Bu iletişimi etkileyen, kopukluk yaratan birçok neden vardır; güvensizlik, tutarsızlık, farklılıklar, statü, yaş bunlar temel etkenlerdir. Günümüzün en büyük problemlerinden biridir iletişimsizlik. Zaman zaman kendimizi ifade edemez, karşı tarafı da anlamayız bazen sonuçları büyük yıkımlar olur.
Kurulamayan iletişim sonucu bireyde ortaya çıkan sıkıntı hali ve stres insan metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireyin yaşadığı iletişimsizlik mutsuzluğa, depresyona ya da üzgün bir ruh haline sebep olabilmektedir. Bu da genel olarak kişinin hayatının her alanına sirayet eder ve yaşam kalitesini düşürür.
İletişimsizlik sorununun çözümünde etkili yöntemlerden biri, bireylerin iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmalarıdır. Empati kurma, dinleme ve doğru ifade etme gibi temel iletişim becerileri üzerinde çalışarak, daha sağlıklı ilişkiler kurulabilir.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
İletişim problemleri, aile içinde veya özel ilişkilerde her iki tarafından duygu ve düşüncelerini açıklıkla ifade etmemesi ve tarafların birbirlerinin beklentilerini karşılayamaması sonucu ortaya çıkar. İletişim de oluşan problemler bazen taraflar arasında iletişimin tamamen kopmasına bile sebebiyet verebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Psikolojik engeller, iletişimin duygusal ve zihinsel yönlerinden kaynaklanan sorunlardır. Önyargılar, düşmanca tavırlar, güvensizlik, stres ve yargılar gibi durumlar, insanların birbirlerini anlamasını ve empati kurmasını zorlaştıran önemli iletişim engelleridir.
Yüz ifadelerini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Vücut dilini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Ses tonunu doğru bir şekilde anlama veya kullanmada zorluk çekme. Konuşma ritimlerinde, tonunda veya ses yüksekliğinde anormallikler.
Bu iletişimi etkileyen, kopukluk yaratan birçok neden vardır; güvensizlik, tutarsızlık, farklılıklar, statü, yaş bunlar temel etkenlerdir. Günümüzün en büyük problemlerinden biridir iletişimsizlik. Zaman zaman kendimizi ifade edemez, karşı tarafı da anlamayız bazen sonuçları büyük yıkımlar olur.
Becerilerinizi geliştirebileceğiniz birçok yöntem vardır. Yeni ortamlara girip yeni insanlarla tanışmak, bu konudaki sempozyumlara katılmak, grup çalışmalarında rol almak, sunum yapmak gibi çeşitli yöntemleri deneyebilirsiniz. Hitap ve ses tonunuzu etkin kullanabilmek için diksiyon kursuna gidebilirsiniz.
Kalp hizasında yapılması halinde karşıdakine kalbini kapattığını ve artık bir şey ifade etmediğini anlatır. İletişime kapalı anlamına gelen kol kavuşturması, genelde sevilmeyen ve sohbet edilmek istenmeyen bir kişiye karşı bu tavır sergilenir. Ama bazı insanlar alışkanlık yaparak bu hareketi sergileyebilirler.
Solmuş (2004) ise kişiler arası iletişim engellerini fiziksel mesafe, bakış açısındaki farklılıklar, yargılara varma, anlamsal problemler, süzgeçten geçirme, grup içi dili (jargon), seçici dinleme, statü farklılıkları, zaman baskısı, göndericinin kredisi, aşırı iletişim yükü olarak ortaya koymuştur.
Başkalarının düşüncelerini doğru anlamak, etkili bir iletişimin olmazsa olmaz koşuludur. Göz teması kurmak ve jest ve mimikleri doğru kullanmak da etkili iletişimin önemli unsurlarıdır.
İletişim kurmamak mümkün değildir
Sessiz kalmak bile bir mesajı iletmenin yollarından biridir. Yani iletişim kurmamak mümkün değil. İletişimsizlik diye bir şey yoktur. Sözlü ya da sözsüz hiçbir şey yapmadan dursak bile karşı tarafa bir şeyler iletiriz.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişim sürecini etkileyen ve çalıştıran unsurlar şunlardır: dil, beden dili, jest ve mimikler, tutum ve davranışlar, konuşma ortamı ve karşılıklı etkileşim. Etkili iletişimin sağlanabilmesi için, dilin doğru ve net kullanılması gerekir.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır.
Sosyal iletişim bozukluğu ya da iletişim eksikliği, sosyal dili kullanma konusunda güçlük çekme ve pragmatik iletişim olarak da ifade edilen iletişim becerilerinde zayıf olma durumu olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri