kişisel iletişim engelleri, bireylerin kendi duygu, düşünce ve davranışları ile ilgili yaşadığı sorunlar ve bu durumların başkalarıyla olan ilişkilerine etkisidir. Bu engeller; önyargılar, anlamama, yanlış anlama, empati eksikliği, çatışma ve stres gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Kişisel Engeller:
Kişisel engeller doğrudan gönderici ve alıcı ile bağlantılı olan engellerdir. Bunlar kişiler kültürel birikimlerinden, alışkanlıklarından, anlayışlarından, tecrübelerinden, taleplerinden ya da duygularından kaynaklanabilir.
Araştırmada, okullarda politik düşünce farklılıklarının olması, yazışmaların zamanında yapılmaması, öğretmenlerin teknolojiye uyum sağlayamamaları, birbirlerine karşı olumsuz tutumlarının olması, kullanılan dilin ve üslubun uygun olmaması ile kelimeleri yetersiz kullanmaları önemli iletişim engeli olarak görülmüştür.
İletişim sürecinde yer alan kişilerin sahip olduğu kişisel özelliklerden kaynaklanan bu engeller arasında ön yargılar, görüş ayrılıkları, algılama düzeyindeki farklılıklar, sosyo-kültürel farklılıklar, kişilerin bilgi seviyesindeki uyumsuzluklar ile kişilerin birbirlerine karşı olan tutum ve davranışları bulunmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Dargınlık, anlaşmazlık, yanlış anlama ve yorumlama, ön yargı, görüş farklılıkları de iletişimi engelleyen gürültü tipleridir.
Öte yandan, iletişimi olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında kaba ve anlaşılmaz bir dil kullanımı, sorulan sorulara doğru ve yerinde cevaplar verememe ve fikir beyan ederken tutarsız ve karmaşık olma bulunmaktadır.
ÖRGÜTSEL İLETİŞİMDE KARŞILAŞILAN ENGELLER
İnsanların iletişim ihtiyaçlarının farkında olmamaları, İnsanların iletişimin ne olduğunu tam olarak kavrayamamaları, İletişimin ne kadar önemli olduğunun farkında olmamaları, İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri ve iletişim.
Tutar (2009)'a göre ise iletişimin engelleri:
Yapıcı engeller, bozucu engeller, kanal engelleri ve teknik engeller olmaya üzere dörde ayrılır. 1- Kişisel unsurlar: Alıcının ve vericinin mesajı kodlarken veya iletirken gerekli dikkati göstermemelerinden kaynaklanan engellerdir.
– duyarsız davranmak da iletişim engelleri arasında sayılmaktadır. İletişime beden diliyle destek vermemek: İletişim kurduğumuz kişiye dönük olmamak, konuşmanın içeriğine uygun tepkileri vermemek, yüz ve beden hareketlerimizle iletişimi desteklememek iletişimin istenilen düzeyde kurulmasını engelleyebilir.
İletişim engellerine örnek olarak aşırı bilgi yüklemesi, seçici algılar, çalışma ortamındaki dedikodular, semantik, cinsiyet farklılıkları vb. verilebilir.
Küçümseme: Karşımızdaki kişiye karşı incitici ve küçük düşürücü sözler kullanmak. Etiketleme: Karşımızdaki kişiyi “pislik”, “zavallı” gibi ya da daha kötü kelimelerle tanımlamak. İğneleme: Üstten bakan tutumlar, ses tonu ve kelimeler kullanmak. Karşı Saldırı: Eleştiriye eleştiriyle karşılık vermek.
İletişim sürecini olumlu yönde etkileyen en temel faktör öncelikle empati kurmaktır. İletişimde insanların birbirleri ile göz kontağı kurması da iletişimi olumlu yönde etkileyen bir diğer etmen olmaktadır. Göz teması kurarak iletişim sağlayan kişiler daha dikkatli ve etkili olur.
Ailede çocuğun birey olarak görülmemesi, kuşak çatışmalarından kaynaklı karşılıklı iletilerin çözülüp anlaşılamaması, duygu ve düşüncelerin açıkça söylenmemesi, rahat konuşamaması gibi kişiler arası iletişim engelleri ailedeki iletişimi olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
İnsanlar arasında kişilik özellikleri, çevresel faktörler, yetiştiriliş tarzları, değer yargıları, tecrübeleri, bakış açısını farklılıkları gibi bir çok alanda farklılıklar vardır. Bu farklılıklar insanların kullandığı iletişim yöntemlerini ve kurduklarını iletişimi de etkilemektedir.
İletişim sorunları olarak; duygu ve düşüncelerini açıkça söyleyememek, rahat konuşamamak, yaş ve sosyal statü olarak daha büyüklerle rahat konuşamamak, bir arkadaş grubuna girememek, karşıt cinsle arkadaş olamamak belirtilmektedir(5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri