İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Tenekedeki zeytinlerin küflenmemesi için içerisine bir miktar zeytinyağı eklenebilir. Alınan zeytinler saklandığı kapta haftada bir kez mutlaka tersyüz edilmeli ve tüm zeytinlerin içerisindeki yapa değmesi sağlanmalıdır. Bu da zeytinin kötü olma süresini uzatmaktadır.
5 kiloluk bidonlara siyah zeytin kurarken 5 yemek kaşığı kadar tuz ve 5 yemek kaşığı kadar da şeker kullanılmalıdır. Bu ölçülere göre yaptığınız zeytini serin ve direk güneş almayan bir yerde ara ara sallayarak muhafaza edin. Bidonların içine sirke, ay çiçek yağı ya da su eklemeyin.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
İlgili 16 soru bulundu
Kırılan zeytinler tercih edilen şişe ya da bidonlara doldurulur.Üzeri taşmayacak şekilde su ile doldurulur.Sonra kapağını kapatıp beklemeye alınır.Zeytinlerin suyu hergün değiştirilir.Bu işlem 10-15 gün kadar tekrarlanır.Burada ki amaç zeytinin acılığının gitmesini sağlamak.Daha sonra tatlanmış mı diye bakıp tuz ilave ...
Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır. Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır. Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır.
Zeytinlerin ilk kurumu esnasında ilave limon, limon suyu kullanılmamalıdır. Limon ve limon suyu zeytinlerinizin erimesine neden olur. Zeytinlerin acısı çıktıktan sonra, yemeye hazır hale geldiklerinde yani zeytinler sofraya gelmeye hazır olduğunda limon ile tatlandırma yapılabilir.
Yani diğer meyve ağaçları gibi zeytin de yaz aylarında sulanmalıdır. Dört mevsim yeşil olan zeytinin yaşamının devam ettirmesi için, Mayıs ile Ağustos ayları arasında sulama yapılması önerilmektir.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
4. 30 gün boyunca her gün 1-2 dakika tuzun karışıp zeytinin suyunu salması için zeytin kavanozunu sallayın. 5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Çünkü meyvenin sapından giren güve kurdu, meyvenin çekirdeğine doğru yemesine devam eder ve sap ile tanenin bağını kopartır. Bu yeme süresi tahminen yaklaşık 30 ila 45 günlük bir süreye tekamül eder. Yani oda yaklaşık ağustos sonu eylül başına denk gelir.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.
Zeytinleri kırıp 5 litrelik su şişesine koyuyoruz. 1 su bardağı tuz ekleyip üzerini suyla dolduruyoruz. 3-5 gün sonra suyunu değiştiriyoruz ve bu sefer 1 çay bardağı tuz ekliyoruz. Sonraki su değişimlerinde tuzu azaltarak ve çalkaladıktan sonra tuzunu kontrol ederek ekliyoruz.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir. Afiyet olsun.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir. Kostik ile acılık giderme ve yıkama sırasında zeytinler hava ile temas ederse kararma olur.
C vitamini açısından zengindir. Böbrek ve safra taşı düşürmede etkilidir. Antioksidan içeriği ile zeytin, turşu gibi salamura yiyeceklerin kullanım ömrünü uzatır.
Bu işlem genelde iki gün sürer sonra bir tane zeytin yiyelim yenecek kıvama gelince artık suyunu değişmeyelim ve zerine bozulmasın diye bir yemek kaşığı limon tuzu ve bir yemek kaşığı tuz atalım. Kahvaltı kasemize koyarken zeytinyağı nar ekşisi ve pul biberle tatlandıralım.
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Zeytin bitkisinde -70C ve altındaki sıcaklıklarda soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri