Araç kaç tekerlekli olursa olsun, üzerinde eksik sayıda lastik var ise ağır kusur kabul edilir. Araçlarınızın lastiklerinin yanak kısmında oluşmuş balonlar ağır kusur sayılmaktadır. Lastiklerde tehlike arz edecek yarıklar, yırtıklar ve kesikler var ise ağır kusur sınıfına girmektedir.
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Araç muayenelerinde lastik ebatlarınız kadar lastiklerinizin son durumuna da bakılmaktadır. Diş kalınlıkları 1,6 mm altında ise araç muayenesinden geçmesi imkansızdır. Aracınız için belirtilen uygun ölçülerde olan lastiklerin markalarının farklı olması bir sorun teşkil etmemektedir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
İlgili 31 soru bulundu
Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasını kontrol ettiklerini anlatan Alan, "Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden ...
Araç kaç tekerlekli olursa olsun, üzerinde eksik sayıda lastik var ise ağır kusur kabul edilir. Araçlarınızın lastiklerinin yanak kısmında oluşmuş balonlar ağır kusur sayılmaktadır. Lastiklerde tehlike arz edecek yarıklar, yırtıklar ve kesikler var ise ağır kusur sınıfına girmektedir.
Bu nedenle, araç muayenesinde lastik ebatlarına dikkat edilir ve uygun olmayan lastikler ağır kusur olarak değerlendirilir. Araç muayenesinde, lastiklerin yanak yüksekliği, lastik jant çapı, hız endeksi ve yük endeksi gibi özelliklerine bakılır ve araç üreticisinin önerdiği ebatlara uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Evet muayeneden kalır lastik ebatı orjinal olmalı. Lastik çapınız da büyüyecek aracınızı zorlar. Hızlanma ve yakıt tüketimini olumsuz etkiler.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Eğer ceza yemek istemiyorsanız; evet teknik olarak dört mevsim lastik, kış latiği yerine geçer. Eğer iki farklı lastik tipinden aynı performansı bekliyorsanız; hayır geçmez.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastiğin bir kenarına cetveli yerleştirin ve lastiğin başlangıç noktasından itibaren diğer ucuna kadar ölçüm yapın. Yasal minimum derinlik sınırı genellikle 1.6 mm'dir. Eğer lastiğinizin derinliği bu değerin altındaysa, lastiği değiştirmeniz gerekebilir.
Hiç bir şey olmaz. Zira aynı model, aynı ağırlığa ve sadece konfor açısından farklı donanımlara sahip araçların farklı ebatlarda(Hem yanak, hem kesit) lastiklerle piyasaya sürüldüğünü biliyoruz. Örneğin benim aracın 16 jant ve 17 jant olmak üzere iki seçenekte piyasaya sürüldüğünü biliyorum.
Patlak lastikle, tekerleğe zarar vermeden birkaç yüz metre gidebilmek mümkün. Tabii bunun için hızınızın saatte 30 kilometrenin altında olması gerek.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Denetlemeler kapsamında kışlık lastik zorunluluğu kurallarına uymayanlar için idari para cezası uygulanıyor. İlgili kuruluşlar, 2023 ile birlikte yeni Trafik İdari Ceza Rehberi'ni yayınladı. Yeni yıl ile birlikte kış lastiği takmama cezası da güncellenerek 2.568 TL'ye çıktı.
Lastiğin yanağı delinir veya kesilirse, lastiği tamir etmek ve optimum performans için gerekli olan deformasyon özelliklerini eski haline döndürmek mümkün değildir. Bu nedenle bu durumda lastiğin değiştirilmesi gerekir.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Güvenli ve iyi bir sürüş lastiklerinizin ömrünün uzamasına neden olurken patlamasını engeller. Ani duruşlar, ani fren, park ederken lastikleri kaldırıma sürtmek, kimyasallarla temizlik yapmak, yanlış basınçla lastikleri şişirmek çatlakların oluşmasına sebep olur.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
- Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozmayan sürücünün görüş alanındaki her türlü çatlaklar ve kırıklar ağır kusur olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri