Ilgın, İç Anadolu Bölgesi'nde Konya iline bağlı bir ilçedir.
Konya ili Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır. Yüzölçümü 41.001 km2'dir. Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir.
Türkiye İstatistik Kurumunca 2021 yılı adrese dayalı Nüfus Kayıt Sistemi veri tabanına göre İlçemizin toplam nüfusu 53.638'dir. İlçe merkezinde bulunan 13 mahallede 32.933 kişi, İlçe merkezi dışında 43 Mahalle de 20.705 kişi yaşamaktadır.
Kurşunlu Cami, Kervansaray, Çukur Cami gibi tarihi yapılara sahip. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Ilıca olarak bahsetmiş bu şehirden. Atatürk'ünde ziyaret ettiği bu şehirde vücut ısısında, şifalı sıcak su çıkıyor. Dünya'da sadece Japonya ve Ilgın'da vücut ısısında doğal sıcak su çıkmaktadır.
Ilgın ilçesi yedi belde (ikisi bucak) ve otuz beş köy yerleşmesine sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
Ilgın, İç Anadolu Bölgesi'nde Konya iline bağlı bir ilçedir. Güney Batısında Selçuklu, Doğusunda Kadınhanı; Batısında Akşehir, Doğanhisar, Tuzlukçu; kuzeyinde Yunak; Güneyinde Derbent, Beyşehir ve Hüyük ilçeleri ile çevrilidir.
Kuruluş tarihi çok eskilere dayanan Ilgın,Cumhuriyet öncesinde de kaza merkezi durumunda bulunmaktaydı. Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Konya ya bağlı bir ilçe olma hüviyetini korumuştur.
Konya'nın Ilgın ilçesinde "in peyniri" olarak da bilinen "Kembos peyniri" mağarada olgunlaşmaya bırakıldı. Gökçeyurt Mahallesi'nde, lezzetiyle nam salan "Kembos mağara peyniri", yüzyıllardır aynı yöntemle, derinliği 400 metreyi bulan mağarada saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor.
Konya - Ilgın arası otobüs bileti fiyatları 120.00 TL'den başlamaktadır. Bu seferler için ortalama bilet fiyatları yaklaşık olarak 120.00 TL'dir.
3. “Kaplıca” anlamındaki Germ kelimesi, tek başına Ilgın'ın adı olarak kullanıldığı gibi çoğunlukla Ab-ı Germ (Ilık Su, Kaplıca) terkibiyle de kullanılmıştır. 4. Yine kaplıcanın varlığı sebebiyle "Ilık su, ılığın" anlamında Ilgın ve Ilgun isimleri de tarihi kaynaklarda ilçeyi tanımlamak üzere kullanılmaktadır.
Yalova'nın nüfus yoğunluğu ise 285 olarak gerçekleşti. 622 bin 846 nüfusla Konya'nın en büyük ilçesi oldu. Merkez ilçelerden Meram'ın nüfusu 346 bin 366, Karatay'ın ise 308 bin 983 oldu.
Ilgın - Konya arası yaklaşık olarak 79 km'dir. Kamil Koç ile Ilgın - Konya seyahatiniz tahmini olarak en az 55 dakika saat sürer.
2022 yılı istatistiklerine göre son durum şöyle: - 3 milyon 147 bin 818 kişi ile Bursa en kalabalık dördüncü şehir. - 2 milyon 619 bin 832 kişiyle Antalya beşinci sırada. - Altıncı sırada ise 2 milyon 277 bin 17 kişiyle Konya var.
İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir.
En fazla komşu ile sahip olan Konya'nın etrafını Ankara, Eskişehir, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon, Mersin, Aksaray ve Niğde çevrelemekte olup 10 milyondan fazla insana komşu durumundadır.
Adana - Ilgın arası yaklaşık olarak 376 km'dir. Kamil Koç ile Adana - Ilgın seyahatiniz tahmini olarak en az 4 saat 10 dakika saat sürer.
Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Konya denilince akla tabi ilk önce etli ekmek gelir fakat sadece meşhur olan yemeği o değildi, diğer yemekleri; Bamya çorbası, çebiç, fırın kebabı, arabaşı çorbası, Mevlana böreği de en bilinenler arasındadır.
doğu karadeniz yöresinde yaşlılar tarafından ılık anlamında kullanılan bir kelime.
15. yüzyılda Karamanoğulları döneminde Turgut Oğlu Pir Hüseyin Bey tarafından yaptırılmıştır. Etrafı sonradan doldurulduğundan yol seviyesinden 1.5 metre aşağıda kalmıştır. Bu sebepten halk arasında "Çukur Camii" olarak anılır.
Konya ilçeleri; Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri