Kişiler arası iletişim engelleri, esas itibari ile kişilerin birbirleriyle tam ve doğru bir şekilde iletişim kurmalarını ve anlaşmalarını engelleyen her türlü faktörü içine alan bir durumdur (Gürüz & Eğinli, 2008: 209).
İletişim sürecinde kişisel özelliklerden kaynaklanan engeller, ön yargılar, görüş ayrılıkları, algılama düzeyindeki farklılıklar, sosyo-kültürel farklılıklar ve kişilerin bilgi seviyesindeki uyumsuzluklar ile tutum ve davranışlarıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Dargınlık, anlaşmazlık, yanlış anlama ve yorumlama, ön yargı, görüş farklılıkları de iletişimi engelleyen gürültü tipleridir.
Araştırmada, okullarda politik düşünce farklılıklarının olması, yazışmaların zamanında yapılmaması, öğretmenlerin teknolojiye uyum sağlayamamaları, birbirlerine karşı olumsuz tutumlarının olması, kullanılan dilin ve üslubun uygun olmaması ile kelimeleri yetersiz kullanmaları önemli iletişim engeli olarak görülmüştür.
Kurulamayan iletişim sonucu bireyde ortaya çıkan sıkıntı hali ve stres insan metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireyin yaşadığı iletişimsizlik mutsuzluğa, depresyona ya da üzgün bir ruh haline sebep olabilmektedir. Bu da genel olarak kişinin hayatının her alanına sirayet eder ve yaşam kalitesini düşürür.
Küçümseme: Karşımızdaki kişiye karşı incitici ve küçük düşürücü sözler kullanmak. Etiketleme: Karşımızdaki kişiyi “pislik”, “zavallı” gibi ya da daha kötü kelimelerle tanımlamak. İğneleme: Üstten bakan tutumlar, ses tonu ve kelimeler kullanmak. Karşı Saldırı: Eleştiriye eleştiriyle karşılık vermek.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Psikolojik Engeller
İletişim engelleri arasında yer alan psikolojik engeller, iletişim sürecini hem duygusal hem de zihinsel etkenler nedeniyle zorlaştıran engellerdir. Bir kişinin psikolojik durumu, fikri, bilinci, duygu, tutum ve davranışı iletişim engeline neden olabilir.
ÖRGÜTSEL İLETİŞİMDE KARŞILAŞILAN ENGELLER
İnsanların iletişim ihtiyaçlarının farkında olmamaları, İnsanların iletişimin ne olduğunu tam olarak kavrayamamaları, İletişimin ne kadar önemli olduğunun farkında olmamaları, İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri ve iletişim.
İletişimin bozucu engelleri şu faktörlerden kaynaklanır: ✓İnsanların, iletişime olan ihtiyaçlarının farkında olmamaları, ✓İnsanların iletişimin önemini yeterince kavrayamamaları, ✓İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri. faktörlerdir.
İletişim sürecini olumlu yönde etkileyen en temel faktör öncelikle empati kurmaktır. İletişimde insanların birbirleri ile göz kontağı kurması da iletişimi olumlu yönde etkileyen bir diğer etmen olmaktadır. Göz teması kurarak iletişim sağlayan kişiler daha dikkatli ve etkili olur.
Ailede çocuğun birey olarak görülmemesi, kuşak çatışmalarından kaynaklı karşılıklı iletilerin çözülüp anlaşılamaması, duygu ve düşüncelerin açıkça söylenmemesi, rahat konuşamaması gibi kişiler arası iletişim engelleri ailedeki iletişimi olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri