(Vefâ. dan) Tam, elverişli, kâfi, yeter. Sözünün eri. Va'dini mutlak yerine getiren Cenab-ı Hak.
vaki' / vâki' / واقع / وَاقِعْ
Olan, düşen, konan. Mevcud ve var olan. Geçmiş olan, geçen.
Sızı, ağrı, acı.
Vehim veren, vesvese veren.
ameden - آمدن
[ مَ دَ ] (مص) جیأة. جیئه. اتو. اَتْی. اتیان. اَتْوَة. جَیْ ء. (دهار). مَجی ء. ایاب. قدوم.
İlgili 20 soru bulundu
Etimoloji. Diyarbakır şehri, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200'de Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir.
Müzik eserlerinin yazılı metni, söz. Farsça gofte (=söyleniş) kelimesinden.
Arapçada dehr sözcüğü "zaman, çağ, devir" manalarını taşımaktadır. Bu kelime aynı zamanda Ku'ran-ı Kerim'de de geçmektedir. Dehre dalmak ifadesi ise "zamana dalmak, zamana kapılıp gitmek" anlamlarına gelmektedir.
Yardımcı harf olarak vav( و )
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur. Bilindiği gibi Türkçede uzun hece bulunmaz.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır.
veted / وتد
Çadır kazığı. Ağaç kazık. Demir mıh. Edb: Aruzda üç harfden meydana gelen nazım.
İftarlık. İftar için hususi olarak hazırlanmış nevale. Bunlar oruç bozulduktan sonra yemek yenmeden evvel yendiği için bu ad verilmiştir.
vafir / vâfir / وافر
(Vefret. den) Bir çok, bol, çok.
varid / vârid / وارد / وَارِدْ
Ulaşan, yetişen, gelen, erişen. Akla gelen. Bir şey hakkında söylenen, uygulanan.
viran / vîrân / ویران
Yıkık, üzgün.
Elif-i Farika veya Elif-i Fasl denen Elif; Fiillerin müzekker / erkek çoğullarında bulunan bir eliftir. Bu elif yazılır, ancak okunmaz.
Vav, Osmanlı döneminde de sıkça kullanıldı. Karşılıklı 2 vav, ebced hesabıyla Allah lafzının (CC) karşılığı olan 66'ya tekabül etmesi nedeniyle müsenna denilen yazı çeşidinde çok kullanılmış, bazı tarihi camilerin duvarları çifte vavlı levhalar yapılmıştır. Ayrıca vav harfi 6 rakamının ebced hesabındaki karşılığıdır.
veyl / وَيْلْ / ویل
Vay hâline, yazık, felâket, hüzün ve hüsran.
i. (< dahra < Fars. dāhre) Enli yüzlü eğri budama bıçağı: Kesimde ve devirme işlerinde motorlu testere, tilki kuyruğu testeresi, yaylı testere, balta, tahra, kama…
Vird; Allah'ı anmak üzere söylenilmesi ve yapılması tavsiye edilen, sözlü ve ameli eylemleri kapsayan davranışların bir çeşididir. Kısaca bir "zikir çeşididirde" diyebiliriz. Vird, Müslümanları her gün belli miktarda yapması gereken günlük vazifesini anlatmaktadır.
Keder duyma, Ayrılığın verdiği büyük üzüntü. Hicran Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde geçen Hicran kelimesinin manası; bir yerden yada bir kimseden ayrılma durumu, ayrılık, ayrılığın getirdiği büyük acı olarak geçmektedir.
serbest bırakmak {fi.}
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri