Erkeğin başı ve kolları açık okuması tenzihen; kadının ise, tahrimen mekruhtur. Erkeğin şortla okuması da böyle tahrimen mekruhtur.
Kur'an- Kerim, temiz yerlerde, avret yerleri kapalı olan kimselerin yanında, onu dinlemeleri şartı ile açıkca okunabilir. Pis yerlerde veya avret yerleri açık olanlarla, başka işle uğraşanlar yanında açıkca okunması mekruhtur.
Sual: Kur'an okurken nelere dikkat etmek gerekir? Kur'an-ı kerim okurken şu edeplere dikkat edilmelidir: 1- Abdestli olarak, temiz bir yerde kıbleye karşı diz üstü oturmalıdır! Erkekler başı açık okumamalı, hiç değilse bir takke giymelidir!
Selamünaleyküm. İleri derecede çıplak olmadıkça okunan Kur'an'ı dinlemenizde sakınca yoktur.
2-Kişi abdestli ve temiz olmalı. ( Cünüp veya adetli halde bulunmamalıdır.) 3-Kur'an okuyacağımız yer ile kıyafetimiz temiz olmalıdır. 4-İmkân nispetinde kıbleye doğru dönmeli ve dizüstü oturmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Erkeğin başı ve kolları açık okuması tenzihen; kadının ise, tahrimen mekruhtur. Erkeğin şortla okuması da böyle tahrimen mekruhtur.
Hayız, nifas ve cünüp durumlarında dua ayetlerinin dışında hiçbir ayet okunmaz. 2. Eğer mümkünse Kuran-ı Kerim'i kıbleye dönüp okumalıyız. 3. Kuran-ı Kerim'i okurken elbisemizin temiz olması gerekir. İdrar, kan ve pislik bulaşmış kıyafetlerle Kur'an okunmaz.
Bir bayanın Kur'an-ı Kerim okurken başını örtmesi farz mı veya Kur'an okurken bayanın başı örtülü olup boynu gözükse olur mu? Kur'an okurken namazdaki gibi bir tesettür şart değildir, müstehcen olmaması yeterlidir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Değerli kardeşimiz, Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir. Çünkü kadının Kur'an okurken başını ve kollarını örtmesinin farz olduğunu gösteren bir bilgi yoktur. Bununla beraber başı örtülü olarak okumaları iyi olur.
Hayır, pardösü giymek farz değildir. Müslüman kadının giyiminde esas mesele, tesettürü sağlamasıdır. Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Avret yerlerini gösterecek kadar ince, vücut hatlarını belli edecek kadar dar elbise giyilmemelidir. Bunun dışında, her erkek ve kadın, avret yerlerini örtmek kaydıyla şahsî ve mahallî zevkine, kültürüne, şart ve imkânlarına göre giyinebilir.
Ayrıca Yahudilere benzemekten dolayı Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından men edildiği söylenmiştir. (Alusî, Tefsiri) Kur'an-ı kerim okurken ve zikrederken öne arkaya veya sağa sola sallanmak tavsiye edilen bir davranış olmamakla birlikte herhangi bir sakıncası yoktur.
Evet. Sual: Yatakta Kur'an okurken, ayakları uzatmak caiz midir? Yorgan altında ve bacaklar bitişik vaziyette saygılı bir vaziyette, ezberden okumak caizdir. Ayakları toplayarak okumak daha uygun olur.
Dini konularda bayanların başlarını örtmesi gelenek haline gelmiştir. Sadece namaz için mezheplerde farz şartı getirilmiştir. Onun dışındaki yerlerde başının örtülmesine dair açık ayet, hadis yoktur. Ama, Türkler saygı gereği, bu tür konularda başını örtmeyi gelenek haline getirmişlerdir.
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Kur'an okunduğu zaman müslümanın onu dinlemesi gerekir.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Kur`ân-ı Kerîm okunurken yatmayıp oturmayı ona saygıyla alâkalı görmediği için yatan birisinin yanında okumanın ise bir sakıncası olmamalıdır. Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Sadece kendi duyacağı kadar okuyorsa her zaman okuyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri