Cinsel ilişkiden sonra vajinada yanma neden olur? Maya enfeksiyonları, bakteriyel vajinoz, sürtünme, vajinal yırtılma, alerji ve klamidya, bel soğukluğu, uçuk, trikomoniyaz ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar cinsel ilişki sonrasında yanmaya neden olabilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Klamidya, gonore, trichomoniasis ve Mycoplasma genitalium gibi CYBE'lerin hepsi vajina ve serviksin iltihaplanmasına ve tahrişine neden olabilir. Herpes kabarcıkları, ciltte inanılmaz derecede acı verici olabilen ve sıklıkla yanma hissine neden olan ülserlere yol açabilir.
Cinsel ilişki sonrası sistit, idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinir ve özellikle kadınlarda cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu durum, mesane ve idrar yollarının enfeksiyonuyla karakterizedir ve bazen "balayı sistiti" olarak adlandırılır çünkü yeni evli çiftler arasında sıkça görülebilir.
1. CLEOCIN nedir ve ne için kullanılır? CLEOCIN, klindamisin fosfat isminde bir antibiyotik içerir ve vajinal krem şeklindedir. Bu ilaç, bakteriyel vajinozisi (vajinadaki bakteriyel bir enfeksiyon) tedavi etmek için kullanılır.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
İlgili 45 soru bulundu
Vajinal Yanma Tedavisi
Altta yatan sebepler cinsel yolla bulaşan klamidya, bel soğukluğu, genital uçuk (herpes) gibi hastalıklar, enfeksiyon ya da mantar gibi hastalıklara bağlı olarak gelişiyorsa, hekim tarafından önerilen ilaçlar, jeller veya merhemlerle tedavi mümkündür.
Ultrasonla değerlendirmenin yanı sıra kan testleri ile yumurtalık yaşı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. Kan testleri, regl döneminde yapılması gereken hormon testlerini ve regl döneminden bağımsız olarak da yapılabilen AMH testlerini içermektedir.
Vajinal yanmalar doktorunuzun muayene sonrasında belirleyeceği ilaçlar ve merhemler ile tedavi edilebilir. Bu yanmalar var ise kişinin temizliğine dikkat etmesi gerekir. Günlük duşunu aksatmamalı, pedler belirli aralıklarla değiştirilmeli, kimyasal ürünlerden uzak durulmalı ve bol bol su içilmelidir.
Rahim enfeksiyonun tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişebilir. Tedavi; genellikle antibiyotikler, antiinflamatuar (enflamasyonu tedavi eden) ilaçlar ve ağrı kesiciler gibi ajanlar kullanılarak yapılır.
Cinsel ilişki sonrası yanma yaşıyorsanız bunun en sık görülen nedeni vajinal enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyon olmadığı halde yanma problemi yaşıyorsanız vajen kaslarınızı kontrol etmekte fayda var.
Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Kadınlarda aşırı cinsel ilişkinin herhangi bir tehlikesi yoktur. Hatta karın ve popo kaslarının sertleşmesine ve daha iyi bir görüntüye ulaşmasına yardımcı olur. Ancak stres, istenmeyen hamilelik ve bazı hastalıklara da neden olabilir. Cinsellik hem kadınlarda, hem de erkeklerde önemli sağlıklı etkiye sahiptir.
Cinsel ilişki esnasında vajina bölgesinde hissedilen yüzeyel ağrılar vajinit, vulvanın tahrişi ve egzaması, genital uçuk, menopoza bağlı esnekliğini yitirmiş atrofik vajina ve doğum dikişlerinin nedbelerinden kaynaklanabilir. Yüzeyel ağrılar daha çok yanma, kesilme, batma tarzında hissedilebilir.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi ya da yeterli ıslanma olmaması vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış kısmında tahrişe yol açar. Bu tahriş nedeniyle mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
Akut sistitin çok rahatsız edici semptomlarından (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kramp benzeri ağrı) olabildiğince çabuk kurtulmak için bol sıvı almak son derece önemlidir. Sıvı için şekersiz çay veya su en iyi seçimlerdir.
Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Vajinal Kaşıntı Evde Nasıl Geçer? Hafif vajinal enfeksiyonlarda elma sirkesinin sulandırılarak kullanımı ve genital bölgeyi elma sirkesiyle dıştan temizlemenin vajinal kaşıntı yakınmalarını azaltır.
Cinsel ilişkide acı hiçbir zaman olmamalıdır. Cinsel ilişkide acı duymak normal bir durum değildir. Bu tür problem yaşayan hastaların mutlaka acilen jinekolojik muayene olmaları önerilir. Özellikle geçmeyen ve tekrarlayan durumlar altta yatan bir sorun varlığına işaret eder.
Vajinal gazın en yaygın nedeni vajinada bollaşma ve pelvik kaslarında zayıflamadır. Bu sebeple vajinanın sıkılaştırılmasına yönelik ya da pelvik taban kaslarının güçlendirilmesine yönelik tedavilerle vajinal gaz probleminden kurtulmak mümkün olabilir.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri