Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi için uzman doktorlar tarafından hazırlanan rapor 3(üç) iş günü sonrasında sisteme gönderilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Bilgisayarlı Tomografi Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar? Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır.
İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir. Ayrıca kadınlarda rahim, yumurtalıklar ve erkeklerde prostat problemlerinin belirlenmesinde de alt batın tomografisi uygulanabilir.
Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum'un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır. Eğer iyot-131 kullanılıyorsa vücuttan tamamen temizlenmesi için pratik olarak 1 ay geçmelidir. Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Kanser ve kalp hastalıkları tanısının konulmasına yardım eder. Özellikle kolorektal kanserlerin teşhisinde yaygın olarak kullanılır. Kanser evresinin belirlenmesinde etkili sonuç verir. 7. Sinüzit, mesane ve böbrek taşları, pulmoner emboli, ülseratif kolit gibi rahatsızlıkların varlığını doğrulamak için kullanılabilir.
PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.
İlaçlı tomografide verilen ilaç görüntüleme esnasında parlayarak daha net görüntü oluşmasını, var ise tıkanıklık ya da kaçak olan bölgenin hızla görüntülenmesini sağlar. İlaçlı tomografi sonucu da yine radyoloji uzmanı tarafından raporlanır ve sonuç ilgili hekime gönderilir.
İlaçlı Tomografi çekimlerinde yapılacak incelemenin türüne göre hastaya ağız yoluyla veya damardan enjekte edilerek kontrast madde verilir. Bilgisayarlı Tomografide kullanılan ilaçlar genellikle iyot veya baryum içermektedir. İlaçlar, garip sıcak bir his veya ağızda metalik bir tat yaratabilir.
Türkiye'de bin 200 hastane arasında sadece 17 hastanede bulunan HIMS 6 Dijital Hastane Belgesi'yle artık MR, Tomografi ve Patoloji sonuçları hastalara SMS yoluyla bildiriliyor. Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile bütün laboratuar sonuçları, radyoloji sonuçları raporlarıyla birlikte alınabilinecek.
Tomografi sonuçlarının çıkma süresi genelde hastanelerin yoğunluk derecesine göre farklılaşabilir. Hastanın durumu ve raporları incelenir. İlgili bölümler tarafından bu raporlar değerlendirilir. Ortalama olarak on gün içerisinde hastalar sonuçlara ulaşabilir.
BT tetkiklerinin çoğu 5-15 dakika sürer. Eğer size damardan bir kontrast madde verildiyse ağzınızda metalik bir tat veya bütün vücudunuzu saran sıcak bir his oluşabilir. Bu oluşan hisler tamamen zararsızdır ve kısa bir süre içinde geçer.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Kişisel E-nabız hesabınıza giriş yaptıktan sonra Görüntülerim bölümünden tüm hastanelerde çektirdiğiniz radyoloji görüntülerine ulaşabilirsiniz.
Damardan pompa ile hızla verilen ilaç ile kanı boyayarak aynı incelemede damarların durumu, kitle ile damarların ilişkisi, kitlenin kanlanma özellikleri ve bazı kitlelerin görülebilir hale gelmesi sağlanır. BT radyasyon içermesi nedeniyle gereksiz yapılmamalıdır.
Batın tomografisi öncesi hastaların karınlarının aç olması gerekir ve hastalar metal eşyaları üzerinde bulundurmamalıdır. Tomografi cihazı çekim yapılacak olan bölgeye yani karın bölgesine doğru yöneltilerek çekim işlemi yapılmaktadır.
Öncelikle işlem sırasında hastaların aç olması şartı vardır. Yüz üstü ya da sırt üstü pozisyonda çekim yapılır. Hareket edilmeden görüntüler alınır. İşlem için hastane önlüğü giyilir.
Ağızdan kontrast madde alınması gereken durumlarda su içerisine karıştırılan kontrast maddenin tetkikten 1 saat önce içilmeye başlanması gerektiğinden hastanın randevu saatinden 1.5 saat önce merkezimizde bulunması gerekmektedir. Gereken hastalarda rektal yoldan (makattan) ilaç verilebilmektedir.
Her iki tarama türü de benzer kullanım alanlarına sahiptir. Ancak görüntüleri farklı şekilde üretmeleri temel farklılıklarından biridir. Bilgisayarlı tomografi uygulamasında x-ışını kullanılırken, emar taramasında radyo dalgaları ve manyetik alan kullanılmaktadır.
Tüm batın BT öncesinde 5 saat aç kalmanız gereklidir. Ancak sıvı alabilirsiniz ve kullandığınız ilaçları kullanmaya devam ediniz. Hekiminiz tarafından çekim sırasında damardan (IV) kontrast madde uygulanması uygun görülmüşse bu işlem BT çekiminden hemen önce hemşire tarafından uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri