Evet bir miktar ağrılı olabilir. Yine de bazı hastalar hiç ağrı çekmemek için jinekolog veya radyolog hekimlerinden, genel anestezi eşliğinde (uyutularak) ilaçlı rahim filmi isteminde bulunmaktadırlar.
Bazı özel durumlarda hastalar rahim filmi uygulaması sırasında özellikle anestezi işlemi talep etmektedir. Bu özel durumlar; vajinismus gibi cinsel fonksiyon bozuklukları ya da hastanın acı ve ağrı eşiğinin çok düşük olmasıdır. Bu durumlarda anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu nedenle lokal ya da genel anestezi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Ancak anesteziye bağlı komplikasyon riskleri, işlem süresinin uzaması bu uygulama için tercih edilen bir durum değildir. Ağrısız rahim filmi ise anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen bir işlemdir.
Özellikle tecrübeli doktorların üst düzey teknolojik cihazlar ile gerçekleştirdiği HSG (rahim filmi) uygulamalarında kadın herhangi bir ağrı hissetmemekte ve risk faktörlerinin önüne geçilerek herhangi bir komplikasyon riski bulunmamaktadır.
Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir. Bunların dışında genellikle rahim filmi çekimi sırasında veya sonrasında bir ilaç kullanılmaz. Kontrast madde tüplere gelince hasta hafif bir ağrı duyabilir. Tüpler açıksa kontrast madde karın boşluğuna yayılır.
İlgili 24 soru bulundu
Bazı durumlarda, işlem sırasında rahatsızlık ve kaygıyı en aza indirmek için hastalara anestezili rahim filmi yapılabilir. Anestezi seçenekleri, hastanın ihtiyaç ve tercihlerine bağlı olarak lokal anesteziden genel anesteziye kadar değişebilir.
Ultrason görüntülemesi genellikle 30-60 dakika arasında sürmektedir. Ultrasondan hemen sonra normal aktivitelere dönülmektedir.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
Rahim filmi sonucu, film çekildikten birkaç saat sonra çıkmaktadır. Ancak rahim filmi raporunun verilmesi aynı gün içinde olabileceği gibi bir sonraki gün de verilebilmektedir.
Yaklaşık 5 dk süren bir işlemdir. İşlem sonrasında normal hayata dönülebilir. Ancak anestezinin geçmesi için yarım saat civarı dinlenmek gerekir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
HSG (Histerosalfingografi) yani halk arasında bilinen adıyla ilaçlı rahim filmidir. Bu film sayesinde rahim boşluğu ve tüpler hakkında bilgi edinmeyi amaçlarız. Bu film özellikle adet bittikten sonra 1-3 gün içinde çekilir.
Rahim filmi sonrasında cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. İşlem sonrasında araç kullanılabilmektedir. İşlem sonrasında hamile kalma şansı yüksektir.
Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Eski teknikle veya C kollu olmayan röntgen cihazı ile rahim filmi (HSG) çekiminden sonra 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir. Bunun başta gelen sebebi rahim ağzına çengelli alet (tek dişli tenekulum) geçirilip çekilmesidir. Rahmin çengelle çekilmesi, rahme poz verdirmek içindir.
Rahim Filmi Çekilmeden Önce Yapılması Gerekenler
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir.
Rahim filminden sonra hamile kalmak daha kolay olmaktadır.
Yapılan incelemeler film çekimi sonrası gebelik şansının arttığını göstermektedir. Çekilen filmin sonucunda nereye etki olduğu ve neye katkı sağladığı tam olarak bilinmese de hamilelik için gerekli olan zemini hazırladığı düşünülmektedir.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır.
HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
İlaçlı ağrısız rahim filmi çekimi sonrasında en çok görülen şikâyetler; enfeksiyon ve alerji durumudur. Ancak enfeksiyon miktarı oldukça düşük olmaktadır. Mitral kapak rahatsızlığına sahip olanlarda hem riski durumları hem de enfeksiyonu engelleyebilmek için antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.
Rahim Filmi Çekme Tekniği
İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
Rahim filmi çekiminden sonra kadın günlük yaşamına devam edebilmekte, duş alabilmekte ve cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir. Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır. Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri