; hâkim olmak, tahta oturmak” gibi mânalara gelir.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.
Toprak, su, hava ve ateş melekleri ile beraber de sekiz melekle var olan gök katına Arş-ı Ala denmektedir. Arş-ı Ala ile ilgili bir ayette bulunmaktadır. Bu ayette adı geçen Yersebut, Feyz, Yasef, Soguul, Semi, Ursul, Yaft, Zamir isimli meleklerin arşı taşıdığı anlatılır.
Krom, atom numarası 24, atom ağırlığı 51,996 olan metalik bir elementtir. İsmi Yunanca renk anlamına gelen "kroma"dan gelmektedir. Parlak ve yansıtıcı özelliğe sahiptir.
Bütün Türk lehçelerinde demir metalini karşılayan kelime, *dẹmür'dir. Türk lehçelerinden Moğol lehçelerinde *altun kelimesi ile birlikte *temür biçiminde geçmiştir. 5.1.1. Bu kelime, ilk Türkçe eserlerde VIII. yy. beri yaşamaktadır.
Güçlü, kuvvetli, sert.
Asli müdahil davada üçüncü bir taraftır. Kendi davasında, asli müdahil davacı, asıl davanın tarafları ise davalı konumunda olmaktadır. Feri müdahil ise davanın taraflarından birinin yanında davaya katılır. Dava konusu üzerinde bağımsız bir hak iddiası yoktur.
"Gözlerinin feri sönmek" ifadesi, genellikle üzüntü, yorgunluk, hayal kırıklığı veya hastalık gibi nedenlerle bir kişinin içindeki yaşama sevincinin veya enerjinin kaybolduğunu, canlılığını ve parlaklığını yitirdiğini belirtmek için kullanılır.
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.
Yazık! § İç çekme, figan. interj. Ah!
Farsça kökenli bir sözcük olan gürbüz kelimesi, Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''gurbuz'' şeklinde geçer. Bu sözcük daha çok uzun boylu, iri ve güçlü insanlar için kullanılır.
Nale TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş İnleme, inilti.
Nereye dönerseniz Allah'ın yüzü (vechullah) işte oradadır...” sözünden maksadın Allah'ın rızası ve vereceği sevap olduğu da söylenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri