İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
İlişkisel pazarlama stratejisi oluştururken maddi kazançlar ve satışlarla değil, müşteri sadakatine odaklanılır. Böylelikle işletmenin mevcut müşteri kitlesi, sadık müşterilere dönüştürülerek hem tekrar satın alımlar garantilenir hem de marka değeri artırılır.
Bu bileşenler ise, içerik pazarlaması, müşteri hizmetleri, sosyal medya ve e-postalar olmak üzere dört farklı unsurdan oluşur.
Doğrudan pazarlama, bir ürün, hizmet veya şirket hakkındaki bilgilerin doğrudan müşterilere iletilmesini gerektiren bir tanıtım türüdür. Tüm tanıtım bilgileri aracılar ve üçüncü şahıslar olmadan iletilir.
İlgili 39 soru bulundu
Etkileşimli pazarlama, markaların videolar, yorumlar, görseller, bilgi grafikleri, oyunlar, bloglar, sosyal medya ağları, ses ve diğer içerik biçimlerini kullanarak tüketicilerle karşılıklı iletişim kurduğu süreçtir.
İlişkisel Pazarlamanın Amaçları
İlişkisel pazarlamanın diğer amaçları ise, müşteriyi elde tutmak ve yeni müşteri kazanmak, ortaklık oluşturmak, hizmet kalitesini arttırmak, müşteri memnuniyetini sağlamak, karlılığı arttırmak, güven oluşturmak ve uzun dönemli müşteri ilişkileri geliştirmektir (Selvi, 2007:34).
Doğrudan pazarlamanın temel amacı, markaların hedef kitleleri ile hiçbir aracı kişi ya da kurum kullanmadan doğrudan iletişime geçerek ürün veya hizmetlerin satışını arttırmaktır. Bu süreçte, hızlı ve ölçülebilir geri bildirim sağlamak ve müşteri memnuniyetini sağlamak önemlidir.
İlişkisel pazarlama (CRM), müşteri kazanımı ve bireysel satışlar gibi kısa vadeli hedeflerden ziyade, müşteri sadakati ve uzun vadeli müşteri katılımına odaklanan pazarlama teorisidir. Bu kavram ilk kez 1983 tarihinde hizmet pazarlaması üzerine yaptığı çalışmalarla A. Berry tarafından ortaya atılmıştır.
İşlemsel pazarlama, tüccarların indirimler ve kuponlar da dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanarak satışları artırmak için kullandıkları bir pazarlama stratejisidir. Amaç, müşterilere daha fazla ürün satın almaları için ilham vermek ve onları motive etmektir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
“7P” 1- Product – Ürün 2- Price – Fiyat 3- Place – Dağıtım 4- Promotion – Tutundurma 5- People – İnsan 6- Physical Evidance – Fiziksel olanaklar 7- Process – Süreç Klasik olarak, Pazarlamanın 4p si karmasına ek olarak 3 yeni kavram eklenilm…
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
matematiksel anlamayı ilişkisel anlama ve işlemsel anlama olarak ikiye ayırmaktadır ve bu kapsamda ilişkisel anlamayı, ne yapılması ve niçin yapılması gerektiğini bilmek, işlemsel anlamayı ise nedenlerini bilmeden kuralları uygulamak olarak ifade etmektedir.
İlişkisel deneyim; duyusal, duygusal ve düşünsel deneyimleri içeren bir deneyim boyutudur. İlişkisel deneyimde, duyusal, duygusal ve düşünsel deneyimler yoluyla ürün ve hizmetlerle ilişki kurması amaçlanmıştır.
Temel hedefi banka için karlı olabilecek müşterileri inşa etmek ve korumaktır. Bankalar ilk olarak uzun dönemli ilişki kurulabilecek müşterileri çekmeyi cezp etmeyi araştırır.
Doğrudan pazarlama ile benzer anlamda kullanılan kavramlar genel olarak doğrudan pazarlamanın iletişim araçları olan posta ile satış, posta ile reklam, posta siparişi, doğrudan reklam, doğrudan dağıtım ve doğrudan satış kavramlarıdır.
Doğrudan pazarlamanın zayıf yönleri ise şu şekilde sıralanabilir; Tüketicinin ürünü satın almadan önce ürün görme ve deneme şansı yoktur. Basım ve postalama maliyetleri nedeniyle kataloglar maliyetlidir. Ürünlerin dağıtımını gerçekleştirmek, alım ve iadeleri izlemek için bilgisayar sistemi gerekmektedir.
Doğrudan pazarlamayı, kitlesel iletişim araçları dışındaki mecraları kullanarak hedef kitle ile marka arasında ilişki kuran, bağlılık yaratan, satın almaya teşvik eden, interaktif, somut, davetkar, katılımcı ve sonuçları ölçülebilen pazarlama iletişimi faaliyetleri olarak tanımlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri