Pelvik emar çekiminde hasta diğer emar cihazlarında olduğu gibi manyetik, metal ve elektronik eşyalardan arınır. Cihazda yer alan alana uzanan hasta, çekim süresince hareket etmeden sırt üstü uzanır. Bu emar çekimi değişebilmekle birlikte 25-30 dakika arasında bir zamanda tamamlanmaktadır.
Pelvik emarında kadınlarda; yumurtalık sorunları, rahim kanseri, miyom şüphesi, menapoz dönemi sonrası sorunları, göbek kısmı ile kalça arasında oluşan ağrılar, üreme organı hastalıkları, erkeklerde; prostat kanseri ve üreme organı hastalıkları teşhis edilmektedir.
pelvik emar bölgesel bir operasyon olduğu için yaklaşık 30 dakika kadar sürecektir. Ancak uygulamanın anestezili veya ilaçlı emar olarak uygulanması durumunda operasyon 60 dakikaya kadar uzayabilir. Emar masasına uzandıktan sonra hareketsiz kalmanız önemlidir.
İlaçlı MR çekiminde hastanın damar yolu açılır ve damara kontrast madde verilir. Hasta tarayıcı masasına yatırılır. MR cihazından yüksek ses çıkabilir ancak hastanın rahatsız olmaması için kulak tıkacı ya da kulaklık personel tarafından takılabilir. Bazen endişeyi dindirmek adına hastaya müzik de dinletilebilir.
ilaçlı MR çekimi dokuların detaylı olarak görüntülenmesinin gerektiği özel durumlarda istenir. Genellikle dokularda meydana gelen anomalilerin tam olarak anlaşılması için çekilir. ilaçlı çekim sırasında hastaya damardan kontrast madde enjekte edilir. Bu süreç nedeniyle normal MR çekimine göre daha uzun sürmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir. Kapalı alan korkusu olan hastalar işlemden önce doktorlarından hafif bir yatıştırıcı ilaç isteyebilirler.
Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir. Sakinleştirici bu maddelerin kullanımı durumunda, operasyon sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkiler görülebilir.
Pelvik emar çekiminde hasta diğer emar cihazlarında olduğu gibi manyetik, metal ve elektronik eşyalardan arınır. Cihazda yer alan alana uzanan hasta, çekim süresince hareket etmeden sırt üstü uzanır. Bu emar çekimi değişebilmekle birlikte 25-30 dakika arasında bir zamanda tamamlanmaktadır.
MR çekiminin daha iyi görüntülenmesi adına kontrast madde ya da kapalı alan korkusu olanların rahatlaması adına sakinleştirici ilaç verilecekse, 4 – 6 saate kadar aç kalınmalı. Ancak su tüketilebilir. Aynı zamanda işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli.
MR görüntülemesi kontrast madde gerektiriyorsa, bir sağlık uzmanı el veya koldaki bir damara intravenöz kateter (IV hattı) yerleştirecektir. Kontrast maddeyi enjekte etmek için bu damar yolu kullanılacaktır. Kontrast maddeler güvenli ilaçlardır.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur. Bu organların hastalıkları sıklıkla pelvik ağrıya neden olur.
Gadolinyum kontrast maddenin riskleri nelerdir? Gadolinyum kontrast maddesi çoğunlukla güvenli bir maddedir. Yan etkiler ya da reaksiyonlar nadir olarak meydana gelir. Böbrek fonksiyonu olan hastalara enjekte edilen bu madde, 24 saat içinde idrar yoluyla dışarı atılır.
Pelvik taban bozuklukları, bu bölgedeki kaslarda görülen zayıflık veya gerginliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kas güçsüzlüğü ve aşırı aktivite sonucu oluşan spazma ek olarak, bazı durumlarda bel bölgesi, kuyruk sokumu ve kalça ekleminde fonksiyonel bozulmalarda da ortaya çıkmaktadır.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir. Çay, kahve, sigara içilmemeli, sakız çiğnenmemelidir.
Eğer kontrast madde enjekte edilerek görüntü çekilecekse ya da sakinleştirici verilecekse işlemden 4 – 8 saat öncesinde katı yiyecekler tüketilebilir.
Doktorlar, o bölgede çok fazla ağrınız varsa veya pelvik yaralanma yaşadıysanız bu taramayı önerebilir. Doktorlar, tümör biyopsileri sırasında iğnelerin nereye yerleştirilmesi gerektiğini değerlendirmek veya bir enfeksiyondan sıvının alınmasına yardımcı olmak için karın ve pelvisin BT çekimini kullanabilir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Pantolondan bir şey olmaz. Metal bir şey bulunmaması gerekiyor sadece.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
İştah kaybı, bel ağrısı ve özellikle cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında ağrı ile günlük yaşamı olumsuz etkileyen kronik pelvik ağrı, karnın en alt kısmında sık sık, şiddetli ağrı ve acı hissedilmesi olarak ifade ediliyor.
Kadınlarda pelvik kitle kadın üreme organlarında iyi huylu kist veya kötü huylu tümörler şeklinde ciddi sonuçlar doğurabilen oluşumlardır. Örneğin rahimde (uterus) miyom ve over kistleri kadın üreme sisteminde pelvik kitlelere örenk olarak gösterilebilir.
Pelvik ağrılar 6 aydan uzun süren bel, kalça ve vajinal alanlarda meydana gelen ağrılarla kendini belli etmektedir. Pelvik ağrı, organlarda bozukluğa yol açabileceği için kişiyi hem psikolojik hem de fiziksel açıdan olumsuz etkilemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri