İslam dinine göre, din alimlerine düşen, yaşanan zulmü dile getirmektir. Buna karşı gelmektir. Nasıl ki namaz, zekat, hac, kelime-i şahadet getirmek ve oruç tutmak Müslümanlar için farz ise, tüm yaşananların karşısında durarak dile getirmek de o kadar farzdır. Zulme karşı gelmek 6. farzdır.
"Her kim zalim olduğunu bildiği hâlde, yardım etmek için zalimle beraber yürürse (ona destek olursa),o kişi İslâm'dan çıkmıştır." İbn Abbas (r.anhuma)'dan.
Öz: Zulüm, Kur'an-ı Kerim'de en çok kullanılan kavramlardandır. İtikadî, amelî ve ahlâkî anlam alanına sahip olan zulüm kavramı, bir şeyi hak etmediği yere koymak, haksızlık etmek, haddi aşmak, eziyet ve işkence yapmak, aydınlık ve nurun zıddı karanlık gibi anlamlara gelmektedir.
İmamı Azam Ebu Hanife zalim yöneticiye itaat caiz değildir. Ona isyan vaciptir, şeklinde fetva vermiştir. Nitekim kendisi de zalim Emevi ve Abbasi halifeleriyle daima mücadele etmiş ve asla itaat etmemiştir. Nitekim bu Kur'anî davranışının bedelini de zindanda işkence altında can vererek ödemiştir.
Allah'a kulluk yapılmasına ve insanların inançlarını yaşamalarına engel olanlar zalimdir. Halkının hak ve hukukuna riayet etmeyen ve halkını ezen yönetimler zalimdir. Meşru bir gerekçe olmadan herhangi bir cana kıyanlar zalimdir. Sahip olduğu yetki ve hakları başkalarına baskı ve eziyet aracı kılanlar zalimdir.
İlgili 41 soru bulundu
Zalimlerin sonu değişmez. Çünkü zulüm her zaman 'yıllar geçse de kalplerde sönmeyen bir ateştir. ' Eninde sonunda o ateş, zalimi kavurur.
İslam dininin temel ilkesi Tevhid'dir. Zulüm haksızlık yapmak, başkasının hakkını ihlal etmektir. Allah'a şirk koşmak en büyük zulümdür.
Zalimlere meyledip mazlumları desteksiz bırakan, zalimlerle birlikte belâsını bulur. İmam-ı Şâfii rahimehullah; “Kur'an-ı Kerim'de öyle bir ayet vardır ki, zâlimin kalbine ok gibi saplanır, mazlumun gönlüne su serper” buyurdu.
Boyunduruğu altında olan insanlara zulmeden, insanlar arasında adaleti sağlamak yerine güçlüden yana olup haklının hakkını teslim etmeyen kişilere zalim ya da gaddar denir.
Allah zâlimlere, günahkârlara mühlet verir, fırsat tanır, fakat onları neticede cezalandırır. Başkalarına ibret olması için, Cenâb-ı Hak bazı zâlimlerin cezasını dünyada verir.
Zalim, sana gelirse kalkmak, ayakta karşılamak caiz olur. Dinin izzetini ve zulmün kötülüğünü bildirmek için kalkmamak iyi olur. Mümkün ise, nasihat yapılır. Zalimden her zaman uzak kalmak daha iyidir.
Kim haksızlık ettikten sonra tevbe eder ve durumunu düzeltirse Allah da onun tevbesini kabul eder. Allah bağışlayıcı, merhamet edicidir. Ancak kim işlediği zulümden sonra tevbe eder ve (davranışlarını) düzeltirse, şüphesiz Allah onun tevbesini kabul eder. Muhakkak Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.
“İnsanlar bir zalimi görürler de onun zulmüne engel olmazlarsa, Allah'ın (cc) onları genel bir azaba uğratması kaçınılmazdır.” buyuran Allah Resûlü'ne (sas) göre, sessiz kalarak da olsa zalimin zulmünü onaylamak ise herkesi kapsayan bir azaba uğramak anlamına gelir.
Allah, kendisine haksızlık edilen kişi dışında, hiç kimseden açıkça kötü söz söylemesini sevmez. Zulme uğrayan kimse feryad edip, zalimin kötülüğünü söyleyip, ona beddua edebilir.
mazlum / mazlûm
Zulme, haksızlığa uğramış kimse.
Yaşamda elde edemedikleri iyi yaşamı yaşamın ötesinde elde edebileceklerini söyleyen kişilere inanmışlardır. Dolayısıyla bu söz kesinlikle doğrudur. Ezilen insanların zalimlere karşı savaşacak cesareti bulamadığından adaleti Allah' a havale ettiğini belirtir ki çaresizliğin dışa vurumuna çok güzel bir örnektir.
ERZİNCANLILAR - Eğer zalim ısrarla zulme devam ediyorsa bil ki sonu yakındır. Eğer mazlum da ısrarla direniyorsa bil ki zafer yakındır. (Hz.Ali) #aksadabaskınvar #erzincanlılar | Facebook.
Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurdu: "Yüce Allah zalime mühlet verir. (Cezasını hemen vermez, bir müddet için erteler.) Ama gazabını indirmeye hükmettiğinde o kişiyi hiç kimse kurtaramaz." (Buhari, Müslim, İbn Mace).
Mazluma yardım İslam'ın esaslarından biridir. Zâlimin zulmüne mani olmak, ona karşı yapılabilecek en büyük hayırdır. Zâlimin zulmüne engel olmak, mazluma yardımcı olmak sayılır; zulme engel olmamak ise, bir çeşit zulümdür. "İnsan olma haysiyetine sahip olan hiç kimse zulmü sevmez, zâlimin destekçisi olmaz."
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Müslümanların olur olmaz sebeplerle birbirleri aleyhine beddua etmeleri İslâm ahlâkıyla bağdaşmadığını belirtilirken ancak zulme uğrayan kimsenin zalimler hakkında beddua etmesinin caiz olduğunu gösteren âyet ve hadisler de bulunuyor.
Nitekim müfessirlerin çoğu, “Allah kötü sözün alenen söylenmesini sevmez; ancak zulme uğrayanlar hariçtir” (en-Nisâ 4/148) meâlindeki âyetin haksızlığa uğrayanların zalime beddua etmelerine izin verdiğini belirtmişlerdir.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Zulme ve haksızlığa uğramış, hakkı gasbedilmiş, ezilmiş, müstazaf; hakkını arayamayan pasif kimse. Zulüm, haksızlık, acımasızca davranma ve eziyet etme anlamlarına gelir. "Cevr" de aynı anlamdadır.
Çocuğa dini terbiyeyi vermemek; helali, haramı öğretmemek zulümdür. Bir kişinin veya toplumun sıhhatiyle, canıyla, duygularıyla, her ne olursa olsun inançlarıyla oynamak, alay etmek; insanların ve mahlukatın hayatiyet ve süreklilik haklarını engellemek zulümdür.
Bir kimsenin hakkını zorla elinden alan, haksızlık yapan, merhametsiz ve gaddar kimse. Arapça bir kelime olup Arap dilinde mastarı: "Bir şeyi ait olduğu yerin dışında bir yere koymak" anlamındadır. Bir şeyi eksik ya da fazla yapmak yahut zamanının veya mekânının dışında yapmak da zulüm olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri