Sosyal iletişim bozukluğu ya da iletişim eksikliği, sosyal dili kullanma konusunda güçlük çekme ve pragmatik iletişim olarak da ifade edilen iletişim becerilerinde zayıf olma durumu olarak tanımlanmaktadır.
Yüz ifadelerini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Vücut dilini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Ses tonunu doğru bir şekilde anlama veya kullanmada zorluk çekme. Konuşma ritimlerinde, tonunda veya ses yüksekliğinde anormallikler.
İletişim bozukluğu bir mesajın hedefe istenildiği gibi ulaştırılamamasına, daha basit tabirle bir iletişim faaliyetinin istenildiği gibi yapılamaması ve sonuçta başarı elde edilememesine yol açan fizyolojik, psikolojik veya davranışsal bir sorundur.
İletişim problemleri, aile içinde veya özel ilişkilerde her iki tarafından duygu ve düşüncelerini açıklıkla ifade etmemesi ve tarafların birbirlerinin beklentilerini karşılayamaması sonucu ortaya çıkar. İletişim de oluşan problemler bazen taraflar arasında iletişimin tamamen kopmasına bile sebebiyet verebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Kişinin konuşmasının akışı, ritmi, ses birimlerinin çıkarılışı, anlatımda bozukluk olması dil ve konuşma güçlüğü olarak adlandırılmaktadır. Pek çok nedene sahip olan bu sorun, bireyin normal bir iletişim içerisinde olmasını engellemekte, bu durumun birey üzerinde çeşitli psikolojik etkileri bulunmaktadır.
Artikülasyon Bozukluk (Sesletim-Eklemleme Bozukluğu)
Seslerin doğru çıkarılamaması konuşmanın anlaşılmasını güçleştirir. Bu tür bozukluk ses atlaması, ses eklenmesi, sesin bozulması ve ses çatlaması şeklinde ortaya çıkar.
İletişimsizlik; kafa karışıklığına, düşmanlıklara ve anlaşmazlıklara yol açabilir. Bundan çok daha kötü sorunlara da neden olabilir. Dolayısıyla iletişimsizliği mümkün olan en az seviyeye indirmek, kendi adımıza ve ilişkilerimiz için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.
Psikolojik engeller, iletişimin duygusal ve zihinsel yönlerinden kaynaklanan sorunlardır. Önyargılar, düşmanca tavırlar, güvensizlik, stres ve yargılar gibi durumlar, insanların birbirlerini anlamasını ve empati kurmasını zorlaştıran önemli iletişim engelleridir.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
Sonuç olarak, iletişimin engelleri; bilgi aktarımı yetersizliği, önyargı ve stereotipler, dil ve kültürel farklılıklar, dikkat eksikliği ve iletişim aracının kullanımı, fiziksel engeller gibi çeşitli faktörlerle ortaya çıkar.
İletişimsizlik sorununun çözümünde etkili yöntemlerden biri, bireylerin iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmalarıdır. Empati kurma, dinleme ve doğru ifade etme gibi temel iletişim becerileri üzerinde çalışarak, daha sağlıklı ilişkiler kurulabilir.
Kalp hizasında yapılması halinde karşıdakine kalbini kapattığını ve artık bir şey ifade etmediğini anlatır. İletişime kapalı anlamına gelen kol kavuşturması, genelde sevilmeyen ve sohbet edilmek istenmeyen bir kişiye karşı bu tavır sergilenir. Ama bazı insanlar alışkanlık yaparak bu hareketi sergileyebilirler.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Anksiyete, birbiriyle yarışan düşüncelerin ve daha hızlı konuşmanın yaygın slot88 bir nedenidir ve her ikisi de etkili bir şekilde iletişimi zorlaştırabilir. Endişeli veya gergin olan kişiler, düşüncelerine ayak uyduramayacaklarını hissedebilir ve sonuç olarak çok daha hızlı konuşabilirler.
Psikoloji temelli konuşma problemleri de altta yatan başka bir sorunun temsilidir, semptomudur. Semptom en sık konuşma bozukluğu, konuşma geriliği ya da seçici konuşmamazlık (selective mutizm) olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir.
Konuşma organlarının kas zayıflığı, paralizisi ya da koordinasyon problemine bağlı olarak konuşma seslerinin akıcılığı ve/veya ses problemlerinin bir arada ortaya çıkmasıdır.
Dil ve konuşmanın gecikmesi erken doğum, kromozom anomalileri, motor gelişim geriliği, işitme kayıpları, genetik bozukluklar, ailede gecikmiş dil öyküsü, zeka geriliği, yarık dudak/damak, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk, çevresel koşullar, uyaranların az olması, anne-babanın tutum hataları gibi birçok nedene bağlı ...
Konuşma; yaş ile gelişen bir süreçtir. Yaşa göre konuşma geriliği yaşanıyorsa, sesler doğru çıkarılamıyorsa ya da hiç konuşulmuyorsa bu durum konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Normal konuşma sürecinin dışına çıkıldığı durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Fiziksel nedenler operasyonlar ilaç tedavileri ve egzersizler ile çözümlenebilir. Ancak akıcı konuşma bozukluğu, fiziki açıdan sorun olmadığı halde kelimeleri düzgün çıkaramama gibi konuşma bozuklukları ise sadece uzman yardımıyla egzersizler ve dersler vasıtası ile çözümlenebilir.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri