Hastanemizde ilaçlı rahim filmi ağrısız yöntemle balonlu özel bir katater yolu ile gerçekleştirilmekte olup işlem sırasında az kontrast madde verilmektedir. Ayrıca skopi cihazına açı vermek suretiyle rahimi çekmeden ağrıya neden olmayacak şekilde görüntüler elde edilmektedir.
Mr çekimi sırasında hastadan hareket edilmemesi istenir ve çekim 15-20 dakika gibi sürede tamamlanır. Bazı hastalıkların teşhisi ve tedavi yönteminin belirlenmesinde hastaya kontrast madde verilmektedir.
Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
Pelvik MR, kadınlarda yumurtalıklara, erkeklerde ise prostat kanserine tanı koymak için tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.
İlaçlı MR'ın süresi uygulamanın hangi bölgeye özel yapılacağına göre değişiklik gösterir. Ortalama 15-20 dakika süren yöntem tüm vücuda veya hangi organlara yönelik yapılacaksa süre olarak değişir. Bu sürelere hazırlık da dahildir. Bazen 1 saate kadar da uzayabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
İlaçlı emar sonuçlarında kanser bulgusuna rastlanması, raporların analiz süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle sonuçların tarafınıza iletilmesi biraz sürebilir ancak en fazla 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.
MR çekiminin daha iyi görüntülenmesi adına kontrast madde ya da kapalı alan korkusu olanların rahatlaması adına sakinleştirici ilaç verilecekse, 4 – 6 saate kadar aç kalınmalı. Ancak su tüketilebilir. Aynı zamanda işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli.
Cildin, organların ve diğer dokuların kalınlaşmasına neden olan nefrojenik sistemik fibrozis (NSF), kontrast madde ile MR'ı çekilen böbrek hastalığı olan kişilerde nadir görülen bir komplikasyondur. Bu nedenle, şiddetli böbrek hastalığı olan kişilerde MR için gadolinyum bazlı kontrast madde kullanılmayabilir.
Gadolinyum kontrast maddenin riskleri nelerdir? Gadolinyum kontrast maddesi çoğunlukla güvenli bir maddedir. Yan etkiler ya da reaksiyonlar nadir olarak meydana gelir. Böbrek fonksiyonu olan hastalara enjekte edilen bu madde, 24 saat içinde idrar yoluyla dışarı atılır.
Evet bir miktar ağrılı olabilir.
Yine de bazı hastalar hiç ağrı çekmemek için jinekolog veya radyolog hekimlerinden, genel anestezi eşliğinde (uyutularak) ilaçlı rahim filmi isteminde bulunmaktadırlar.
Aynı zamanda herhangi bir acı ve ağrı hissi olmayacaktır. Özellikle tecrübeli doktorların üst düzey teknolojik cihazlar ile gerçekleştirdiği HSG (rahim filmi) uygulamalarında kadın herhangi bir ağrı hissetmemekte ve risk faktörlerinin önüne geçilerek herhangi bir komplikasyon riski bulunmamaktadır.
İşlem aslında çok da ağrılı bir işlem değildir ancak verilen kontrast maddenin tüplerden geçişi sırasında çok kısa süreli sanki adet ağrısı gibi bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı asla dayanılmayacak düzeyde değildir. Eğer işlem anesteziyle yapılacaksa mutlaka 6 saatlik açlık gereklidir.
Tüm vücut emarı; kanserleri, iltihapları, tıkanıklıkları ve diğer sorunları bulmak için baştan ayağa tüm vücudun MR ile taranmasıdır. İnceleme yaklaşık olarak bir saat sürer ve görüntüler hastaya kontrast madde verilmeden elde edilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR): Rahim içindeki anormallik veya tümörün boyutlarının belirlenebilmesi için BT veya MR görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Daha net görüntü alabilmek için Bilgisayarlı Tomografi veya Manyetik Rezonans görüntülemesinde kontrast madde kullanılabilir.
Rahim filmi sonucu, film çekildikten birkaç saat sonra çıkmaktadır. Ancak rahim filmi raporunun verilmesi aynı gün içinde olabileceği gibi bir sonraki gün de verilebilmektedir.
Ancak ilaçlı madde kullanımı sonrası yan etkiler tek bir ilaçla kontrol altına alınabilmektedir. Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir.
Eğer kontrast madde enjekte edilerek görüntü çekilecekse ya da sakinleştirici verilecekse işlemden 4 – 8 saat öncesinde katı yiyecekler tüketilebilir.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Diz MR Çekilirken Kıyafetler Çıkarılır mı? Emar operasyonu, radyo dalgaları kullanılarak manyetik bir alan içerisinde çekilmektedir. Bu manyetik alan çok kuvvetli olup, metal tüm parçaların hareket etmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kıyafetlerinizde metal tüm parçalar görüntülerin bozulmasına neden olacaktır.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Emar sonuçları aynı gün içerisinde çıkacağı için bu süreyi hastanede geçirebilirsiniz. Doktorunuz travma sonuçları ve tedavi hakkında daha detaylı görüşme yapmak isterse tekrardan randevu almanız gerekebilir. Bu durumda emardan sonra günlük hayatınıza veya işinize geri dönebilirsiniz.
Hafif kapalı yer korkusu olan hastalarda iyi bir iletişim ve tetkik odasına yakını ile birlikte alınması sorunu kolayca çözebilirken bazı hastalarda öncesinde hekiminin önereceği sakinleştirici ilaçlar tetkikin yapılmasını mümkün kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri