İnsandan istenilen, kendisine sunulan delilleri değerlendirip onla- rın hakikatine hem aklen hem de kalben ikna olmak suretiyle inancını ve sosyal hayatını taklit üzere değil tahkîk üzere kurmasıdır.
Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İlâhî kitapların ve özellikle Kur'ân-ı Kerîm'in Allah katından indirilişini ifade eden terim. İlâhî emirleri meleklere ve peygamberlere ulaştıran vahiy meleği.
Son peygamber Hz. Muhammed'e gönderilmeye başlanan ilahi vahyin başlangıç ayetleri; Allah'ın mutlak yaratıcı, insanın da Allah'ın yarattığı bir varlık olduğu, yaratan ile yaratılan arasındaki Rab-kul ilişkisinin ilimle sağlandığı ana mesajlarını içermektedir.
Genel Olarak İlahi: Anlam olarak Tanrı'ya ait, Tanrı'yla ilgili demek olan ilahi, Cami Müziği İlahileri ve Tasavvuf Müziği İlahileri olarak iki alt türü içerir.
İlahiler, Allah'ı övmek, O'na dua etmek ve en büyük aşkın O'na olan aşk olduğunu belirtmek amacıyla yazılmış, bestelenip belirli makamlarla okunan dini/tasavvufi halk edebiyatı nazım şeklidir. Türk müziğinde ilahi formu, Klasik Türk müziği formlarından biridir.
İlgili 18 soru bulundu
*İlahi'nin kelime anlamı "Allah'a mahsus, Allah'a ait" demektir. *Allah'ı övmek ve ona yalvarmak için yazılan şiirlerdir. *Allah sevgisiyle, insan sevgisini bütünleştiren içten şiirlerdir. *Özel bir ezgiyle okunur.
Türk edebiyatında nazım türleri belirginleşmeden önce dinî muhteva taşıyan her türlü şiire ilâhi denirken daha sonra tasavvufî temaları işleyen ve Türk din mûsikisinin makam ve usulleriyle bestelenerek dinî toplantılarda okunan şiirlere ilâhi adı verilmiştir.
İlahi aşk (İbrahimi dinlerde "Allah Sevgisi/ Tanrı Sevgisi/Allah'a duyulan aşk" gibi çeşitli adlarla da bilinir) — Dini ya da spirtüalist yönelişlerle kişinin, maddesel dünyaya ait varlıklara olan sevgisinin kaynağına dönerek ilahi olana dair hissettiği yüce bağlılık; İslam dünyasında Aşk-ı ilahi olarak da anılır.
İlâhî Aşkın Sırları, sadece zihinsel olarak aydınlanmanıza değil, aynı zamanda Allah ile daha derin bir yakınlık için ruhsal olarak tekâmül etmenize imkân sağlamak adına Kur'ân'a akılcı olduğu kadar kalp odaklı bir yaklaşım gözetir.
"Aşk" kelimesinin dinî bir terim olarak kullanılmasını caiz gören sûfîlerin dayandıkları bazı âyet ve hadisler vardır. Meselâ onlara göre, "İman edenler Allah'ı daha şiddetle severler" (el-Bakara 2/165) âyetindeki şiddetli sevgiden maksat aşktır.
Hakiki muhabbet insanın içindeki ilahî muhabbettir. Allah'a olan mutlak ihtiyacın farkındalığı ve O'na duyulan mutlak bağlılık, ortaya bir aşk kulu çıkarır. Teslimiyet ile dökülen gözyaşları sayesinde kalpte aşk birikmeye başlar.
Şaman, kam, baksı veya ozan adlarını taşıyan bu kişiler, çok eski devirlerden beri Oğuz boylarının şölenlerinde, av törenlerinde ve matem âyinleri olan yuğlarda çok defa kendi yazdıkları manzum - yarı manzum sözleri mûsiki eşliğinde okuyarak ilâhilerin ilk örneklerini ortaya koymuşlardır (Köprülü, Edebiyat ...
İlāh (Arapça: إله; çoğul: آلهة ʾālihat), "tanrı" ile aynı anlama gelen bir Arapça terimdir. Dişil hâli "ilaha"dır ve bu tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlarca kutsal görülen ve tapınılan doğaötesi bir varlıktır. İlah kelimesi İslami ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.
İlahi. Herhangi bir tarikatın izini taşımaksızın Allah'ı öven şiirlere denir.
İlahi: Konusu din ve çeşitli insanlardır. Allah' a yalvarma ve onu övme vardır. 7'li 8'li 11'li hece ölçüleri ile yazılır. İlahiler 3 ile 7 dörtlükten meydana gelir.
Türklerin 11. yüzyılda Anadolu'yu yurt edinmeleri ile birçok ozan, derviş ve mutasavvıf şair, manevi duyguları dile getirmek ve dini yaymaya çalışmak adına tasavvufî özellikleri hâiz millî şiirlerini sazlarıyla söylemiş, zamanla Türk din mûsikî formlarının şekillenmesinde rol oynayan ve tarihte birçoğu “ilâhî” olarak ...
İlâhi Formu hakkında:
Dinî mûsikî formu olan ilâhi, din dışı Türk mûsikîsindeki şarkı formu gibi yazılmış olup, dörtlük halinde zemin, nakarat, meyan, nakarat satırları şeklinde bestelenmiştir. Fakat bazı tekke ilâhilerinde meyan kısmı bestelenmemiştir.
İlahi: İlahiler, tasavvuf görüş ve anlayışını anlatan bunun inceliklerini, ilahi hikmetleri ve sırları dile getiren manzumeler olup herhangi bir tarikatın izini taşımaksızın Tanrı'yı öven, Tanrı'nın büyüklüğü ve gücünü telkin eden şiirlerdir. Dini törenlerde ve dergahlarda kendine özgü bir makamla söylenir.
İlâhî aşk, muhabbet ve hakikat anlamlarında kullanılan bir tasavvuf terimi. Nefsânî arzu ve eğilimleri ifade eden bir ahlâk ve tasavvuf terimi. Benî Uzre kabilesine mahsus iffetli aşkı anlatan bir tabir.
NEFES: *Dini-tasavvufi Türk şiiri nazım türüdür. *Bektaşi şairlerinin söyledikleri şiirlere denir. *Tasavvuftaki Vahdet-i Vücud düşüncesi anlatılır.
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
Yakın zamana kadar mevlid okunurken bölümler arasında kasideler okunuyordu. Günümüzde ise ilahiler okunuyor. Mevlidi Şerife; Yasin, Amme, Nebe gibi sureler okunarak başlanır.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Sevgiyle aşk aynı şeydir. Sevgi, gönlün zevk aldığı şeye meyletmesi demektir. Kuvvetli sevgiye aşk denir. Sevgi, hiçbir karşılık beklemeden sevgiliye tâbi olmak, Ona itaat etmek, Onun her işini güzel, her eziyetini, her iyilikten daha tatlı görmek ve Onun [Allah'ın] dostlarını dost, düşmanlarını düşman bilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri