Bu antlaşma Osmanlı Devleti ile Safevîler arasında yapılan ilk antlaşmadır. Antlaşmayı Osmanlı adına Kanûnî Sultan Süleyman, Safevîler adına da Şah İsmail'in genç oğlu Şah Tahmasb imzalamıştır.
Bu anlaşma ile Osmanlı Devleti, Safevi Devleti'ni resmen tanımış ve kabul etmiştir (Kılıç, 2001: 72-77). Kanuni Sultan Süleyman'ın Safevilerle yaptığı bu ilk barış antlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğu, hükümranlığını Asya'da da sağlamlaştırmıştır (Erim, 1952: 12).
Kanuni Sultan Süleyman da 11 Haziran'da İstanbul'dan İran üzerine harekete geçti.
Serav Antlaşması, I. Mustafa Döneminde yani duraklama dönemi içerisinde yapılan bir antlaşmadır.
Kanuni, Şehzade Mustafa'nın idamından sonra görevden aldığı Rüstem Paşa'yı Hürrem Sultan'ın tesirinde kalarak 29 Eylül 1555'te yeniden göreve getirdi.
İlgili 23 soru bulundu
Osmanlı Devleti ise başarılı olarak 1732'de Ahmet Paşa Antlaşması'nın imzalanmasını sağladı. Bir süre sonra İran'ın Ahmet Paşa Antlaşmasını tanımlayarak Osmanlı Devleti'ne tekrar savaş açması üzerine yapılan mücadeleler sonucunda 1746'da Kerden Antlaşması imzalandı.
Araştırmamızda Osmanlı-İran siyâsî ve askerî münasebetleri, 1555 Amasya Barış Antlaşması, 1590 İstanbul Barış Antlaşması, 1612 Nasuh Paşa Barışı, 1618 Serav Barış Antlaşması ve 1639 Kasr-ı Şirin Barış Antlaşması konuları değerlendirilmiştir.
Antlaşma, I. Ahmet'in padişahlığı zamanında ve Sadrazam Damat Nasuh Paşa döneminde yapılmıştır. Nasuh Paşa adı, Sadrazam Nasuh Paşa'dan gelir. Safevi Sultanı olan Şah Abbas ile imzalanmıştır.
Serav Antlaşması, 26 Eylül 1618 tarihinde Osmanlı Devletiyle Safevî Hanedanının yönettiği İran arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Nasuh Paşa Antlaşmasıyla belirlenen sınırlar esas alınacaktır. Kars ve Ahıska kaleleri Osmanlılar'da kalacaktır.
Savaşın nedeni, özellikle uzun süredir Osmanlı Devleti'nin ve Safevi Tarikatı'nın arasında bulunan kötü ilişkilerden kaynaklanmaktadır.
1548-1549'da büyük bir sefer düzenlemiştir. Türk tarihinde II. İran Seferi olarak adlandırılan bu sefere Tebriz Seferi de denilmektedir.
Kasr-ı Şirin Antlaşması
Savaş sonrası
Bu savaş sonunda Osmanlı Devleti'nin kazandığı zafer, Osmanlı tarihçiliğinde Gerileme Devri olarak adlandırılan dönemde (1683-1792) Osmanlıların kazandığı beş parlak askerî galibiyetten (diğerleri 1711-13 Rusya, 1715-18 Venedik, 1730-32 İran ve 1737-39 Avusturya) biri oldu.
Osmanlı Devleti'nin üstünlüğü ile neticelenen bu seferlerin ardından 11 Şubat 1681 tarihinde ilk Türk-Rus barışı olan Bahçesaray / Edirne Antlaşması imzalandı[14]. Bu antlaşma ile ilk kez Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında ortak bir sınır oluşturuldu[15].
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
Nasuh Paşa Antlaşması anlaşması maddesi şöyledir. l Topraklar ve sınırlar tekrar kanunu sultan Süleyman zamanında imzalanan döneme dönecektir. l İran devleti Osmanlı devletine ipek karşılığı vergi verecektir. l Osmanlı Devleti, Ferhat Paşa Antlaşması ile aldığı yerleri geri verecek ve boşaltacaktır.
Ferhat Paşa Antlaşması, III. Murat devrinde 21 Mart 1590 tarihinde Osmanlı Devleti'yle Safevilerin yönettiği İran arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir, aynı zamanda Duraklama döneminin ilk antlaşmasıdır.
20.11.1612 tarihinde imzalanan Nasuh Paşa antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma uyarınca Kars ile Ahıska Kalelerinin Osmanlı Devletinde kalacağına hükmedilmiştir. Nasuh Paşa antlaşmasından üç yıl kadar sonra tekrar Osmanlı ve Safavilerin arası bozulduğundan antlaşması iptal edilmiştir.
Safevîlerin İran'ı Şiileştirmesi
Safevîler, mücadele ederek İran'ı 1501'de bağımsız bir devlet olarak birleştirmişler ve İslam tarihinde en önemli dönüm noktalarından birini oluşturan, İsnâaşeriyye mezhebini İmparatorluğun resmî dini olarak belirlemişlerdir.
Bundan sonra II. Tahmasb'ı tahta oturtan Nadir, az sonra onu tahttan indirip (1732), yerine onun 1 yaşındaki oğlu III. Abbas'ı tahta oturtmuş ve nihayet 1736'da saltanatı bizzat eline alarak, Safeviler'e son vermiştir.
Osmanlı Devleti'nin İran (Safeviler) ile imzaladığı antlaşmalar; Amasya, Ferhat Paşa, Nasuh Paşa, Serav, I. Kasr-ı Şirin ve II. Kasr-ı Şirin (Kerden) Antlaşmaları'dır.
Nasuh Paşa Antlaşması, 20 Kasım 1612 tarihinde Osmanlı Devletiyle Safevî Hanedanı'nın yönettiği İran arasında imzalanmış bir antlaşmadır.
Zira 1533 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması'nda Avusturya Arşidükü Ferdinand'ın, Osmanlı Sadrazamı Makbul İbrahim Paşa'ya denk sayılması, Habsburg devlet protokolünün bir neticesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri