Kalan meblağ kira ödemesi olarak mülk sahibine verilir. Mülk sahibi olan tarafın kira geliri üzerinden stopaj vergisi ödenmesi konusunda herhangi bir sorumluluğu yoktur. Kira stopajı miktarı her yıl mart ayında beyan edilmelidir. Stopaj miktarı 2 eşit taksit olarak mart ve temmuz aylarında ödenebilir.
Stopaj vergileri üç aylık aralıklarla da ödenebilir. Üç aylık stopaj vergisi ödenirken, ödemenin alınacağı ayı takip eden üçüncü ayın 26. gününe kadar muhtasar beyanname ile bildirilir ve ödenir. Stopaj vergisi yıllık gelir beyannamesi ile belirlenip her yılın Mart ve Temmuz aylarında iki taksit olacak şekilde ödenir.
Kira stopajı vergisi brüt kira tutarına %20 oranında yansıtılır. Mal sahibine aylık olarak kira ödeyen kiracı kira sözleşmesinde belirtilen kira ücretinin %20'sini her ayın 23. gününden itibaren vergi dairesine ödemelidir. Kiracı stopaj vergisini ödemediği takdirde taşınmazdan tahliyesi istenebilir.
Yani mart ve temmuz ayında birer taksit şeklinde olmak üzere stopaj vergisi ödenebilir.
İşyeri kira geliri ise serbest meslek kazancı ve işyeri kira geliri toplamı (300.000 TL + 55.000 TL=) 355.000 TL'nin, 70.000 TL'lik beyan sınırını aşması nedeniyle beyannameye dâhil edilecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Kira gelir beyannamesi, kira gelirinin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayının başından son gününe kadar herhangi bir tarihte sunulabilir. Örnek vermek gerekirse, 2023 yılına ait kira gelirine ilişkin beyanlar 2023 yılının Mart ayında verilir.
Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir. Ödeme yapılmaması durumunda ise haciz işlemi başlatılabilir.
Stopajı Kim Öder? Yukarıda da değindiğimiz üzere kira ödemeleri üzerinden stopaj hesaplamasını yapıp ödemekle yükümlü olan taraf kiracıdır. Mülk sahibinin kira geliri üzerinden alınan stopaj vergisinin ödenmesi konusunda bir sorumluluğu yoktur.
Eğer bir iş yeri kiralıyorsanız mutlaka stopaj vergisi ödemeniz gerektiğini de göz önüne almalısınız. Kira stopajı ödeme sorumluluğu mülk sahibinde değil, kiracıdadır. Kira stopajı brüt kira bedelinin %20'si olarak uygulanır ve aylık ya da üç aylık dönemler halinde vergi dairesine ödenir.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Kira geliri ise brüt hale getirilerek stopaj oranı hesaplanmalı ve 041 kodu ile muhtasar beyannamede beyan edilmelidir. Aşağıdaki hesaplamaya göre kira tutarı üzerinden hesaplanan ve beyan edilecek olan stopaj tutarı 3.750 TL idir.
- Ödenmeyen ve kayıtlara alınmayan kiralar için herhangi bir stopaj beyanı yapılmayacaktır. - Ödenmeyen kira bedelinin gelir vergisi stopajı açısından herhangi bir önemi yoktur.
2022 yılı kira gelirlerine ilişkin beyanname, 31 Mart Cuma günü mesai sonuna kadar verilebilir. Hazır beyan sistemini kullananlar ise gece yarısına kadar beyannamelerini verebilirler.
Söz konusu stopajı, işyeri sahibi ödemiş gözüktüğünden kira geliri beyannamesinde bu vergileri beyan ediyor. Daha sonra, beyanname üzerinde hesaplanan gelir vergisinden stopajları “mahsup” edebiliyor.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Konut kiralamalarında yıl içinde kesinti-stopaj yoluyla vergilendirme olmadığından vergi iadesi imkânı da olamıyor. İşyerlerini mülk sahibinden kiralayan işletmeler her ay bir yandan mülk sahibine net kira öderken, diğer yandan Maliye'ye brüt kira üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı öderler.
Kira stopajı ödemeleri, 1 yıl içerisinde Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksit üzerinden ödenmektedir. Bu sebepten dolayı kira stopajının Mart ayında beyan edilmesi gerekir. İki eşit taksit üzerinden ele alınmaktadır ve ardından Mart ile Temmuz aylarında ödemesi gerçekleştirilir.
Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri brüt kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödeyeceklerdir. Kimlerin hangi ödemeler için vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılmıştır.
Kira stopaj vergisinin amacı nedir? -Vergi gelirlerinin daha hızlı tahsil edilmesi sağlanıyorç Tahsil süresi uzayan vergi enflasyonla azaldığı için ne kadar hızlı tahsil edilirse değerindeki kayıp da o ölçüde azalmış oluyor. -Gelir vergisini toplamak için yapılan maliyetleri azaltmak amaçlanıyor.
Zira stopajı ödemekle yükümlü olan kişi kiracıdır ve kiracının kiraya verene karşı herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla kiracının stopajı ödememesi, kiraya veren için bir fesih sebebi teşkil etmez.
Ücret geliri elde eden çalışanın ücret gelirlerine ilişkin matrah asgari ücretin yıllık gelir vergisi matrahını aşarsa bu durumda çalışanın kendisi aşan kısım için yıllık beyanname verecektir. İşyeri kira olan basit usul mükellefleri için kira stopajı beyan etme zorunluluğu da yoktur.
Kira beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5'i kadar ceza verilmektedir. Ayrıca aylık yüzde 1,40 yasal faiz uygulanmaktadır. Bunların yanında beyanname vermeyenlerden iki kat 1. derece usulsüzlük cezası verilebilmektedir.
17 Mayıs 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat- Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Konut Kira Geliri İstisna Tutarı
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri