Mide kanseri teşhisinde, endoskopi uygulaması ile doktorunuz ışıklı bir kamerası bulunan uzun bir tüp ile yemek borunuzu, midenizi ve ince bağırsağın ilk kısımlarını gözlemleyebilir. Anormal görünen kısımlar var ise kesin bir tanı için biyopsi alınır.
Mide kanseri 4. evre ölüm belirtileri ise şiddetli iştahsızlık, kilo kaybı, yutkunmada güçlük, kan kaybı, cilt renginde solma, baş dönmesi şikayetlerinde artma, kusmada kan olması, dışkının koyu renk olması, mide ve karın bölgesinde ele kitle halinde sertlik gelmesidir.
Tümör midenin dış tabakasını delip geçmiştir. Kanser hücreleri 1-15 lenf bezine yayılmıştır. Tümör karaciğer veya dalak gibi yakın organlara sıçramıştır. Lenf bezi veya uzak organ metastazları yoktur.
Mide kanserlerinde hastaların en sık görülen şikayetleri karın üst bölgesinde belli belirsiz rahatsızlık hissi, yanma, ekşime, ağrı, iştahsızlık ve kilo kaybıdır. Yutma güçlüğü, bulantı, kusma, kansızlık ve kansızlığa bağlı halsizlik, yorgunluk gibi belirtilere de sıklıkla rastlanır.
İlgili 33 soru bulundu
Üst Karın Ağrısı: Mide kanseri genellikle mide veya mide girişi yakınlarında başlar, bu nedenle üst karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Sırt Ağrısı: Mide kanseri ilerledikçe, sırt bölgesinde ağrı hissedilebilir.
Göral, genelde mide kanserinin ani stres ve üzüntü ile başladığının altını çizdi. Bu nedenle ani stres ve üzüntünün kontrol edilmesi, tedavi ile geçiştirilmesi gerektiğini belirten Göral, 'Mide kanseri oluşumunda genetik faktörler, çevresel etkenler ve kanser gelişimini kolaylaştırıcı bazı hastalıklar rol oynar.
Evre 1: Bu evrede, midede kanser hücresi vardır ve lenf nodlarına yayılmış olabilir. Evre 0'daki gibi cerrahi ile midenin bir kısmı veya tamamı ile beraber yakın bölgedeki lenf nodları alınır. Cerrahiden önce veya sonra tedaviye kemoterapi veya kemoradyoterapi eklenebilir.
Mide kanserleri uzun yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.
Mide kanseri, diğer kanser türleriyle karşılaştırıldığında daha nadir görülse de yıllar içinde yavaş yavaş ilerlemektedir ve erken evrelerde fazla belirti göstermediği için teşhis edilmesi kolay değildir.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Mide kanserinin temel oluşum mekanizması, bu organda bulunan normal sağlıklı hücrelerin kontrolden çıkarak tümör oluşturmasıdır. Bu gelişim genellikle uzun yıllar içerisinde meydana gelir.
Kanser ikinci evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı %32-45, üçüncü evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı % 9-20'dir. Kanser mide dışında vücudun uzak bir kısmına yayılmışsa, yani dördüncü evre ise 5 yıllık sağ kalım oranı % 4'tür.
Kanser ilerledikçe artık muayenede tümör elle hissedilebilir veya lenf bezeleri saptanabilir ki bu artık kanserin çok ilerlediğini göstermektedir.
Hastadan kan alınarak yaptırılmaktadır. Hastadan alınan kanda, mideyi yöneten ve çalıştıran Pepsinojen 1, Pepsinojen 2, Gastrin-17 hormon düzeyleri, P1/ P2 oranı ile Helikobakter pilori mikrobu antikor düzeyi ölçülmektedir. Böylelikle, midenin komple olarak çalışması değerlendirilmektedir.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Evre 3: Kanser bulunduğu organ ve yakındaki lenf düğümlerinin yanı sıra komşuluğundaki çeşitli yapılara yayılmış olabilir. Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Böylece vakaların %60'ında gereksiz ameliyat ve tedavi aksaması önlenebilir. Bu hastaların ortalama sağ kalım süresi yaklaşık 12 aydır. Beş yıllık sağ kalım oranı ise %7 civarındadır. Mide kanserinde karaciğere yayılma varsa ileri evre kabul edilir.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri Yaşam Süresi (Prognoz)
Aşağıdaki istatistikler çok büyük sayıda hastaların tedavileri ile elde edilen uluslararası araştırmaların sonuçlarını yansıtmaktadır. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Yeterli vitamin ve mineral almak için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye dikkat edin. Az ve sık beslenmeye, öğünlerinizi düzenli tüketmeye özen gösterin. Kızartılmış besinler mide kanseri riskini arttırmaktadır. Bu nedenle yiyeceklerinizi ızgara, fırında veya haşlama şeklinde az yağlı ve az tuzlu pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri