Sahabenin yüksekliği, Resulullah'ın "sallallahü aleyhi ve sellem" yüksekliğinden ileri gelmektedir. Bu söz de, açıkça, Eshab-ı kiramın tamamının ilim bakımından da, sonra gelenlerden üstün olduğunu gösteriyor.
Hazreti Peygamber Efendimiz (a.s.m) Allah'ın ism-i azamına mazhar olduğu için, Allah'ın her bir isim ve sıfatı onda azami bir şekilde tecelli etmiş ve her konuda en yüksek makama erişmiştir. Hiçbir mahlukat kemal sıfatlarda Peygamber Efendimiz (asm)'i geçemez.
İman ilimsiz olmaz. İlim şahitliğe götürür. Şahitlik ise emin olmaya götürür. Eminlik müminliğe, müminlik imana götürür.
İlim öğrenmek, Allah'ın Kur'an'daki ilk emridir. İlim öğrenmekten maksat, Allah'ın dinini en güzel şekilde yaşamak, yaymak ve yaşatmaktır. Bu maksadın bihakkın gerçekleş mesi için, ilmi öğrenen kişinin öğrendiklerini hayatında yaşaması ve ihlasla amel etmesini gerektir.
Âlim, her hususta İslâm'ın izzetini koruyan, İslâm'ın hâkimiyeti için gayret sarfeden, Allah'ın ahkâmını uygulama hususunda ihmalkâr davranan yöneticileri her zaman hak yola çekmeye çalışan kimse demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Sonuç olarak gerçek âlim, ilmi dünyâlık menfaat için değil âhiret için yol azığı olarak edinen, öğrendiği her ilimle îmânı daha da güçlenen, vaktini insanların hidâyeti için kullanan, ilmini gizlemeyen kişidir.
Fen ve tıp alanlarında uzmanlaşmış olan kimselerin âlim vasfını kazanmaları da dini ilimlerde yeterli bilgiye sahip olmaları ve bunu mesleklerinde ve hayatlarında, insanlığa hizmette temel kaynak olarak kullanabilmelidirler. İslam âlimi edep ve tevazu sahibi olmalıdır. Edep sahibi olmayan insan âlim kabul edilemez.
İlim kavramı hem Allah'ın bir sıfatı olarak Allah için ve hem de yaratıkların ilmi için kullanılır.Bu anlamda ilmi iki kısma ayırmak mümkündür; Allah'ın her şeyi kuşatan sınırsız ilmi ve birde yaratık- ların sınırlı olan ilmi.
Ledün ilmi Allah katından melek veya peygamber aracılığı olmadan Allah'ın dilediği kuluna verdiği ilim olup, sadece o ilme sahip olan kul sorumludur. Duyusal bilgi, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyler, gaybla ilgili bilgi ise, duyu organlarının algı alanı dışında kalan hususların bilgisidir.
Sorular, ilmin anahtarıdır. Onun içindir ki, yine Peygamberimiz (asm) ilmin “kadın-erkek” her Müslümana farz olduğunu bildirmiştir. Demek, ilim öğrenmek hiçbirimizin kaçamayacağı kadar önemli bir görevdir.
Bununla beraber şunu da belirtelim ki; ilim her zaman amelden daha üstündür. Çünkü ilim kendi başına bir hayır/güzellik unsurudur. İlimsiz amel ise, düşünülemez. Bilgisi olmayan kimse nasıl namaz kılar, oruç tutar, zekat verir, hac yapar vs.?
Dinimizde yapılması istenilen şeylerden birincisi, iman etmektir. Bundan sonra ilim gelir. İlim, yani ne haram, ne helal, hangisi uygun, hangisi değil, onu bilmek gelir. Bütün ibadetler ilme bağlıdır.
İlim, cehaletin zıddıdır. İlim sahibi olana alim denir.
Dinimize göre, peygamberlikten sonra insanın erişebileceği en yüksek rütbe şehitliktir. Kutsal kitabımızda nebiler, sıddîklar, şehitler, salihler, fazilet yönüyle yüce mertebeler olarak yan yana anılmışlardır.
Bunlar, 4 halife ve Talha ve Zübeyr ve Sad bin ebi Vakkas ve Saîd bin Zeyd ve Ebû Ubeyde bin Cerrah ve Abdurrahmân bin Avf'tır.
Kur'an ayetlerine göre mutlak ilim sahibi ancak Yüce Allah'tır (el-Hucurât, 49:16).
HAVÂSSÜ'l-KUR'ÂN; HURÛFÎLİK). Havas ilmi nesnelerin gizli özelliklerini tanıma ve bu özelliklerden faydalanmayı amaçlayan bilgi dalıdır. Eğer nesnelerin gerçek özelliklerine nüfuz edip onlardan istifade yoluna gidilebilirse bunda dinî açıdan bir sakınca yoktur; aksine özendirilmesi dahi söz konusudur.
Mutasavvıfların hadis, kelâm ve fıkıh gibi dinî ilimlere verdikleri ortak isim. Gizli hakikatleri konu alan ve bu yolla insanı mânevî kurtuluşa ulaştırdığına inanılan ilim. Tasavvufta bâtın ilminin (lüb) karşıtı olan zâhir ilmi (şeriat) için kullanılan bir terim.
İslamiyet'le ilgili ve bilgili olan kişilerden sıklıkla havas ilmi kelime öbeğini mutlaka duymuşuzdur. Çünkü bu ilim İslamiyet'le ilgili bir ilim olarak bilinmektedir. Fakat elbette ki her birey havas ilmini tam olarak bilmeyebilir.
Sözlükte “bilmek” anlamına gelen ilim (ilm) genellikle “bilgi” ve “bilim” karşılığında kullanılır.
İlimlerin Tasnifi Tarihi
Aristoteles bilimleri teorik, pratik ve poetik olmak üzere üç kısımda sınıflamıştır. Teorik bilimlerde metafizik, fizik ve matematik; pratik bilimlerde ahlak, aile, devlet, yönetim ve siyaset; poetik bilimlerde şiir, mimarlık ve mühendislik yer almaktadır.
İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez.
1. İbn-i Hayyan (721-815)
farklılık gösterse de, sorumlu bir varlık olması bakımından erkekle kadın arasında bir ayrım yoktur. Esasen Hz. Peygamber ve onu takip eden ilk dönemlerde kadının hem ilmî hem ticarî hem de siyasî alanda fark edilebilir bir etkinlik içerisinde olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Ulema (Arapça: علماء), Müslüman ülkelerde eğitimli din alimlerinden oluşan sınıf. Tekili erkekse âlim, kadınsa âlimedir. Geçmiş yüzyıllarda yaşamış âlimlerin pek çoğu hezârfendi. Ulema sınıfı fıkıh ve şeriat (İslâm hukuku) konusunda derin bilgiye sahiptir ve bazı âlimler, aynı zamanda şeriatın uygulayıcısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri