Ağır bir enfeksiyon geçirdiyseniz, uzun süreli bir yolculuk yaptıysanız, sarsıntılı bir yolculuk yaptıysanız bunlardan sonra o mikron kanalında çok küçük olan o kristaller yerinden oynayıp tüm denge sitemizi bozabilir.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Kulak kristali oynaması tedavisi genellikle özel manevralar ve egzersizleri içerir. Epley Manevrası, iç kulaktaki kristallerin doğru konumlarına yerleşmesini sağlamak amacıyla baş dönmesini tetikleyen kristallerin başka bir bölgeye yönlendirilmesini hedefler.
Aydın şöyle sıraladı: "Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi), sersemlik, bayılma hissi, denge kaybı, baş dönmesinmm k den kaynaklanan bulanık görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz."
İlgili 39 soru bulundu
Herhangi bir ilaca gerek olmaksızın sadece o kayan kristali yerine yerleştirme manevraları yapıyoruz. Eğer tanı kristalse bunun tedavisi beş dakika sürüyor. Başarı oranı da yüzde doksanın üzerinde. Tabii bu manevrayı yani tekrar düzelttikten sonra kristali hastalardan üç gün biraz sabretmesini bekliyoruz.
Baş dönmesi yaşandığı sırada 2 kaşık bal ve 1 kaşık sirkeyi karıştırarak tüketirseniz, dönme hissi azalacaktır. Badem, magnezyum açısından zengin bir besin olduğundan tansiyonu dengeleyerek vertigonun yarattığı baş dönmesine karşı kullanılabilir.
Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır. Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir.
Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır. Sakız çiğneyen vertigo hastalarının bu durumu daha kolay atlattığı bilinir.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Baş dizlere doğru uzatılır ve 30 saniye boyunca yere değdirilir. Rahatsız olan kulak yönünde baş döndürülür ve 30 saniye beklenir. Baş hızlıca kaldırılır ve dört ayak üzerinde 45 derecelik açıda tutularak 30 saniye beklenir. Ardından baş dik olacak şekilde yukarı kaldırılır ve manevra tamamlanır.
Kafa travmaları: Kafa bölgesine gelen darbeler ya da kafa travmaları, kulak kristallerinin yerinden oynamasına sebep olabilir. Aşırı stres: Stres, iç kulak bölgesindeki dengenin bozulmasına yol açabilir ve buna bağlı olarak kulak kristallerinin hareket etmesine neden olabilir.
Kulak kristallerinin yerinden oynamasının bilinen en sık nedeni kafa travmalarıdır. Başa gelen darbeden sonraki günlerde ortaya çıkar.
İç kulak iltihabı ve enfeksiyonları veya Meniere hastalığı gibi durumlar, tansiyonu etkileyebilir ve yükselmesine yol açar. İç kulaktaki kan akışının azalması veya düzensizliği, tansiyon yükselmesine katkıda bulunur.
Eğer günlük su ihtiyacınızı almıyorsanız ve çok az su içiyorsanız, vücudun dengesi bozulacağı için vertigoyu bedeninize çağırabilirsiniz. Susuz kalan kişilerin bu hastalığa eğilimi daha yüksektir. Her hastalığı tetikleyen alkol ve sigara alışkanlığı, vertigonun da nedenleri arasındadır.
Vertigo genelde kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun yarattığı baş dönmesi çok şiddetliyse ve çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünüp vertigoyu yönetmenizi ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı tedavi seçenekleri sunmasını sağlamalısınız.
Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için). Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin. Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin.
Vertigosu olanlar yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Vertigo tedavisi için sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Vertigo'yu tetikleyen besinler içerisinde aşırı şekerli ve aşırı tuzlu yiyecekler vardır. Beslenmenin vertigo üzerindeki etkisi büyüktür.
Baş dönmesi ve düşmeler sık karşılaşılan problemlerdir. Banyonuzda ve duşunuzda kaymayan paspaslar kullanın. Banyonun zeminine oturmak ya da ayakta duş̧ yapmak yerine bir banyo sandalyesi kullanın.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
İçindekiler: Maydanoz, Labada, Sığır Kuyruğu, Avakado Yaprağı, Yarpuz. Net 90 Gr. ± 2 Gr. Kullanım: Bir Su Bardağı Kaynar Suya Bir Tatlı Kaşığı Karışım Çay Ekleyip 20 Dk.
Göz Hareketleri Egzersizi: Başınızı sabit tutarken sadece gözlerinizi sağa-sola, yukarı-aşağı hareket ettirme egzersizleri dengeyi iyileştirmede yardımcı olabilir. Baş Döndüren Hareketlerden Kaçınma Egzersizi: Vertigo yaşadığınızda, ani baş dönmesine neden olabilecek hızlı baş hareketlerinden kaçınmak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri