Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İlahiyat fakültesi mezunları diyanetin sözlü ve yazılı sınavını geçtikleri zaman ve ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS'de yeterli puan aldıkları takdirde imam, vaiz, kuran kursu öğreticisi ve diyanette görevli memur olabilme şansı doğmaktadır.
2- ASBÜ İlahiyat Fakültesinde eğitim kaç yıllıktır? İlahiyat Fakültesi 4 yıllık (%30 Arapça) lisans programıdır. 3- ASBÜ İlahiyat Fakültesinde hazırlık eğitimi var mı? Zorunlu Arapça hazırlık eğitimi verilmektedir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans bölümü mezunu olan kişiler diplomaları sayesinde direkt olarak işe başlama hakkı kazanır. İlahiyat bölümlerinden mezun olan adayların öğretmenlik yapabilmesi için Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
2023 yılı itibari ile 311 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
İlahiyat mezunları, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca, farklı alanlarda da iş bulma fırsatları mevcuttur.
Bu alanda lisans öğrenimini tamamlayan bireyler; din görevlisi, öğretmen, araştırmacı, memur ya da akademisyen olabilir. Bu mesleği icra ederken toplumun manevi niteliklerine katkıda bulunmaları ve İslam'ın esasları hakkında toplumu bilgilendirmeleri beklenmektedir.
Fakültemizdeki İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat programlarında ana öğretim dili Türkçe olup derslerin bir kısmı Arapça yapılmaktadır. İlahiyat (Arapça) programında tamamen Arapça, İlahiyat (İngilizce) programında da tamamen İngilizce öğretim yapılmaktadır.
Tasarı bu haliyle, imam hatip lisesi mezunu olup da başka bir alanda üniversite eğitimini tamamlayanların yanı sıra, lise kökenleri ne olursa olsun ilahiyat fakültelerinden mezun olanların da kadrosu hazırlanan 10 bin yeni polis arasına girmesine engel görünmüyor.
İlahiyat bölümünü 2 yıl okuyan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilmektedir. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmeleri mümkündür. Çeşitli il, ilçe ya da köylerdeki İmam Hatip okullardan ya da camilerde çalışma imkanları vardır.
Bir öğrenci hiçbir formasyon dersi almadan ya da bazılarını alarak da fakülteyi bitirebilir. Ancak Türkiye'de öğretmen olmak isteyen öğrenciler için formasyon derslerinin tamamını almak ve başarılı bir şekilde mezun olmak gerekmektedir.
İlahiyat Bölümünde; Teoloji, Sosyal İlahiyat, İslam Hukuku, Arapça ve İslami Edebiyat, Hadis, Tasavvuf, Kur'an ve Tefsir, İslam Tarihi, İslam Ekonomisi ve Siyaseti, İslami İlimler, Sosyal İslami İlimler gibi konular öğretilir.
İlahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanmaya hak kazanan ilahiyat önlisans mezunları, il, ilçe ve köylerdeki camilerde imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görevlendirilirler.
İlahiyat-İslami İlimler Fakültesi lisans mezunu olmak veya bu alanda yüksek lisans yapmış olmak. Manevi rehberlik sertifikasına sahip olmak. Öğrenci veya yaşam koçluğu belgesinden birine sahip olmak. Son başvuru tarihi itibariyla 40 (kırk) yaşını doldurmamış olmak.
Bu alandan sınava girmek isteyen adaylar her sene bu sınava başvuru yapıp sınava girebilirler. Kpss B grubu sınavı 2 senede bir yapılır. Bu senelerde çift senelerdir. 2016-2018-2020 gibi her 2 yılda bir yapılmaktadır.
İlahiyat ve din bilimleri alanlarında verilen eğitime ek olarak, öğrencilerimizin mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda öğretmenlik görevini ifa etmelerine olanak sağlayan Pedagojik Formasyon Eğitimi de lisans süresi dahilinde verilmektedir.
İlahiyat Bölümü 2023 taban puanları en düşük 213,47142, en yüksek 516,51507'dir. İlahiyat Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 784070, en yüksek 82'dir.
İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI (İLİTAM) NEDİR? İlahiyat ön lisans mezunlarına 2 yıllık ilave bir eğitimle lisans diplomasına sahip olma hakkını kazandıran bir lisans tamamlama programıdır.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için AYT'de sözel puan türüne ait İlahiyat taban puanı 213,47142 olarak belirlenmiştir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri