Tüketilebilecek bir ilikli kemik suyu çorbası ise hem lezzetli hem de sağlıklı bir besin olarak mevcut olmaktadır. Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir.
Tencere yemeklerinde, pilavlarda, çorbalarda lezzetin artmasını sağlayan kemik suyu, alternatif tıpta ve modern tıpta da faydalı bir şifa kaynağıdır. Dokuları yenilediği bilinen kemik suyu, çocuk, genç, yetişkin, her yaştan tüketicinin et ürünlerinin yanında alternatif olarak tüketebileceği doğal bir gıdadır.
İlikli kemik suyunu isterseniz ısıtarak doğrudan içebilir, isterseniz yemeklerinize katabilirsiniz. Hafif ve lezzetli tadı ve güzel kokusu sayesinde rahatlıkla içilebilir. Damak tadınıza göre tuz, zerdeçal, zencefil biber ve limon ekleyebilir günlük diyetiniz içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Estetik müdahalelerin önüne geçtiği bilinen ilikli kemik suyu Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Başta çorbalar olmak üzere pilav gibi çeşitli yemeklere konulan kemik suyu direkt içilerek de kullanılabiliyor.
Kemik suyunu doğrudan içebileceğiniz gibi yemeklerinizi lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Özellikle pilav ve çorbalar için inanılmaz bir lezzet vericidir. Bunun dışında herhangi bir yemeğe de kemik suyu ekleyebilirsiniz. Özellikle çok az suyla ya da susuz pişirilen sebze yemeklerine ayrı bir lezzet katacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Kemik suyu tarifini hazırlaması uzun sürse de piştikten sonra pek çok yemeğinize girerek lezzeti artıracak. Ayrıca, kısık ateşte piştikten sonra suyu süzgeçten geçirip, bardaklara doldurarak -18 de dondurabilir ve yemeğe başlamadan önce çıkartıp, eriterek yemeklerde kullanabilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Kemik suyunu, buzdolabında 7 gün, buzlukta ise 3-6 ay kadar saklayabilirsiniz. İlikli kemik suyunu derin dondurucuda maksimum 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Yine buzdolabının raflarında cam kavanozlar içerisinde muhafaza edilen kemik suyu, kapağı açılmadığı takdirde 30 gün boyunca bozulmaz. Buzlukta saklanan ilikli kemik suyunun ise yaklaşık olarak 3-6 ay boyunca muhafaza edilebildiği bilinir.
Kağıt bardakta dondurmuş olduğunuz kemik sularını tekrar kullanmak için oda sıcaklığında bekletmek yeterli olmaktadır. Bu işlem esnasında kemik suyu herhangi bir besin kaybına maruz kalmamaktadır. Dondurucuya attığınız kemik sularının jel kıvamına gelmesi normal bir durum olarak karşılanmaktadır.
İstediğiniz her çorba ve yemekte hazır kemik suyu kullanabilirsiniz. Dana ilikli kemik suyu içerdiği yüksek kolajen miktarı ile cilt ve eklem hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Kolajen çok faydalı bir bileşen olmasına rağmen marketlerde rahatlıkla ulaşabileceğiniz sıklıkta bulunmuyor.
Yalnızca hasta olduğunuz zamanlarda değil hastalıklardan korunmak için de kemik suyu tüketebilirsiniz. Hem gelişim çağındaki çocukların hem de kemik erimesi gibi sorunlar yaşayan kişilerin haftada 2 kez ilikli kemik suyu tüketmesi tavsiye edilmektedir.
En az 4 saat, tercihen 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakın.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
Hangi sebzeler? Kemik suyu için kullanacağımız ana malzemeler, soğan, havuç ve kereviz sapı. Bu üçlüyü tavuk suyu ya da balık suyu yapımında da kullanabilirsiniz.
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
İlikli kemiği 4-5 saat kaynatmamız en doğrusudur, ilave edeceğimiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebiliriz.
Kemikler pişme aşamasındayken bir tarafta derin bir kasenin içerisine 2 yemek kaşığı yoğurdu, limon suyunu ve 1 buçuk yemek kaşığı unu ekleyerek güzelce çırpınız. Pütürlü hal gittikten sonra pişen kemik suyundan 1 yada 2 kaşık ilave ederek iyice ılıştırın.
Kısık ateşte 45 dakika pişirelim.
Amino asit bakımından zengin olan kemik ilik suyu cilt dokusunu koruyarak kemik hastalıkların oluşumu engellemektedir. Ayrıca bağırsak ve mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olan ilik suyunun reflü hastalıklarına da iyi geldiği belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri