Kaynaştırma öğrencisi, özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesine imkan tanıyan bir sistemdir. Bir diğer ifade ile kaynaştırma öğrencisi engelli ve engelli olmayan bireyleri yan yana getirmektedir.
Disleksi gibi öğrenme güçlüğü olan çocuklar (15 Soruda Çocuklarda Disleksi Nedir, Ne Değildir?), Uyum güçlüğü olan çocuklar, Otistik çocuklar (Belirtilerinden Tedavisine Otizm Hakkında Bilmen Gereken Her Şey), Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar kaynaştırma eğitimi alabilir.
KİMLERE UYGULANIR? Kaynaştırma eğitimi ile özel gereksinimli çocuklar kendi akranlarıyla birlikte eğitim alabilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yeteneklerini doğru kullanabilmesi ve normal hayata karışması için kaynaştırma eğitimi alabilir.
Öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olmasına, okulların bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) ve psikiyatrik değerlendirmelerin yapıldığı hastanelerden alınan raporun seviyesiyle karar veriliyor. Raporda ağır düzeyde zihinsel engelli olanlar kaynaştırma öğrencisi olamıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkemizde kaynaştırma yoluyla eğitimin, tam zamanlı kaynaştırma, yarı zamanlı kaynaştırma ve tersine kaynaştırma olmak üzere üç farklı modelde uygulandığı görülmektedir.
”Ülkemizde özel eğitime gereksinimi olan çocuklar çeşitli eğitim ortamlarına yerleştirilir. Bu çocukların tipik gelişim gösteren akranlarıyla genel eğitim ortamına yerleştirilmelerine kaynaştırma/bütünleştirme denir.”
(Zeka testi, odiometrik inceleme veya snellen scale görme testi) yapılan inceleme sonucunda özel eğitime veya kaynaştırma eğitimine alınacak öğrenciler belirlenir, okul idaresiyle işbirliği yapılarak bu öğrenciler uygun sınıflara yerleştirilir.
(MEB OÖE ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği madde 12/ 5) Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların nakilleri, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula yapılır.
Kaynaştırma raporu; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri'nin, IQ düzeyi 60-90 arasında olan, dikkat dağınıklığı ve özel öğrenme güçlüğü çeken atipik otizm tanılı öğrenciler için verdiği bir belgedir.
bireylerin tam zamanlı kaynaştırma, yarı zamanlı kaynaştırma veya ayrı okula yönlendirmeleri de RAM'da ilgili kurum tarafından yapılmaktadır. Eğitim Raporu Nereden Alınır? İkamet edilen ilde veya ilçede bulunan Rehberlik Araştırma Merkezlerinden (RAM) alınır.
Kaynaştırma eğitiminde normal sınıf içinde tek bir yetersizlik türüne yönelik yerleştirme yapılmalıdır. Yani işitme, görme vb. yetersizlikten etkilenmişler aynı sınıfta olmamalıdır. Kaynaştırma eğitimine alınacak öğrencilerin birden fazla yetersizlik ve davranış problemi olmamasına dikkat edilmelidir.
Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ
Hizmetler yetersizliğe göre değil, eğitim ihtiyaçlarına göre planlanır. Karar verme süreci aile-okul-eğitsel tanılama sürecine göre gerçekleşir.
RAM raporları genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Bireyin ekstra bir özel durumu var ise 6 aylık, bazı durumlarda da 2 yıllık olarak düzenlenebilir. Fakat RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.
Kaynaştırma yoluyla eğitim engelli bireyin sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmesini ve uyumunu sağlayan özel eğitimde en etkin yoldur.
Kaynaştırma uygulaması yapılan okullarda sınıf mevcutları; okul öncesinde 10 öğrenciye 2 kaynaştırma öğrencisi, 20 öğrenciye 1 kaynaştırma öğrencisi düşecek şekilde; ilkokul ve ortaokullarda ise sınıflar, özel eğitime ihtiyacı olmayan 25 öğrenciye 2 kaynaştırma öğrencisi, 35 öğrenciye 1 kaynaştırma öğrencisi düşecek ...
-TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME YOLUYLA EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEN ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSELERİNE KAYITLI OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIK SÜRESİ 20 GÜNÜ GEÇMEMEK KAYDIYLA TOPLAM DEVAMSIZLIK SÜRESİ 70 GÜN OLARAK UYGULANIR.
Mevcut düzenlemeye göre bu okul mezunlarımız, yükseköğretime devam edemiyorlar. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinde yeni bir düzenlemeye gidiyoruz. Düzenleme yürürlüğe girdiğinde artık bu okul mezunlarımız, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YKS) girebilecekler.
Bir öğrenci Destek Eğitim Odasında haftada kaç saat eğitim alabilir? ders saati, öğrencinin haftalık toplam ders saatinin %40'ını aşmayacak şekilde planlanır. İlkokul öğrencileri için bu süre haftada 12 saate, Ortaokul öğrencileri için14 saate denk gelmektedir.
Şöyle ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereği hem de 2017/28 nolu Genelge (Kaynaştırma Bütünleştirme Yoluyla eğitim uygulamaları) gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. Bu zorunluluk yasa gereğidir.
Yarı Zamanlı Kaynaştırma:
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin kaydı özel eğitim sınıfındadır. Özel eğitim sınıfı öğrencisi başarılı olabileceği derslerde ve sosyal etkinliklerde yetersizliği olmayan akranları ile birlikte normal sınıfta eğitim almaktadır.
Öğrencinin eğitimiyle ilgili diğer kişiler ve uzmanlarla etkileşimde olmak ve konsültasyon almaktan çekinmemek gerekir. Öğrenci teşvik edilmeli, yetersiz olduğu noktalarda desteklenmelidir. Öğrencinin gururu ve hevesi kırılmamalıdır. Öğretmen, söyleyeceği sözler konusunda dikkatli davranmalıdır.
Türkiye'deki ilk ve ortaöğretim kurumlarında, ek eğitim kuruluşlarında dil öğretiminde yaygın olarak, ünlü ile biten bir kök veya gövdenin sonuna eklenen ve yine bir ünlü ile başlayan ekin önüne (iki ünlü arasına) gelen "y, ş, s, n" ünsüzlerinin kaynaştırma ünsüzü olduğu öğretilir.
Kaynaştırma eğitimi; özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan, destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri