Bireyin bulunduğu ortamda diyalog kurabileceği ve ya sözel olmayan yollardan iletişim kurma konusunda güçlük çekmesi, çevresindeki insanların iletişim şekline ya da konunun içeriğinde uyum sağlayamaması olarak gösterilebilmektedir.
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişim süreci, kaynağın bir mesajı anlaşılır biçimde kodlayarak, alıcıya göndermesiyle başlar. İletişim sürecinde kaynak iletmek istediği mesajı, önce hedef tarafından algılanabilir ve anlaşılabilir işaretlere dönüştürür; yani kodlar. Kodladığı mesajı bir araç (sözel ve görsel) veya kanal aracılığıyla gönderir.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İletişim sürecinin beş öğesi vardır. Beş öğenin dördü vazgeçilmez temel öğedir ve son öğe ise tamamlayıcı diğer adıyla sürecin kontrol mekanizmasıdır. Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
İletişim türleri, insanların farklı amaçlar ve durumlar için geliştirdiği iletişim şekilleri olarak üç ana gruba ayrılır: sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim.
Yüz yüze gerçekleştirilen iletişim sürecinde kendinizi doğru ifade etme, sesinizi iyi kullanma, dinleyerek anlama, karşı tarafı alaya almadan konuşma ve beden dilini doğru yönetmek gibi birçok etmeni kapsayan beceriler dizisidir.
İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir. Beş aşamada olduğu söylenebilir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
Doğru bir iletişim doğru bir sürecin eseri olabilir. İleti sahibinin yani kaynağın sahip olduğu sözel ve bedensel beceriler, alıcının beklentileri ve hazır bulunuşluğuyla birlikte, doğru noktalarda buluşabilmesi olarak da tanımlayabiliriz etkili iletişimi.
Sen dili kullanmak, alay etmek, emir vermek, tehdit etmek, suçlayıcı konuşmak, konuşan kişiyi dinlememek, başka işler ile uğraşmak ve ön yargılı olmak iletişimi olumsuz etkileyen başlıca unsurlar arasında yer alır.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
Kodlama: Bir kod (düzgü) sistemi ile aktarılmak istenen bilginin iletiye dönüştürülmesidir. İleti oluşturulurken kaynak ve verici tarafından gerçekleştirilir. Kod Açma/Çözme: İletinin algılanması, kavranması ve anlamlandırılmasıdır.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri