- Ünsüzle biten sözcüklerin sonlarına eklenen ile sözcüğünün i ünlüsü düşer. Ünlü ile biten sözcüklerde ise y ünsüzüne dönüşür. Örnekler: sen ile ben - senle ben - Senle ben iyi birer ekip olduk.
İçeri, dışarı, ileri, şura, bura, ora, yukarı, aşağı gibi sözler ek aldıklarında sonlarında bulunan ünlüler düşmez: içerde değil içeride, dışardan değil dışarıdan, ilerde değil ileride, şurda değil şurada, burda değil burada, orda değil orada, yukarda değil yukarıda, aşağda değil aşağıda vb.
İki heceli kelimelerin ikinci hecesindeki sesli harf darsa, kelimeye ek getirildiğinde bu harf yazılmaz. Türkçede buna ünlü düşmesi denir.
Aynı yapıdaki avuç sözcüğünün ikinci hece ünlüsü /u/ çekimde düştüğü halde bu sözcüğün ikinci hecesindeki /u/ ünlüsü düşmez, kendisini korur: havuc-u. Bunun nedeni de bu sözcüğün ikinci hece ünlüsünün aslında uzun olmasıdır: havuç < havi:ç.
Bunlardan biri de hece düşmesi olayıdır. İki heceli bazı sözcükler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki ünlüyü düşürürler. Bu olaya hece düşmesi denir. Sözcüğün kendisinde bulunan bir ünlünün düşmesi olayıdır.
İlgili 44 soru bulundu
12. ''his-i ⇒ hissi'' (ünsüz türemesi) “öğren-(i)ci ⇒ öğrenci'' (ünlü düşmesi) “ben-e ⇒ bana'' (ünlü değişmesi) “öğrenci-n-in / hayatı-n-a'' (kaynaştırma ünsüzü) Cevap D Page 5 106 Ses Bilgisi Çözümler 4. Test 1. Büyük ünü uyumu, Türkçe bir kelimenin ilk hecesin- de kalın bir ünlü “a, ı, o, u” varsa ondan sonra gelen ...
umurumda, duyuruldu, hatırı, buyurun, avucunu gibi sözcüklerde ünlü düşmesi olmaz. mutlu, sıcak, sıtma, evren, gevşemek, değnek, kavşak, öğrenci, dilenci, yatsı, giysi, büklüm, çağrı, kurak vb.
- Ünlü Düşmesi: Uyu kelimesine ku eklenir ise uyku olarak yazılır ve ''u'' harfi düşer.
Gülücük ve öpücük sözcüklerinde ilk bakışta ünlü türemesi var gibi görünse de aslında burada olan ses olayı ünsüz düşmesidir.
"ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.
Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb. Alıntı sözcüklerin Türkçeleşme aşamasında sözcüğün son hecesinde bulunan Türkçe kurallara uymayan iki ünsüzün gelmesi sebebiyle ünlü türemesi görülür.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
📋 Arapça kökenli "hatır" kelimesi, ünlüyle başlayan ek. aldığında kelimede ses düşmesi olmaz.
Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bir ses olayıdır. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
Ünsüz yumuşamasıdır. Kelimenin Kökü "ak " tır. Ünlüyle Başlayan ek aldığı için Yumuşama olmuştur.
i. (< gülüş+çük) Çocukların, özellikle bebeklerin gülüşü.
Kayıp-oldu kayboldu (p - b oldu, ayrıca ses düşmesi var.) Ünsüz Benzeşmesi: Diğer bir adı ile ünsüz sertleşmesi sert ünsüz ile biten sözcüğe yumuşak ünsüzlerden başlayan bir ek getirildiğinde ekin başındaki ünsüz sertleşir. Bu özelliğe ünsüz sertleşmesi veya ünsüz benzeşmesi denir.
Türkçe sözcüklerde yapım eki geldiğinde orta hecede kalıcı düşme gerçekleşir. kavuşak>kavşak, öğrenici>öğrenci, aşıla-> aşla-, sarıar->sarar-, dirilik>dirlik, devirilme>devrilme, yalınız>yalnız, yanılış>yanlış, süpürüntü>süprüntü, kokulamak>koklamak, çevire>çevre, derinek>dernek, uyuku>uyku vb.
Ünlü türemesi kelimenin başında, ortasında veya sonunda olabilir: station > istasyon, scala > iskele, limon > ilimon, Recep>İrecep; tren > tiren, kral > kıral, spor > sipor; akl > akıl, ömr > ömür; bircik > biricik, giderken > giderkene. İki şekilde görülür.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
1.1.1. Ünsüz türemesi: Arapçadan dilimize girmiş son ünsüzü şeddeli yani ikiz ünsüzlü kelimeler Türkçede ikizliğini kaybeder ve tek ünsüzle kullanılır. hiss>his, zann>zann, sırr>sır, hakk>hak gibi.
Şayet ünsüz uyumları benzeşme olayı olarak adlandırılırsa o zaman bütün ünlü uyumlarının da (kalınlık-incelik/artlık-önlük; düzlük-yuvarlaklık/dudak uyumları) ünsüz benzeşmesi olayı olarak sunulması gerekecektir.
Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri