Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 18'inci maddesi, kredi borcu yasal takip sürecine dair esaslar içerir. Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Kredi Geç Ödeme Kanun Düzenlemesi
Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Fakat banka prosedürlerine dahilinde borcun tümünün ödenmesi de talep edilebilir. Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gerekir.
Kredi erteleme ve kredi kartı borcu erteleme nasıl yapılır? Bankalar açıklama yaptı! - Güncel Haberler. QNB Finansbank'tan yapılan açıklamaya göre, kredi kullanan bireysel ve tüzel müşteriler, ödeme sıkıntısı çekmeleri durumunda bankaya başvurarak kredi anapara, faiz ve komisyon ödemelerini 3 ay erteleyebilecek.
Böyle bir durumda bankalar, müşterilerine süre tanır. Kredi borcu yaklaşık 90 gün boyunca ödenmediği takdirde kişilere ihtarname gönderilerek yasal takip süreci başlatılır. Aynı zamanda yasal takibe ek olarak, ödenmeyen süre için banka tarafından ana para üzerinden belirli bir oranda faiz uygulanır.
İlgili 38 soru bulundu
Kredi borçlarında yasal takip sürecinin başlayabilmesi için üst üste iki kredi vadesinin ödenmemiş olması gerekir. Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Bankalar, ödemelerinizin gecikmesi halinde size bunu gecikme faizi olarak yansıtacaktır. Gecikme faizi ise yasal olarak krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranının en fazla %30 fazlası olabiliyor. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanmanız durumda, aylık gecikme faiziniz en fazla %1,30 olacaktır.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi halinde bunu gecikme faizi olarak yansıtır. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi kullanılırken sunulan faiz oranının en yüksek %30 fazlası kadar olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması durumunda aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olacaktır.
“Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur” sorusunun cevabı da kredi ile aynı: 90 gün sonunda borcunuzu ödemezseniz yasal takip başlar. Banka avukatları ile muhatap olur ve kara listeye gireceğiniz gibi icralık da olabilirsiniz.
Kredi Kartı Borcu Ne Kadar Ertelenebilir? Bankaya olan kredi kartı borçlarınızın ne kadar erteleneceği ile ilgili yasal bir düzenleme yoktur. İlgili süreler bankalar tarafından düzenlenir. Bu bağlamda borçları bir sonraki döneme ya da 3 ay sonrasına erteleyebilmek mümkündür.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Mevcut ödeme planından farklı taksit sayısı ve ödeme tarihleri belirlenebilmesi ise yönetmelikte tarafların mutabakatına bırakılıyor. Yani, tüketicinin taksit sayısı ve ödeme tarihi değişikliği talebine, kredi veren kurumun onay vermesi gerekiyor.
Yasal takibe düşen borç ödenmezse borçlu tarafa ihtarname çekilir. İhtarname borçlu tarafın eline ulaştıktan sonra borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Bu sürenin sonunda da borç ödenmezse icra takibi başlatılarak borçların icra yoluyla tahsili sağlanır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Kişinin yasal takibe düşen borçlarını tamamen kapatmasının ardından sicilinin temizlenmesi için 5 yıl geçmesi gerekir. Sonrasında da hemen yüksek meblağlarda kredi çekemeyebilir veya yüksek bir limite sahip kredi kartı talebinde bulunamayabilirsin.
Borç ödemesindeki gecikmeler kredi notunu düşürüyor
Ödemelerin gününde ve düzenli yapılması kredi notunu yükseltiyor. Borçların geri ödenmesinin gecikmesi ya da temerrüde düşmesi kredi notunu düşürüyor.
Tazyik hapsi, kötü niyetli olarak yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişileri zorlamak için uygulanır. Dolayısıyla hapse girince borç silinmez. Hatta faiz işlemeye devam eder.
Bu durumda kredi borçlusunun üst üste iki kredi taksit ödemesini yapmaması halinde, verilen 30 günlük süre içerisinde genel olarak kefil de bilgilendirilerek uyarılır. Eğer bu 30 günlük süreç içerisinde ödeme yapılmaz ise öncelik kredi borçlusu olarak tüm yasal süreçler kefile de uygulanır.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Yasal Takip Başlarsa Ne Olur? Ödenmeyen borçlar yüzünden yasal takip başlatılırsa, banka müşterinin kısa bir süre içinde borçlarını ödemesini talep eder. Bu süre boyunca kişiye ödeme konusunda sözlü ya da yazılı olarak hatırlatmalar yapılabilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri