1876 Alexander Graham BELL elektrik telleri üzerinden ilk insan sesini iletmeyi başarmış ve bu aletin adına Tele – Phone, yani uzaktan konuşma adını vermiştir.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
En eski taş aletler ise 2.5 ve 2.6 milyon yıl öncesine (Haviland vd. 2008: 145-146) kadar gitmektedir. İşte bu kanıtlar aynı zamanda insanın iletişim kurmaya başladığının da göstergesidir.
İletişim kavramı, ilk olarak jest ve mimiklerle, belli belirsiz çıkarılan seslerle başlamıştır. İletişim zamanla gelişme gösterdikçe dillerin ortaya çıkışı gerçekleşmiştir.
İnsanoğlu, tarihsel dönemin başlangıcından itibaren düşüncelerini ve hislerini ifade etme isteği içinde olmuştur. İletişim sözcüğü, Latince kökenli olup, İngilizcede 'communication' sözcüğü ile ifade edilir. İlk dönemlerde insanlar, mağaralarda resim çizerek ya da el-kol hareketleri ile iletişim kurmuşlardır.
İlgili 17 soru bulundu
İnsanlar avcı ve toplayıcı topluluklar halinde yaşarlardı. İnsanlar işaretleşerek ve kısıtlı olarak sesler çıkararak iletişim kurarlardı. Bugün konuşurken kendimizi hala ellerimizle ve kollarımızla ifade ediyor olmamız bu sürecin sonucudur.
Graham Bell icat etmiştir ancak Thomas Edison tarafından geliştirilmiştir. Ahizeli telefonun icadıyla iletişim büyük bir devrim geçirmiştir. Thomas Edison tasarlamıştır ve Fonograf ile çok fazla ün kazanmıştır.
Wilbur Schramm, Amerika Birleşik Devletleri'nde iletişim bilimleri alanının kurucusu olarak kabul edilir. Schramm, iletişimin bir disiplin olarak yerleşmesinde ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversiteler arasında iletişim bilimleri bölümlerinin kurulmasında son derece etkili olmuştur.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır.
2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Kaynakİletinin ilk çıktığı yerdir. İletiyi gönderen; kişi, topluluk ya da kuruluş olabilir. 2.
Aristoteles İletişim Modeli
İletişim süresini ilk olarak Aristoteles'in modelleştirdiği kabul görmektedir. Bu model diğer iletişim modellerinin de çıkış kaynağıdır. Aristoteles'e göre iletişim doğrusal bir süreci takip eder, tek yönlüdür ve karşıdakini etkileyebilmeyi amaçlar. İletişimde 3 temel unsurdan söz edilir.
İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
İletişim alanındaki çalışmaların kökeni, insanların iletişim kurma ihtiyacıyla ortaya çıkmıştır. Ancak, modern anlamda iletişim çalışmaları ilk olarak ABD'de gelişmiştir.
Alexander Graham Bell (3 Mart 1847, Edinburg, İskoçya - 2 Ağustos 1922, Baddeck, Kanada), telefonun icadı ile tanınan İskoç bilim insanıdır.
İletişim dünyasında elektrik ve elektronik devrimi olarak isimlendirebileceğimiz dönem 19. Yüzyılın ortalarında başlamış ve bu dönem en az basımevleri kadar büyük değişim ve dönüşümlere yol açmıştır.
ABD'li mucit Alexander Graham Bell'in 10 Mart 1876'da yardımcısı Thomas Watson ile yaptığı ilk telefon görüşmesi, iletişim alanında yeni bir dönemin kapılarını araladı.
Kısaca değinilecek olduğunda tarihin uzandığı ilk zamanlardan itibaren sırasıyla mağara resimleri, heykeller, çivi yazıları, yazılı basım araçları, faks, fotoğraf, televizyon bilgisayar, internet ve akıllı telefonlar görsel iletişim araçları olarak kullanılmıştır/kullanımaktadır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri